Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 6247
Mărime: 390.02KB (arhivat)
Publicat de: Raluca Popescu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

I. Organizarea și funcționarea Instituției Prefectului județului Iași

1.1 Scurt istoric al Instituţiei Prefectului județului Iaşi

Legea administraţiei publice locale nr.69/26.11.1991 (abrogată) prevedea la art.11: “Guvernul numeşte câte un prefect în fiecare judeţ. Prefectul este reprezentantul Guvernului şi coordonează şi supraveghează serviciile publice ale ministerelor şi ale celorlalte autorităţi ale administraţiei centrale organizate în unităţi administrative teritoriale.”

În baza acestor prevederi legale, a luat fiinţă Prefectura jud. Iaşi. Prin H.G. nr.118/09.03.1992 privind structura şi atribuţiile aparatului tehnic de specialitate al prefecturii, precum şi finanţarea acestuia, la art.1 s-a prevăzut: “La prefecturi se organizează un aparat tehnic de specialitate, care asigură realizarea atribuţiilor ce revin, potrivit legii, prefectului şi comisiei administrative.”

În ordine cronologică, au fost prefecţi ai jud. Iaşi: Dan Gâlea, Lucian Flaişer, Florin Vitan, Corneliu Rusu Banu, Nicolae Aposol, Ioan Avarvarei, Spiridon Creţu.

În anul 2004 a intrat în vigoare Legea nr.340 privind instituţia prefectului. Conform acesteia, începând cu 1 ianuarie 2006, prefectul şi subprefectul fac parte din categoria înalţilor funcţionari publici. Astfel, primul prefect apolitic este Vasile Radu Prisăcaru, iar ca subprefect, Florin Ungureanu.

În vederea corectării deficienţelor constatate în urma evaluării modului de implementare a Legii nr.340/2004 de la data adoptării şi până în prezent, cu privire la profesionalizarea funcţiei prefectului şi rolul prefectului în conducerea serviciilor publice deconcentrate, a fost adoptată O.U.G. nr.170/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr.340/2004 privind instituţia prefectului.

1.2 Obiect de activitate

Instituţia Prefectului este organizată şi funcţionează potrivit prevederilor Constituţiei României, Legii nr.340/2004 privind Instituţia Prefectului, Legii nr.215/2001 privind Administraţia publică locală, a Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările ulterioare, Codul Muncii, H.G.1844/28.10.2004 privind Aparatul de specialitate al prefectului, precum şi alte acte normative.

Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi este o instituţie publică cu personalitate juridică, patrimoniu şi buget propriu. Capacitatea juridică de drept public a instituţiei prefectului se exercită în exclusivitate de către prefect. Exercitarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor civile ale instituţiei prefectului se realizează de către prefect sau de către o altă persoană anume desemnată prin ordin al acestuia.

Prefectura este reprezentantul Guvernului, în teritoriu, fiind o entitate administrativă numită. Guvernul numeşte câte un prefect, ca reprezentant al său, în fiecare judeţ. În calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul veghează ca activitatea consiliilor locale şi a primarilor, a consiliilor judeţene şi a preşedinţilor consiliilor judeţene, să se desfăşoare în conformitate cu prevederile legii.

Prefectul, ca reprezentant al Guvernului, asigură realizarea intereselor naţionale, aplicarea şi respectarea Constituţiei, a legilor, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum şi a ordinii publice.

În calitate de reprezentant al Guvernului pe plan local, prefectul asigură legătura operativă dintre fiecare ministru, respectiv conducător al organului administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului şi conducătorul serviciului public deconcentrat din subordinea acestuia.

1.3 Relații interne si externe

Între compartimentele Instituției Prefectului există o serie de relații, precum: relații de cooperare, colaborare, coordonare si control al activitii compartimentelor. Cele mai reprezentative relatii se stabilesc între compartimentul financiar-contabil si celelalte compartimente sau servicii din cadrul institutiei: compartimentul resurse umane,compartimentul administrativ, compartimentul audit public intern, compartimentul serviciipublice deconcentrate si compartimentul informare si relatii publice. Pe lânga aceste compartimente, compartimentul financiar-contabil este în legatura si cu prefectul,conducatorul institutiei, precum si cu arhiva institutiei.

Conform legii care reglemetează obiectul de activitate al institutiei prefectului, art.3alin.1,

„Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale”.

Între Prefectul Iașului, pe de o parte, Consiliul Local si Primăria Iași, precum și Consiliul Județean și Președintele acestuia, pe de altă parte, nu există raporturi de subordonare, ci doar de coordonare a activitătii de administrație. Prefectul poate ataca, în fata instantei de contencios administrativ, un act al consiliului judetean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept. Guvernul limiteaza puterile prefectului, pentru a se asigura caracterul unitar al statului; se urmareste o autonomie formală, realizându-se totusi un control de la centru, pentru a se evita federalizarea României.

Prin numirea unui prefect la nivel de judet se urmareste întelegerea cât mai bine a problemelor comunitatii locale, apropierea de locul unde se nasc necesitatile cetatenilor.În cazul unui stat centralizat nevoile cetatenilor sunt mai greu auzite, statul ocupându-se în principal de interese generale (publice), lipsindu-i pe cetățenii săi de acces la luarea deciziilor care-i privesc direct sau de rezolvarea intereselor private. În ceea ce priveste relatia cu cetatenii, acestia sunt principalii beneficiari ai serviciilor furnizate de către Instituția Prefectului judetului Iasi, care spre a-si rezolva problemele se pot adresa prefectului sau unui subprefect, în funcție de specificul problemei ivite.

Preview document

Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 1
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 2
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 3
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 4
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 5
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 6
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 7
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 8
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 9
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 10
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 11
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 12
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 13
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 14
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 15
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 16
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 17
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 18
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 19
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 20
Studiu aplicativ privind eficientizarea activității instituției Prefectura Județului Iași - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Studiu Aplicativ privind Eficientizarea Activitatii Institutiei Prefectura Judetului Iasi.doc

Ai nevoie de altceva?