Cuprins
- DESCENTRALIZAREA FINANCIARA IN ADMINISTRATI PUBLICA LOCALA IN ROMANIA
- CAPITOLUL I
- FINANTELE PUBLICE LOCALE-IN CONTEXTUL PROCESULUI DESCENTRALIZARII FINANCIARE
- -Conceptul finantelor publice locale pe plan international
- -Conceptul actual al descentralizarii finantelor publice locale in Romania
- -Descentralizarea financiara in administratia publica locala –experiente europene
- -Perspectiva finantelor publice locale in Romania,in contextul european
- CAPITOLUL II
- MODUL DE FINANTARE AL UNITATILOR ADMINISTRATIV TERITORIALE-CADRUL LEGAL EXISTENT
- -Finantarea bugetelor locale ale consiliilor judetene
- -Finantarea bugetelor locale ale municipiilor ,oraselor si comunelor
- -Finantarea institutiilor publice din subordinea unitatilor admnistrativ –teritoriale
- CAPITOLUL III
- ORGANIZAREA FINANTARII SI CONTABILITATII CONSILIULUI JUDETEAN BRAILA
- -Finantarea bugetului propriu al Consiliului Judetean Braila
- -Finantarea bugetelor institutiilor din subordinea Consiliului Judetean Braila
- CAPITOLUL IV
- CONSIDERENTE PRIVIND EVOLUTIA VIITOARE A DESCENTRALIZARII FINANCIARA SI CONTABILITATII UNITATILOR ADMINISTRATIV TERITORIALE IN ROMANIA
Extras din proiect
CAPITOLUL I
FINANTELE PUBLICE LOCALE-IN CONTEXTUL PROCESULUI DESCENTRALIZARII FINANCIARE
1.Conceptul finantelor publice locale pe plan international
In vorbirea curenta, ca si in literatura de specialitate, se utilizeaza diverse expresii care fac parte din familia cuvântului finante, in sensuri apropiate sau diferite, dupa caz: finante, finante publice, finante private s.a.
Cuvântul finante provine de la latinescul finare, care inseamna, in sens general, a termina, a incheia si in sens restrâns, a aranja o afacere, a termina un diferend prin mijlocirea banului, o actiune judecatoreasca sau o hotarâre a justitiei in legatura cu o plata de bani.
In secolele XIII-XIV s-au folosit expresiile finantio, financias si financia pecuniria, cu sensul de plata in bani. In secolul al XV-lea, in Franta, se foloseau expresiile hommes de finances si financiers (pentru denumirea arendasilor de impozite si a persoanelor care incasau impozitele regelui), finance (suma de bani, venit al statului), financies (pentru denumirea intregului patrimoniu al statului).
In Germania, in secolele XV-XVII, se utilizau termenii finanz (care insemna plata in bani), finanzer (care desemna pe camatar).
In tara noastra, inca din secolul al XIX-lea s-a folosit notiunea de fisc, care denumea organul financiar ce incasa impozitele, taxele, amenzile etc.
Cu timpul, termenul finante a capatat un sens foarte larg, incluzând bugetul statului, creditul, operatiile bancare si de bursa, relatiile cambiale s.a.
Conceptiile specialistilor privind finantele sunt diferite. Astfel, finantele sunt considerate ca fiind, dupa caz:
o fonduri banesti la dispozitia statului;
o bani si bunuri utilizate pentru functionarea institutiilor publice;
o mijloace de interventie a statului in economie (impozite, imprumuturi, alocatii bugetare, subventii si alte pârghii sau instrumente cu ajutorul carora statul intervine in viata economica);
o ansamblul activitatii desfasurate de sectorul public al economiei;
o relatii sociale, de natura economica, care apar in procesul constituirii si repartizarii fondurilor publice etc.
Toate conceptiile privind finantele demonstreaza ca cei care le-au promovat au pus accentul pe un anumit aspect al finantelor, considerat semnificativ, concludent, pentru caracterizarea acestora.
In realitate, intre resursele banesti prelevate la dispozitia statului in vederea satisfacerii nevoilor sociale, modalitatile concrete prin care se procura si se distribuie aceste resurse, instrumentele prin care statul intervine in viata economica, metodele de gestionarea resurselor financiare publice si formele juridice pe care le imbraca toate acestea, exista legaturi strânse.
2.Conceptul actual al descentralizarii finantelor publice locale in Romania
In cadrul reformei administratiei publice locale , accelerarea procesului descentralizarii a devenit o prioritate.
Descentralizarea este procesul transferului de autoritate/responsabilitate administrativa si financiara de la nivelul administratiei publice centrale la cel al administratiei locale, nivelul cel mai apropiat de cetatean. Transferul de autoritate/responsabilitate se refera la domeniul planificarii,luarea deciziei(finante,fiscalitate),responsabilitati legale (emitere de regulamente,hotarari locale) si managementul serviciilor publice pentru care se face transferal.
Deconcentrarea este procesul transferului in cadrul aceleasi structuri ,de la nivel central la nivel teritorial , de autoritate /responsabilitate administrative si financiara .Prefectul este reprezentantul Guvernului in teritoriu,pe plan local si conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrative-teritoriale.
Reforma administratiei publice locale –continuarea procesului de descentralizare/deconcentrare are in vedere trei elemente majore:
-continuarea descentralizarii prin transferal de competente si responsabilitati administrative si financiare ,de la nivelul administratiei publice centrale la nivelul autoritatilor locale ;
-continuarea procesului de deconcentrare prin delegarea de responsabilitati in teritoriu functie de necesitatile pe plan local ,in cadrul aceleasi structuri administrative (serviciile deconcentrate functioneaza in subordinea ministerului care le-a delegate responsabilitatile);
-transformarea serviciilor deconcentrate din teritoriu ,functie de necesitatile cetatenilor si pentru eficientizarea acestora ,in servicii descentralizate in responsabilitatea autoritatilor locale;
Continuarea procesului de descentralizare/deconcentrare ,in functie de criterii obiective si orientate catre scopul”asigurarea unui serviciu public de calitate cetateanului de catre autoritatea administrative cea mai apropiata de el” va asigura imbunatatirea managementului serviciilor publice si creterea calitatii acestora.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Descentralizarea si Autonomia Finantelor Publice Locale.doc