Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6324
Mărime: 39.22KB (arhivat)
Publicat de: Eleonora Scurtu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Introducere 2
  2. 2. Analiza problemei 2
  3. 3. Analizarea legislaţiei şi a actorilor implicaţi în problema 4
  4. 4. Desfăşurarea activităţii de gestionare a câinilor fără stăpân 8
  5. 5. Eutanasierea câinilor fără stăpân opinii pro şi contra. 9
  6. 5.1 Argumente pro - eutanasieri. 10
  7. 5.2 Argumente contra - eutanasieri 10
  8. 6. Metode eficiente de prevenirea câinilor vagabonzi. 12
  9. 6.1 Propuneri la nivelul societăţii civile. 12
  10. 7. Studiu de caz: CHESTIONAR CĂINII VAGABONZI, PROBLEMA ORAŞULUI CLUJ-NAPOCA. 13
  11. 8. Scopul echipei noastre 16
  12. 9. Concluzii 19
  13. 10. Referinţele bibliografice: 20

Extras din proiect

1. Introducere

Problema câinilor maidanezi, o problemă cu o arie de răspândire largă, care vizează un număr mare de persoane şi cu o mediatizare intensă, aşa ar putea fi caracterizată în câteva cuvinte acesta problemă de politică publică.

Fiind o problemă de talie naţională, acesta este prezenta şi în la Cluj - Napoca, de aceea am ales să fac o analiză asupra ei la nivelul localităţii Cluj-Napoca.

2. Analiza problemei

Autorităţile locale se confrunta cu acesta problemă încă de la începuturile perioadei post-comuniste. Toate demersurile pe care le-au făcut autorităţile în încercarea de a împuţina numărul maidanezilor de pe străzile Clujului s-au dovedit a fi ineficiente. Mărturie eforturilor depuse de autorităţi, în acest sens, stau adăposturile pentru câinii maidanezi existente deja în Cluj-Napoca şi care se afla în subordinea primăriei, dar şi numeroasele fundaţii şi ONG-uri care se ocupa cu protecţia animalelor şi în special cu protecţia câinilor maidanezi. "La începutul anului 2014 şi până în prezent au fost capturaţi de pe străzi 440 de câini. Dintre aceştia, 191 au fost adoptaţi, iar 197 au fost eliberaţi în zona de unde au fost capturaţi după sterilizare şi vindecare. Trei animale au fost eutanasiate, după ce au fost implicate în accidente rutiere şi au fost accidentate foarte grav şi nu au mai putut fi salvate. În adăpostul de pe strada Bobâlna, administrat de RADP, se află în acest moment 154 de câini" (au declarat reprezentanţii Biroului de presă al Primăriei Cluj)

Conform unei declaraţii făcute de directorul Regiei Autonome a Domeniului Public, Cluj –Napoca, pentru prinderea şi apoi îngrijirea maidanezilor de pe străzile clujene se ocupa o echipă formată din 7 persoane, hingheri, îngrijitori dar şi medici veterinari. Tot el a declarat că a sesizat o anumită creştere a numărului de maidanezi din Cluj-Napoca, cu precădere în zonele periferice.

Aşa cum reiese şi dintr-o declaraţie a primarului Clujului, nu se poate estima, încă un număr exact al maidanezilor, dar “situaţia este sub control” (Emil Boc - primarul Clujului)

O modalitate prin care se încearcă rezolvarea problemei legată de câinii abandonaţi de pe străzile Clujui este faptul că Primăria Cluj-Napoca are în vedere extinderea adăpostului de câini cu un număr de 60 de boxe mari pentru câini de talie mare, între 30 şi 40 kg. Costurile au fost estimate la 50.000 lei pentru proiectare şi la 400.000 lei pentru execuţia lucrărilor.

În septembrie 2013, situaţia câinilor de la Centrul de ecarisaj era următoarea: 132 câini existenţi în centru, 85 adoptaţi şi 86 adaptaţi (date oferite de către angajaţii Primăriei Cluj-Napoca)

Pentru ca problema maidanezilor din Cluj-Napoca este una care preocupa autorităţile în luna octombrie, a acestui an Primăria Cluj-Napoca a inaugurat noul centru de întreţinere şi tratare a câinilor pe str. Bobalnei, cu o capacitate totală de 150 locuri. Investiţia se ridica la suma de 1.538.000 lei, şi a fost suportată de la bugetul local.

Noul centru cuprinde o construcţie nouă şi una modernizata, cu o capacitate totală de 150 locuri pentru câini, ceea ce înseamnă mai mult decât dublul vechiului centru. Corpul de adăpost pentru câinii sub tratament a fost modernizat şi este compus din: adăpost pentru câini, ţarcuri exterioare, hol, depozit, vestiare, duşuri, wc-uri, depozit.

