Repararea Autovehiculelor

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 2 fișiere: doc, dwg
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 13459
Mărime: 958.01KB (arhivat)
Publicat de: Isabela Constantin
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Profesor dr. Ing. NICOLAE VIOREL
UNIVERSITATEA DE STAT DIN PITESTI FACULTATEA DE MECANICA SI TEHNOLOGIE SPECIALIZAREA:INGINERIA TRANSPORTURILOR SI TRAFIC

Cuprins

  1. 1. Introducere 2
  2. 2. Proiectarea procesului tehnologic de reconditionare a piesei
  3. 2.1. Descrierea tehnica a piesei si alegerea metodei de reconditionare 5
  4. 2.2. Schema procesului tehnologic de reconditionare 9
  5. 2.3.Itinerariul tehnologic de reconditionare 10
  6. 2.4. Fisa- film a procesului tehnologic 12
  7. 2.5.Calculul adaosurilor de prelucrare si a dimensiunilor intermediare 13
  8. 2.6.Calculul regimurilor de lucru 16
  9. 2.7.Calculul normei tehnice de timp pe bucata 30
  10. 3. Proiectare liniei tehnologice de reconditionare a piesei
  11. 3.1.Alegerea metodei de reconditionare si fundamentarea ei 39
  12. 3.2.Calculul indicilor tehnico-economici ai liniei tehnologice 39
  13. 3.2.1.Volumul anual de lucrari al liniei si repartizarea lui pe luni 39
  14. 3.2.2.Alegerea ritmului de lucru si calculul fondului de timp 41
  15. 3.2.3.Ritmul de reconditionare 42
  16. 3.2.4.Durata de imobilizare in reparative 42
  17. 3.2.5.Fondul de reparatie(de lucru) 43
  18. 3.2.6.Numarul total de muncitori si posturi de lucru 43
  19. 3.2.7.Numarul de posturi de lucru,utilaje si instalatii 44
  20. 3.2.8.Suprafata tehnologica si totala a liniei 45
  21. 3.2.9.Caracterizarea liniei tehnologice,a transportorului si coeficientul de incarcare a utilajelor 46
  22. 3.3.Masuri de NTS si PSI pentru linia proiectata 47
  23. Bibliografie 49

Extras din proiect

Capitolul 1

Introducere

Pentru ca parcul de utilaje sã lucreze cu eficientã economicã maximã a mecanizãrii si automatizãrii lucrãrilor, pe lângã exploatarea rationalã si întretinere corespunzãtoare, trebuie asigurarã organizarea si efectuarea la un nivel tehnic ridicat a reparatiilor curente si capitale precum si a asamblãrilor. Acest lucru necesitã crearea de conditii privind baza materialã si cadrele tehnice de specialitate.

În acest scop s-au creat unitãti specializate, cu utilaje capabile sã facã reparatii curente si reparatii capitale specializate pe tipuri de utilaje.

Este cunoscut faptul cã dupã un anumit numãr de ore de functionare, utilajele nu mai au aceiasi parametri de exploatare, starea tehnicã se înrãutãteste si apare necesitatea efectuãrii reparatiilor prin care masina sã fie repusã în stare normalã de functionare, pe o perioadã de timp determinatã.Perioada de timp dupã care un anumit tip de masinã are nevoie de reparatie, s-a determinat pe baza statisticii pentru fiecare tip în parte. Deasemenea, dacã din punct de vedere tehnic reparatiile se pot face în numãr nelimitat, putându-se crede cã un anumit tip de masinã poate fi utilizat un timp nedefinit, dupã anumite criterii tehnico-economice se poate stabili cu precizie câte reparatii capitale se pot face unui utilaj, pentru ca exploatarea acestuia sã fie economicã.

