Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9542
Mărime: 65.11KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra A.
Puncte necesare: 11
UNIVERSITATEA “AL. I. CUZA” IASI FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din proiect

Am efectuat stagiul de practica la Inspectoratul Teritorial de Munca Pascani,punct de lucru al Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi, datorita faptului ca acolo am gasit un mediu de lucru deosebit de motivant prin prisma profesionalismului personalului.De-a lungul celor trei saptamani de practica am aflat cum este organizata si cum functioneaza aceasta institutie

Inspectoratul Teritorial de Munca Pascani este organul de specialitate aflat in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si a Inspectiei Muncii, care controleaza aplicarea unitara a legilor si a altor acte normative ce reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exeptiile prevazute de lege.

In indeplinirea atributiilor ce ii revin, inspectoratul colaboreaza cu autoritatile administratiei publice centrale si locale, cu alte inspectii de specialitate ale statului, cu organizatii neguvernamentale, cu partenerii sociali si cu mass media.

Inspectoratul Teritorial de Munca Pascani cuprinde trei compartimente : serviciul de evidenta a angajatilor si angajatorilor,serviciul de control relatii de munca si serviciul de sanatate si securitate a muncii.

Am efectuat stagiul de practica la serviciul de evidenta a angajatilor si angajatorilor.In primele 3 zile ale activitatii mele la Inspectoratul Teritorial de Munca,am pregatit documentele pentru arhivare dupa anumite criterii (le-am pus mai intai pe litere ,apoi pe numere in ordinea crescatoare).Actele depuse in dosare la arhiva nu au mai fost puse in ordine de un an de zile.

In urmatoarele 4 zile am preluat documente(declaratii,dovezi de plata ale salariilor,inregistrarea contractelor de munca) de la angajatori.

Pentru declaratii exista programe speciale de preluare a acestora lunar Mi s-a explicat ca societatile cu aprobare platesc 0,25% din fondul de salarii pentru verificarea inscrierilor facute in carnetele de munca,iar societatile fara aprobare platesc un comision de 0,75 % din total fond salarii ,care se achita pentru completarea ,verificarea si pastrarea carnetelor.Aceste comisioane se depun in contul ITM Iasi.

Pentru dovezile de plata a salariilor angajatorii au obligatia sa aduca lunar state de plata si ordine de plata prin care se face dovada platilor comisioanelor pentru cartile de munca si a celorlalte contributii la bugetul statului datorate de angajat si angajator.

Inregistrarea contractelor de munca se face printr-un program special cu anumite campuri ce trebuie completate cu datele de pe contractul scris adus de angajator ( cod fiscal ,numele societatii ,numele administratorului, CNP-ul angajatului,numele si prenumele angajatului,data angajarii, articolul din codul muncii pe baza caruia se face angajarea ,profesia ,grupa de munca,norma de lucru ,concediul de odihna ,programul de lucru, salariul ,numarul si seria cartii de munca acolo unde exista etc.)Programul genereaza automat un numar care se scrie pe contractul de munca ce se inapoiaza angajatorului.

Firmele nou create trebuie intregistrate si exista un program special si pentru aceasta operatie.Trebuie sa mai precizez ca la ITM Pascani sunt intregistrate aproximativ 2.300 de firme si 18.500 de angajati.

In urmatoarele trei zile am cautat carnetele de munca(in fisetele pentru carnete de munca) pentru diferite persoane.Carnetele sunt puse in ordinea afabetica a firmelor si in ordine crescatoare a numerelor.Persoanele se prezinta cu buletinul si completeaza o cerere in care solicita carnetul de munca pentru o perioada de timp.Am observat pe parcurcul acestor trei saptamani ca foarte multe persoane solicita carnete fiindu-le necesare pentru imprumuturi la banci.Am ramas stupefiata vazand ca unele persoane nu stiau cum se numeste firma la care lucreaza

In ultimele zile ale stagiului de practica m-am reintors in arhiva pentru a pregati documentele pentru arhivare,sunt mii de hartii care nu sunt puse la dosar,si din cate mi s-a spus si in urmatorii ani v-a fi aceesi problema pentru ca functionarii nu au timp pentru a se ocupa de aceasta problema,celelalte activitati fiind prioritare.(o solutie eficienta ar putea fi angajarea unui personal care sa se ocupe strict de aceasta problema – sa aseze documentele in arhiva).

CONCLUZII SI SOLUTII

Pe parcursul celor trei saptamani am remarcat unele aspecte negative si pozitive in ceea ce priveste organizarea si functionarea ITM Pascani.

Un prim aspect negativ ar fi lipsa personalului.In compartimentul la care mi-am desfasurat stagiul de practica nu sunt decat doua angajate ,iar in primele trei zile ale saptamanii una din ele este detasata la ITM Targul Frumos pentru ca si acolo este aceeasi problema a personalului.Datorita acestei probleme apare alta si anume randul interminabil, oamenii nemultumiti si nervosi care bineinteles isi descarca nervii pe functionar.Trei zile pe saptamana ramane un singur functionar care inregistreaza contracte de munca ,adrese de inaintare la contracte,completeaza acte aditionale de majorare ,de modificare a normei de lucru,de suspendare,decizii de incetare,verifica de pe statele de plata daca s-a facut dovada executarii contractului de munca,inregistreaza registrul general de evidenta a salariatilor,introduce deciziile de incetare in calculator,introduce statele de plata, preia declaratii, cautea actele cerute de public ,raspunde la telefon care suna aproape la fiecare 10 minute. Este un volum prea mare de munca si prea putini angajati.

O alta nemultumire este legata de lipsa aerului conditionat ,iar eu cred ca pentru buna desfasurare a munci trebuie sa ai si conditii prielnice.Din cate am inteles cei de la ITM Iasi le-au promis aer conditionat dar apoi s-au razgandit si au zis ca le vor aduce ventilitoare, dar in cele trei saptamani cat am fost acolo nu s-a rezolvat aceasta problema.

Un alt aspect este legat de persoanele care se prezinta la ITM ,care nu inteleg ca trebuie sa-si astepte randul ,carora trebuie sa le explici de zece ori unele informatii care sunt afisate si in holul biroului dar din comoditate nu le citesc.

Preview document

Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 1
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 2
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 3
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 4
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 5
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 6
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 7
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 8
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 9
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 10
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 11
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 12
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 13
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 14
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 15
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 16
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 17
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 18
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 19
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 20
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 21
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 22
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 23
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 24
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 25
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 26
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 27
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 28
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 29
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 30
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 31
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 32
Caiet de practică - Inspectoratul Teritorial de Muncă Pașcani - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Caiet de Practica - Inspectoratul Teritorial de Munca Pascani.doc

Alții au mai descărcat și

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași

CAPITOLUL I ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA DIN IASI Inspectoratul Teritorial de Muncã este instituția publicã...

Proiect practică ITM Iasi

1.Organizarea şi funcţionarea Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi Cu siguranţă majoritatea dintre noi au avut contact în nenumărate rânduri...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Ai nevoie de altceva?