Modernizarea acestuia a constat în recompartimentări interioare, modernizarea instalaţiilor interioare şi a celor sanitare, tencuieli şi reparaţii curente. În această clădire sunt noua boxe dedicate câinilor aflaţi sub tratament şi zece boxe pentru câinii aflaţi în carantină.

În corpul de clădire nou exista spaţii pentru personal, cabinetul veterinar şi blocul operator, săli de primire, de spălare şi deparazitare, boxe şi ţarcuri, precum şi depozite. Suprafaţata totală a noului centru este de 1047 mp.

Procedura de tratare şi întreţinere prevede ca animalele prinse pe domeniul public să fie aduse la la adăpost, verificate din punct de vedere al sănătăţii, apoi deparazitate, sterilizate. Câinilor li se aplica un tatuaj (nedureros) cu un număr de înregistrare. În medie, un câine petrece până la 14 zile în adăpost. În medie, în fiecare lună, trec prin centru 100 de câini noi (în total cam 150). Numărul persoanelor care adopta un câine comunitar este în medie de 10-15 în fiecare lună. Anul trecut a fost o adopţie de 40 de câini, adaptaţi de o Asociaţie pentru protecţia animalelor din Germania. RADP raportează lunar la Direcţia Sanitar-veterinară situaţii privind adopţiile, pentru a se putea verifica dacă acei câini sunt ţinuţi în condiţii corespunzătoare de către noii stăpâni. Serviciile de întreţinere şi tratare a câinilor sunt asigurate de 6 angajaţi, dintre care doi medici, 2 ecarisori, un îngrijitor şi un şofer la maşina de ecarisaj.

O altă posibilă soluţie în ceea ce priveşte reducerea numărului de maidanezi de pe străzile Clujului este eutanasierea. Acesta marura extremă nu vizează toţi câinii fără stăpân ci doar o parte dintre aceştia: “La Cluj nu este cazul să se impună eutanasierea câinilor pentru că situaţia este sub control. Sunt eutanasiaţi doar câinii bolnavi, răniţi, conform prevederilor legale”, a afirmat primarul.

Bibliografie

- Monitorulcj.ro, România la Cluj câinii maidanezi nu sunt eutanasiaţi, disponibil şi on-line la adresa http://www.monitorulcj.ro/actualitate/27870-emil-boc-la-cluj-cainii-maidanezi-nu-sunt-eutanasiati#sthash. XzJBWwBK.Dpbs (accesata la data de 16.01.2015)

- Realitatea.net, România “Boc nu ştie câţi maidanezi sunt în Cluj...”, disponibil şi on-line la adresa http://www.realitatea.net/boc-nu-stie-cati-maidanezi-sunt-in-cluj-dar-spune-ca-situatia-acestora-este-sub-control_1262916.html

- Ora de Cluj. Ro, România “Câinii fără stăpân, din Cluj-Napoca, nu vor fi eutanasiaţi” disponibil şi on-line la adresa http://oraşului.oradestiri.ro/cainii-fara-stapan-din-cluj-napoca-nu-vor-fi-eutanasiati/actualitate/2013/09/11/ accesata la data de (17.01 2015)

- Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Comunicate, disponibil şi on-line la adresa http://www.primariaclujnapoca.ro/comunicate.html?gId=1557 (la data de 16.01 2015)

- Legea 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Publicată în M.O. nr.601- 26 septembrie 2013

- Justiţie for Romanian Stray Dogs?” http://www.huffingtonpost.co.uk/dr-daniel-allen/justice-for-romanian-stray-dogs_b_5187538.html accesat la data de 21.01.2015

- „România campaign to kill stray dogs after boy's death” Ww. Bbc.com/news/world-europe-24015166 accesat la data de 21.01.2015

- „Stray Dogs în Focus” http://www.four-paws.org.uk/news-press/news/stray-dogs-in-focus-/ accesat la data de 22.01.2015

- „The situation of stray dogs în România” http://www.koirienystavat.com/en/dogs-in-romania accesat la data de 20.01.2015

Preview document

Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 1
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 2
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 3
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 4
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 5
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 6
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 7
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 8
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 9
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 10
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 11
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 12
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 13
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 14
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 15
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 16
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 17
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 18
Analiza problemei numărului mare de câini maidanezi pe străzile din Cluj-Napoca - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Analiza Problemei Numarului Mare de Caini Maidanezi pe Strazile din Cluj-Napoca.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Ai nevoie de altceva?