Dacã utilajele si masinile, ajunse la limitele functionãrii normale, în loc sã li se refacã parametrii initiali prin reparare, se reformeazã, s-ar obtine pierderi impresionante pentru economia firmelor.Din punct de vedere economic rezultã necesitatea reparatiilor si canalizarea eforturilor celor chemati sã îndeplineascã aceste cerinte, spre realizarea unor reparatii de bunã calitate si la preturi de cost cât mai scãzute, pentru a permite repararea unui numãr cât mai mare de utilaje.

În ultimul timp se practicã tot mai mult specializarea unitãtilor de reparatii, în repararea anumitor pãrti ale utilajelor, cu organizarea lucrãrilor în flux, aplicând procese tehnologice moderne la reconditionãri si folosind utilajele specifice de înaltã tehnicitate. Introducerea tehnologiilor avansate, asigurã calitatea reparatiilor, cresterea productivitãtii muncii si reducerea pretului de cost.

Prin abordarea problematicii reconditionãrilor prin prelucrãri mecanice sunt studiate o serie de probleme specifice fabricãrii utilajelor si anume: calculul adaosurilor de prelucrare, al dimensiunilor intermediare si al regimurilor de aschiere, precum si normarea acestor lucrãri.

Pentru proiectarea unui anumit produs, cât si pentru fabricarea acestuia, se urmãreste a se da pieselor caracteristicile necesare în ceea ce priveste calitatea materialului, forma, dimensiunile, precizia si calitatea de suprafatã, în asa fel încât sã corespundã integral scopului pentru care a fost creat.

Toate caracteristicile care concurã la obtinerea unui produs de calitate, formeazã asa-numitele conditii tehnice ale pieselor ce se executã, care de obicei se prescriu pe desenele de executie ale acestora.

În cazul unei analize temeinice a desenului pieselor privind forma, precizia si celelalte conditii tehnice impuse, urmatã de alegerea metodelor de prelucrare care pot sã le asigure, acestea, se obtin piese ce vor garanta functionarea corectã a ansamblului.

În timpul functionãrii, caracteristicile initiale ale pieselor se modificã datoritã defectelor care apar, fie de naturã accidentalã, fie chiar ca urmare a unei exploatãri si functionãri normale. ªi într-un caz si în celãlalt functionarea produsului se înrãutãteste apãrând necesitatea reparãrii lui, ca urmare mai ales a uzurii pieselor.

Tinând seama de natura, forma si mãrimea uzurii, pe de o parte, iar pe de altã parte de calitatea materialului piesei, conditiile tehnice impuse acesteia si posibilitãtile existente în unitatea care efectueazã repararea, se precizeazã metodele de reconditionare, stabilindu-se traseul tehnologic de reconditionare.Fiecare organ de masinã, component al unui utilaj, functioneazã în anumite conditii, apãrând un anumit tip de uzurã, de o anumitã mãrime, care în general se poate aprecia fãrã demontare, pe baza datelor statistice existente.

Cunoscând precis conditiile în care functioneazã (natura frecãrii, natura ajustajelor, calitatea materialelor în contact, felul ungerii si natura lubrifiantului), se stabilesc anumite metode tehnologice de prelucrare, fie pentru restabilirea dimensiunilor initiale, fie pentru reconditionarea la o dimensiune de reparatie (inferioarã sau superioarã dimensiunii nominale),

metodã denumitã si reconditionarea la trepte de reparatie.

Datoritã unei practici îndelungate institutele de cercetãri din domeniu au reusit sã elaboreze, pentru o anumitã etapã, tehnologii tipizate de reparatii pe grupuri de piese sau pentru piese separate.

Prin aceste tehnologii reconditionarea unei anumite piese se stabileste a se face într-o anumitã variantã, care cuprinde anumite metode de prelucrare. Conditiile concrete ale unitãtilor de reparat nu sunt întotdeauna corespunzãtoare prescriptiilor din tehnologia tip stabilitã, încât, aceste unitãti se vãd în imposibilitatea folosirii recomandãrilor. în acest caz se întocmeste de unitatea în cauzã o variantã tehnologicã de reconditionare functie de conditiile de care dispune, care sã asigure totusi conditiile initiale impuse la fabricarea piesei.

