Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3629
Mărime: 49.66KB (arhivat)
Publicat de: Corina David
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Oriana

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul 1: Agresivitatea şi factorii de cauzare a acesteia în raport cu impactul psihosocial al tuberculozei asupra adolescentului
  3. 1.1. Agresivitate – delimitari conceptuale 6
  4. 1.2. Impactul psihosocial al tuberculozei asupra bolnavului 7
  5. 1.3. Factorii ce cauzează agresivitatea la adolescenţii bolnavi de tuberculoză 8
  6. 1.4. Concluzii 9
  7. Capitolul 2: Diagnosticarea nivelului de agresivitate la adolescenţii bolnavi de tuberculoză, măsuri şi modalităţi de dimninuare.
  8. 2.1. Diagnosticarea nivelului de agresivitate la adolescenţii bolnavi de tuberculoză
  9. 2.2. Moalităţi de diminuare a agresivităţii la adolescenţii bolnavi de tuberculoză 12
  10. 2.3. Concluzii 12
  11. Concluzii generale 14
  12. Bibliografie 15

Extras din proiect

INTRODUCERE

Actualitatea cercetării

Tuberculoza îşi continuă istoria de peste 3000 de ani, infectand in prezent o treime din populaţia globului şi provocând decesul unui număr de aproximativ două milioane de persoane anual. Această maladie rămane in prim-planul patologiilor infecţioase din lume, manifestandu-se ca o epidemie publică globală. Tuberculoza este considerată o provocare majoră pe plan mondial, fiind declarată un pericol pentru sănătatea publică de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din anul 1993. Tuberculoza va rămane şi în continuare o problemă de sănătate publică, datorită, în primul rand, faptului că răspandirea are loc preponderent prin aer, deci foarte uşor.

Tuberculoza in context regional. Republica Moldova se situează în zona cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei dintre ţările Regiunii Europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi rămane un focar de răspandire a tuberculozei.

O problema majora în Republica Moldova este combaterea tuberculozei, însa tratarea eficienta a bolii nu este singura problema prin care trebuie sa treaca bolnavul, sa constatat ca tuberculoza aduce o serie de daune afective. Astfel pentru a se vindeca pacientul trece prin doua faze de tratament, si anume tratamenutl stationar şi tratamentul ambulatoriu. Tratamentul stationar presupune izolarea bolnavului pentru o perioada îndelungată de timp, ceea ce cauzează anumite schimbări psihice, care presupun dezvoltarea unei stări de afect, discomfort moral şi agresivitate.

Sa demonstrat că TB omoară mai mulţi tineri decît orice altă boală infecţioasă. În lume, la fiecare 2 minute, un copil moare de TB. La fel sa demonstrat şi faptul că Persoanele cu TB suferă de discriminare şi stigmă, respingere și izolare socială. Lipsa contactului cu familia, prietenii, cu lumea înconjurătoare, la fel şi influenţa psihologică a bolii asupra adolescenţilor bolnavi de tuberculoză, cauzează apariţia unui comportament agresiv, bolnavul nu se poate împăca cu gîndul că anume el suferă de această boală, ceea ce îl face să se retragă de toţi ceilalţi manifestînd un nivel înalt de agresivitate [ 1, p. 7].

Impactul bolii asupra persoanei se face la diferite nivele şi în diferite modalităţi. Boala creşte egocentrismul, egoismul şi iritabilitatea, uneori, degradează personalitatea slăbindu-i raţiunea şi voinţa. Boala alterează temperamentul şi caracterul, interfereaza diferitele aptitudini, schimbă, momentan sau durabil, ierarhia valorilor. Pe plan psihosocial boala duce la un complex de inferioritate, la însingurare, organismul se închide în sine şi caută condiţiile ce-i permit să reducă contactul cu un mediu prea eterogen.

Pe plan afectiv întîlnim intensificarea sensibilităţii la durere şi la suferinţă, interferarea reacţiilor emoţionale, temperarea sau sublimarea pasiunilor, bolnavul trăieşte aspecte de teamă, anxietate, angoasă, disperare.

În cazul îmbolnăvirii cu TBC, adolescentul se confruntă cu mai multe situaţii care-i influentează comportamentul: debutul psihologiei de bolnav (spitalizarea, desprinderea de mediul familiei, incertitudinea vindecării, însingurare, adaptare la multe persoane necunoscute etc.), rolul echilibrator al încurajării medicale (acolo unde există), preocuparea bolnavului faţă de boală, lupta ascunsă între speranţă şi descurajare.

