Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5581
Mărime: 37.68KB (arhivat)
Publicat de: Mioara Crenganis
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Rezumat

Uneori, în timpul practicii lor pedagogice, profesorii s-au confruntat cu situații în care învățarea sau performanța academică sunt afectate, deoarece elevul este ușor distras. Elevii care sunt uneori absorbiți de propria lume interioară sau care abandonează temele în fața oricărui stimul și nu sunt capabili să-l reia, care se ridică frecvent și îi enervează pe restul colegilor de clasă, printre alte comportamente nedorite în timpul orei. Datorită importanței acordate de mult timp atenției în ceea ce privește dezvoltarea proceselor cognitive și, prin urmare, a învățării, profesorul trebuie să se îngroape în mod constant în bazele anatomice și funcționale, psihologice și pedagogice pentru dezvoltarea atenției în clasă. În acest articol, într-o formă rezumată, se face o analiză teoretică a atenției și sunt prezentate câteva modalități utilizate pentru stimularea concentrației acesteia.

Cuvinte cheie: atenție, concentrare, procese cognitive, stimulare, cursant.

Considerații teoretice privind concentrarea atenției la studenți

Abstract

Cu anumite ocazii, în timpul practicii lor pedagogice, profesorii s-au confruntat cu situații în care învățarea sau performanța academică sunt afectate, deoarece elevul este ușor distras. Elevii uneori absorbiți în propria lor lume interioară sau care abandonează sarcina în fața oricărui stimul și nu o pot relua, care se ridică frecvent și îi enervează pe restul colegilor de clasă, printre alte comportamente nedorite în timpul orelor. Datorită importanței pe care atenția a fost acordată de mult timp în ceea ce privește dezvoltarea proceselor cognitive și, prin urmare, învățarea, profesorul trebuie să se îngroape în mod constant în bazele anatomice și funcționale, psihologice și pedagogice pentru dezvoltarea atenției în clasă. În acest articol, într-o formă rezumată, se efectuează o analiză teoretică a atenției și sunt prezentate câteva modalități utilizate pentru stimularea concentrației sale.

Cuvinte cheie: atenție, concentrare, procese cognitive, stimulare, educare.

Introducere

Un proces esențial pentru desfășurarea cu succes a activităților zilnice, de la cele mai simple la cele mai complexe, este atenția. Diferite modele teoretice, precum și studii ale diferiților autori care investighează atenția, din punct de vedere biologic, psihologic sau pedagogic, vorbesc despre atenție ca un proces complex. Acest lucru se datorează faptului că procesele atenționale cer ca subiectul să filtreze informațiile primite, să le mențină și să le manipuleze, modulându-le în funcție de obiectivele și interesele lor și monitorizând rezultatul acestora.

Atenția este baza proceselor cognitive care necesită un răspuns motor pentru o activitate. Răspunsul la o activitate depinde întotdeauna de cererea mediului, de nevoile interne și de experiența fiecărei persoane, astfel încât răspunsul nu este același pentru fiecare subiect.

Împreună cu percepțiile senzoriale, atenția este cel mai de bază lucru la nivelul introducerii și procesării informațiilor; Prin urmare, este esențial ca învățarea să aibă loc. Unii experți consideră că atenția este principala funcție executivă care apare la nivelul creierului, deoarece este baza experiențelor individuale.

Funcționarea corectă a proceselor atenționale facilitează învățarea și, prin urmare, performanța academică a studenților. Din acest motiv, aprofundarea teoretică a atenției și stăpânirea diferitelor modalități de îmbunătățire a acesteia, în principal în ceea ce privește atenția concentrată, este o necesitate în îmbunătățirea profesională și pregătirea metodologică pedagogică a cadrelor didactice la toate nivelurile educaționale.

Având în vedere această prioritate, obiectivul acestui articol este de a aprofunda bazele teoretice anatomice, psihologice și pedagogice ale îngrijirii, explicând diferitele căi de dezvoltare.

Preview document

Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 1
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 2
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 3
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 4
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 5
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 6
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 7
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 8
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 9
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 10
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 11
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 12
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 13
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 14
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 15
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 16
Considerații teoretice privind concentrarea atenției asupra elevilor - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Consideratii teoretice privind concentrarea atentiei asupra elevilor.docx

Ai nevoie de altceva?