Fiind vorba despre un proces tehnologic, care trebuie sã asigure o anumitã precizie pieselor, în decursul procesului tehnologic de reconditionare, utilajele supuse reparatiei parcurg mai multe etape, într-o anumitã ordine impusã de desfãsurarea logicã a procesului tehnologic, cum ar fi: pregãtirea utilajului pentru reparare, demontarea acestuia în ansambluri, subansambluri si piese componente, spãlarea si sortarea pieselor, reconditionarea pieselor reparabile si înlocuirea celor nereparabile, asamblarea si rodarea utilajului, receptia si vopsirea lui.

Prin proces tehnologic de reparatie se întelege partea din procesul de productie al unitãtii de reparatii, care cuprinde totalitatea actiunilor ce se întreprind pentru restabilirea formelor si dimensiunilor initiale ale pieselor ce se reconditioneazã sau prin realizarea unor dimensiuni noi, de reparatie, pentru realizarea calitãtii suprafetelor, precum si realizarea caracterului initial al ajustajelor asamblãrilor uzate. Astfel, în procesul de productie al unitãtilor de reparatie se întâlneste tehnologia demontãrii utilajului, tehnologia reconditionãrii pieselor reparabile, tehnologia de reparatie a unor piese de mare uzurã (bucse, axe simple, roti dintate etc.) si tehnologia asamblãrii.

Preview document

Repararea Autovehiculelor - Pagina 1
Repararea Autovehiculelor - Pagina 2
Repararea Autovehiculelor - Pagina 3
Repararea Autovehiculelor - Pagina 4
Repararea Autovehiculelor - Pagina 5
Repararea Autovehiculelor - Pagina 6
Repararea Autovehiculelor - Pagina 7
Repararea Autovehiculelor - Pagina 8
Repararea Autovehiculelor - Pagina 9
Repararea Autovehiculelor - Pagina 10
Repararea Autovehiculelor - Pagina 11
Repararea Autovehiculelor - Pagina 12
Repararea Autovehiculelor - Pagina 13
Repararea Autovehiculelor - Pagina 14
Repararea Autovehiculelor - Pagina 15
Repararea Autovehiculelor - Pagina 16
Repararea Autovehiculelor - Pagina 17
Repararea Autovehiculelor - Pagina 18
Repararea Autovehiculelor - Pagina 19
Repararea Autovehiculelor - Pagina 20
Repararea Autovehiculelor - Pagina 21
Repararea Autovehiculelor - Pagina 22
Repararea Autovehiculelor - Pagina 23
Repararea Autovehiculelor - Pagina 24
Repararea Autovehiculelor - Pagina 25
Repararea Autovehiculelor - Pagina 26
Repararea Autovehiculelor - Pagina 27
Repararea Autovehiculelor - Pagina 28
Repararea Autovehiculelor - Pagina 29
Repararea Autovehiculelor - Pagina 30
Repararea Autovehiculelor - Pagina 31
Repararea Autovehiculelor - Pagina 32
Repararea Autovehiculelor - Pagina 33
Repararea Autovehiculelor - Pagina 34
Repararea Autovehiculelor - Pagina 35
Repararea Autovehiculelor - Pagina 36
Repararea Autovehiculelor - Pagina 37
Repararea Autovehiculelor - Pagina 38
Repararea Autovehiculelor - Pagina 39
Repararea Autovehiculelor - Pagina 40
Repararea Autovehiculelor - Pagina 41
Repararea Autovehiculelor - Pagina 42
Repararea Autovehiculelor - Pagina 43
Repararea Autovehiculelor - Pagina 44
Repararea Autovehiculelor - Pagina 45
Repararea Autovehiculelor - Pagina 46
Repararea Autovehiculelor - Pagina 47
Repararea Autovehiculelor - Pagina 48
Repararea Autovehiculelor - Pagina 49
Repararea Autovehiculelor - Pagina 50
Repararea Autovehiculelor - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Repararea Autovehiculelor
    • ARBORE COTIT DACIA 1400.dwg
    • Proiect RA.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea Generală Funcțională Privind Dinamica Tracțiunii și a Ambreiajului pentru un Automobil

