Aplicații GIS în E-Guvernare

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3552
Mărime: 31.62KB (arhivat)
Publicat de: Loredana Cîrstea
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Prezentare generală a Sistemului Informatic Geografic 3
  2. 2. Sistemul Informatic Geografic în administraţia public 5
  3. 3. Necesitatea introducerii tehnologiilor GIS în e-guvernare 7
  4. 4. Proiectul GIS în Municipiului Iaşi 8
  5. 5. Concluzii 14
  6. 6. Bibliografie 16

Extras din proiect

1. Prezentare generală a Sistemului Informatic Geografic

Un Sistem Informatic Geografic, prescurtat SIG sau GIS (Geographic Information System) este un ansamblu de persoane, echipamente, programe, metode şi norme având ca scop culegerea, validarea, stocarea, analiza şi vizualizarea datelor geografice. Un Sistem Informatic Geografic practic combină straturi de informaţie despre o locaţie pentru a oferi o cunoaştere mai clara a acesteia.

Sistemul Geografic Informatic este acel sistem organizat pe baza tehnicii informatice - adică un ansamblu coerent constituit din echipamente de calcul (hardware), programe (software), informaţii, persoane, reguli şi metode de lucru - care permite conceperea definirea, construirea, actualizarea şi exploatarea de harţi geo-topografice asociate cu informaţii descriptive cu repartiţie teritorială.

Sistemul SIG poate cu uşurinţă manipula cantităţi mari de date, oferă posibilitatea efectuării analizelor complexe asupra informaţiei spaţiale, posibilităţi avansate de afisare a rezultatelor analizelor sub forma tabelară sau de reprezentări cartografice complexe.

Principala menire a SIG este Analiza Spaţială (AS) a datelor georeferenţiate şi a variabilelor regionalizate. Mai simplu, se poate afirma ca un SIG este un mediu informatic pentru analiza spaţială. Mediul informaţional în care se realizează analiza spaţială este harta, alcatuită din layere şi date. Pentru efectuarea analizei spaţiale se inţelege că datele trebuie să fie georeferenţiate şi se deduce existenţa celorlalte funcţii SIG conexe: achiziţie, editare, validare, stocare, prelucrare primară, vizualizare, afişare.

Deosebit de importante pentru utilizarea SIG şi efectuarea AS sunt cunoştinţele privind grafica computerizata şi specificul tehnologiei informaţionale în cadrul SIG. Astfel, Sistemul Informatic Geografic este vazut mai degrabă ca o ştiintă a informaţiei spaţiale decat o tehnologie.

O componentă esenţială a SIG este abilitatea de a produce date grafice atât pe ecran cât şi pe hârtie, oferind rezultatele analizelor oamenilor.

Un SIG este capabil sa înmagazineze planuri/hărţi (adică prezentări grafice ale unor entităţi repartizate spaţial, cu constituţie vectorială - puncte, linii, poligoane, texte - dar integrând la nevoie şi imagini bitmap/raster) cărora le conferă inteligenţa atât prin asocierea la baze de date descriptive (fiecarei entităţi grafice putându-i corespunde o serie de atribute structurate) cât şi prin facilităţile de analiză (interogare pe criterii spaţiale şi/sau alfa-numerice).

Pentru utilizatorii a căror activitate depinde de accesarea în timp real a informaţiilor geografice, sistemul informaţional va oferi soluţia ca baza de date să păstreze şi informaţii geografice, ceea ce va avea ca efect construirea unui GIS (Geographic Information System).

2. Sistemul Informatic Geografic în administraţia publică

Administraţia publică gestionează un spaţiu geografic bine definit şi coordonează activităţile ce se desfăşoară în acest spaţiu, motiv pentru care este necesară poziţionarea geografică a informaţiilor deţinute. De aceea va fi nevoie de integrarea datelor geospaţiale în fluxul informaţional zilnic, deci în baza de date prin realizarea hărţilor electronice, care vor deţine seturi de atribute utile pentru ca informaţia să fie cât mai bine şi complet documentată.

Preview document

Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 1
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 2
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 3
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 4
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 5
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 6
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 7
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 8
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 9
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 10
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 11
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 12
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 13
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 14
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 15
Aplicații GIS în E-Guvernare - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Aplicatii GIS in E-Guvernare.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologii GIS

Etapa 1 - Descrierea informaţiei existente pe trapezul la scara 1:5000, folosind atlasul de semne convenţionale Trapezul L-35-44-A-c-1-II este...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Caracteristica bugetului de stat al Republica Moldova

Introducere Bugetul de Stat al Republicii Moldova constituie principala componentă a sistemului bugetar de care depinde toată activitatea...

Ai nevoie de altceva?