Cea mai gravă şi acut resimţită problemă la adolescenţi este absenţa legăturilor cu familia sau, în unele cazuri, lipsa acesteia. Se întîmplă chiar ca familia să respingă persoana bolnava de tuberculoză. Această situaţie e cauzată de informarea insuficientă a membrelor familiei şi rudelor despre căile de transmitere a TBC, metodele de prevenire şi tratament. Ruperea relaţiilor cu familia afectează starea generală a adolescenţilor şi face mai dificila vindecarea acestora.

Adolescenţa este perioada cînd puberii vor să îşi demonstreze independenţa şi manifestă acest lucru prin independenţa deciziilor care de obicei ţin să le contrazică pe cele ale adulţilor, în această perioadă creşte considerabil agresivitatea, însă sub influenţa bolii aceste caracteristici devin mai pronunţate şi pot duce la abandonul tratamentului. De aceia este nevoie de elaborarea unui şir de măsuri şi modalităţi de diminuare a agresivităţii a adolescenţilor bolnavi de TB, pentru ca aceştea să nu recurgă la decizii nefavorabile.

Aceasta problema este actuala şi are o importanţă majoră în Republica Moldova, pentru a menţiona gradul de cercetare a acestei probleme vom prezenta doua aspecte de bază în care au fost efectuate cercetări ştiinţifice.

Din punct de vedere clinic, în această direcţie şi-au adus aportul asemenea cercetatori ca: Lamandescu B, Ana CIOBANU, Lilian SEVERIN, Mihaela Ştefan. Ei au pus accentul pe cauze, simptome, evoluţia bolii, manifestările şi măsurile de combatere a acesteia.

De asemenea în altă directie, şi anume în plan psihologic de manifestare a agresivităţii la adolescenţi şi-au adus aportul: Andrei Matcovschi, Ala Lozan, Scripa Tatiana, care au abordat cauzele apariţiei agresivităţii, manifestările ei şi modalităţi de profilaxie a agresivităţii.

Obiectul cercetării îl constituie procesul de diminuare a agresivităţii la adolescenţii bolnavi de tuberculoză.

Scopul cercetării: Determinarea şi valorificarea experimentală a modalităţilor de diminuare a agresivităţii la adolescenţii bolnavi de tuberculoză.

Bibliografie

Ciobanu A. RAPORT DE STUDIU: Evaluarea factorilor de risc asociaţi aderenţei la ratamentulpacienţilor cu tuberculoză multidrogrezistentă (MDR TB) carebeneficiază de tratamentul DOTS Plus, Chişinău, Imprint Plus, 2010, 76 p.

Lozan A. Relatia dintre agresivitate si anxietate la adolescentii de 16-18 ani / in Symposia professorum: Seria psihologie, sociologie si asistenta sociala Materialele sesiunilo stiintifice din 2004-2005, Chisinau, editura Universitatea Libera Internationala din Moldova, 2006, p. 165- 170.

Matcovschi A. Agresivitatea / in Symposia studentum: Seria psihologie Materialele sesiunii stiintifice studentesti din 18-19 aprilie 200, Chisinau, Editura ULIM, 2003, p. 38-40.

Salvastru D. Psihologia educatiei, Iasi, Polirom, 2004, 279 p.

Scripa T. Modalitati de profilaxie a agresivitatii si violentei in mediul scolar / in Modernizarea invatamintului preuniversitar si universitar in contextul integrarii europene: Materialele conferintei stiintifice Cisinau noiembrie 2009, Chisinau, Editura UTM, 2009, p. 187-190.

Turcu A. si Turcu F. Dictionar explicativ de psihologie scolara, Bucuresti, 2000.

7.http://www.scritube.com/sociologie/psihologie/IMPACTUL-PSIHOSOCIAL-AL-TUBERC52589.php (vizitat la: 20.11.2012).

http://conspecte.md/tuberculoza_la_adolescenti_66791.html (vizitat la: 25.11.2012).

9.http://www.mirelazivari.ro/stresul-psihic-si-agresivitatea-la-adolescenti (vizitat: 8.12.2012).

Preview document

Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 1
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 2
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 3
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 4
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 5
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 6
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 7
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 8
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 9
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 10
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 11
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 12
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 13
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 14
Modalități de diminuare a agresivității la elevii bolnavi de tuberculoză - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Modalitati de Diminuare a Agresivitatii la Elevii Bolnavi de Tuberculoza.doc

Ai nevoie de altceva?