Capitolul 1 Analiza unui număr adecvat de modele similare, analiza particularităților constructive și a principalelor caracteristici dimensionale,...

Proiectarea Generală și Funcțională a unui Schimbător de Viteze în Trepte pentru un Automobil

Partea I Proiectarea schimbătorului de viteze cu variație în trepte a raportului de transmitere Capitolul 1.Proiectarea schimbătorului de viteze...

Optimizarea întreținerilor tehnice și reparațiilor curente a autovehiculelor

1. INTRODUCERE 1.1. Analiza exploatării autovehiculelor. Executarea transportărilor cu ajutorul autovehiculelor presupune folosirea componenţilor...

Cutia de viteză automată

Capitolul 1 Introducere Automobilul modern este un sistem mecatronic. Aparut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, automobilul a...

Proiect FRA - Arbore Cotit

1. Analiza conditiilor tehnico-functionale si a tehnologicitatii piesei si stabilirea tipului sistemului de productie 1.1. Analiza rolului...

Vagoane Cisternă

CAPITOLUL 1 : DESCRIEREA VAGONULUI CISTERNĂ În vagoane cisternă se transportă produse lichide , ca : petrol , pacură , benzină , ţiţei , uleiuri...

Proiect la transporturi interne și internaționale

Calculul indicatorilor de utilizare a materialului rulant aferent traficului feroviar de marfuri Problema Pe teritoriul unei regionale de cale...

Laborator Fabricarea și Repararea Autovehiculelor

Laborator 1 Controlul starii tehnice a blocului motor si determinarea cotelor de reconditionare a camasilor de cilindri prin micrometrare statica...

Te-ar putea interesa și

Caracteristica parcului de autovehicule

1. INTRODUCERE În această teză de licenţă o să fac o încercare de a descriere la parcul de autovehicule şi moi strădui să descriu procesul...

Logistica de Susținere în Cadrul Activităților Logistice ale Unei Firme

INTRODUCERE Prin prezenta lucrare se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii produselor, identificarea nivelului de satisfacţie a serviciilor oferite...

Ambreiajul

1.1 Destinatia ,conditiile impuse si clasificarea ambreaiajului Ambreiajul face parte din transmisia automobilului si este intercalat intre motor...

Întreținerea și Repararea Sistemelor de Ungere la Autovehicule

1.Memoriu justificativ - argument Motoarele de autovehicole din zilele noastre au performanţe superioare de durabilitate şi economicitate,...

Clasificarea Mijloacelor de Transport

Schema generală a parcului Serviciul de grăniceri; Schema generală a sectorului motoare. 1. INTRODUCERE Determinarea stării tehnice a...

Fabricarea și Repararea Autovehiculelor

CAP. 1 Analiza condiţiilor funcţionale şi a tehnologicităţii piesei şi stabilirea tipului sistemului de producţie 1.1.Analiza rolului functional,...

Fabricarea și repararea autovehiculelor - Fabricarea arborelui prizei de putere

CAPITOLUL 1 1. Analiza conditiilor tehnico-functionale si a tehnologicitatii piesei si stabilirea tipului sistemului de productie 1.1 Analiza...

Plan de afaceri service auto

TITLUL PROIECTULUI: SERVICE AUTO ÎN LOCALITATEA CRIVATU Durata de implementare a proiectului: 57 luni I. DATELE GENERALE ALE SOLICITANTULUI -...

Ai nevoie de altceva?