Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 3151
Mărime: 48.32KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Universitatea Babeş – Bolyai Cluj-Napoca Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor

Extras din proiect

Situaţia problematică

„Deficitul de ofertă în sectorul învăţământului preşcolar”

Municipiul Bistriţa este situat în partea de nord-est a Podişului Transilvaniei, în Depresiunea Bistriţei şi este străbătut de râul cu acelaşi nume. Reprezintă reşedinţa şi cel mai mare oraş, ca număr de locuitori, al judeţului Bistriţa-Năsăud.

În urma recensământului din anul 2002, populaţia Bistriţei se situa la 81.259 locuitori. În acest mic municipiu se poate observa, din punct de vedere demografic, o creştere a natalităţii în ultimii ani. Astfel, apare o problemă importantă cu care se confruntă familiile care au copii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani: lipsa locurilor pentru copii în cadrul grădiniţelor şi creşelor din Bistriţa; aşadar, multe familii, în care ambii părinţi sunt angajaţi şi nu au posibilitatea de a-şi lăsa copii în grija unor rude de gradul I, sunt obligate să recurgă fie la alte alternative mult mai costisitoare, cum ar fi angajarea unei bone, sau unul din părinţi să renunţe la locul de muncă, ceea ce aduce consecinţe negative, în ceea ce priveşte situaţia financiară a familiei.

În ultimii 20 de ani, atât în municipiul Bistriţa, cât şi în restul ţării, s-a manifestat foarte mult tendinţa populaţiei de a se muta din mediul rural în mediul urban, aceasta tendinţă fiind foarte populară în rândul tinerilor, care au preferat să renunţe la susţinerea finaciară a părinţilor şi s-au îndreptat către oraşe, unde şi-au găsit locuri de muncă şi şi-au format o familie. Ca o consecinţă a acestui fapt, natalitatea în zonele urbane a crescut într-o proporţie însemnată.

În acest municipiu, există în prezent 18 grădiniţe cu program normal şi program prelungit, din care un număr de 3 grădiniţe nu sunt în stare de funcţionare datorită desfăşurării unor lucrări de întreţinere şi modernizare a spaţiilor disponibile. Astfel, numărul total de locuri din grădiniţele din Bistriţa pentru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, este de aproximativ 2160. Deşi pare un număr destul de impresionant, prin raportarea numărului total de locuri din grădiniţele din Bistriţa la numărul total de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani se poate observa foarte uşor un deficit în oferta de locuri pentru înscrierea copiilor în cadrul învăţământului preşcolar.

Deşi au fost alocate fonduri în cadrul administraţiei locale pentru modernizarea spaţiilor disponibile pentru desfăşurarea activităţilor din cadrul învăţământului preşcolar, aceste lucrări au un ritm de desfăşurare destul de lent, datorat probabil atât nepăsării persoanelor implicate în acest proces, dar şi birocraţiei care afectează în general procesele de alocare de fonduri.

Totodată, municipiul Bistriţa se confruntă şi cu o rată destul de crescută în ceea ce priveşte somajul; în urma închiderii unor fabrici de mari dimensiuni, existente încă din timpul regimului comunist, un număr mare de oameni au fost disponibilizaţi şi puşi în situaţia de a nu mai exista locuri de muncă care să ceară calificările avue de ei.Totuşi, în peisajul industrial al acestui oraş s-au dezvoltat o serie de noi companii care au contribuit la reducerea numărului de persoane şomere din Bistriţa; noile angajări s-au făcut, în cea mai mare parte fără ca noii angajaţi să beneficieze de programe de reconversie profesională.

Pe de altă parte, în urma unui studiu de analiză s-a remarcat că există o problemă şi în ceea ce priveşte circulaţia informaţiei; de regulă, dacă un părinte doreşte să se informeze cu privire la numărul de locuri disponibile într-o anumită grădiniţă, acesta va trebui să parcurgă un „drum lung”, deoareceva întâlni în calea sa o serie de persoane care îl vor redirecţiona spre altele şi astfel lanţul se continuă.

Arborele problemelor

EFECTE

CAUZE

Arborele obiectivelor

FINAL

MIJLOACE

ALEGEREA STRATEGIEI

Preview document

Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 1
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 2
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 3
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 4
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 5
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 6
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 7
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 8
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 9
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 10
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 11
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 12
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 13
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 14
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 15
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 16
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 17
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 18
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 19
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 20
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 21
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 22
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 23
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 24
Cadrul logic - grădinița privată - Dumbrava Minunată - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Situatia problematica.doc
  • Interventia logica.doc
  • Evidentierea supozitiilor.doc
  • Cadrul Logic - Gradinita Privata - Dumbrava Minunata.doc
  • Arborele problemelor.doc
  • Arborele obiectivelor.doc
  • Alegerea strategiei.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Ai nevoie de altceva?