Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 4981
Mărime: 3.65MB (arhivat)
Publicat de: Zamfira Roșca
Puncte necesare: 7
Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi Facultatea de Geografie şi Geologie

Extras din proiect

1. Favorabilități sau constrângeri ale localizării geografice

Regiunea Veneto este una din cele 20 de regiuni ale Italiei, are capitala la Veneția. Populația este de aproximativ 5 milioane de locuitori.

Veneto ca parte a Republicii Veneția a fost un stat independent care a reprezentat o importantă republică maritimă și a fost un imperiu comercial în plină dezvoltare. Datorită importanței Veneției în cadrul regiunii, acesta se constituie un stat de zine stătător, deoarece are o moștenire culturală bogată și o identitate proprie.

Regiunea Veneto este una dintre cele mai industrializate regiuni ale Italiei. Are o moștenire bogată de cultură și frumuseți naturale ceea ce o face una dintre cele mai vizitate regiuni ale Italiei.

Este cea de-a opta regiune a Italiei, suprafața ei reprezintă doar 6,1 % din totalul .

Regiunea Veneto are o favorabilitate în ceea ce privește poziția geografică, deoarece cuprinde toate formele de relief și o lagună care iși face spectaculoasă prezență in jurul Veneției. Capitala este Veneția, iar alte orașe importante sunt Verona, Padova și Vicenza.

Regiunea este foarte bogată din punct de vedere artistic și cultural. Patrimoniul său artistic include clădiri unice și poduri venețiene, dar și multe vile Andrea Palladio. Vilele din regiunea Veneto realizate deAndrea Palladio în secolul XVI au fost înscrise în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondialUNESCO.

Arena din Verona este un vechi amfiteatru roman, în mod tradițional rezervat operei. Băile termale de la Abano Bagni sunt de asemenea o atracție.

Figure 2 : Hartele localizării în cadrul Italiei și harta Fizico geografică a regiunii Vneto

Sursă : ro.wikipedia.org

2. Locul și rolul regiunii în cadrul Italiei

2.1. Suprafața regiunii Veneto

Veneto este o regiune din nord-estul Italiei. Se învecinează la est cu Friuli – Venezia Giulia și Marea Adriatică, la nord cu Austria, la nord-vest cu Trentino – Alto Adige, la vest cu Lombardia și la sud cu Emilia – Romagna.

Veneto este a opta regiune din Italia, cu o suprafață de 18.398,9 km2. Distanța dintre punctul cel mai nordic (granița austriacă) și cel mai sudic (gura de vărsare a râului Po) este de 210 km, iar între punctul cel mai vestic (malul estic al râului Garda) și cel mai estic (gura de vărsare a râului Tagliamento) este de 195 km.

Suprafața regiunii Veneto este împărțită astfel : 29 % zonă montană constituită din Prealpii Venețieni și Alpii Dolomitici (5.395 km2); 57 % reprezintă zonă joasa, de câmpie formată de valea râului Po (10.375 km2) ;14 % reprezintă zonă deluroasă (2.663 km2).

Suprafața montană este caracterizată prin platouri largi și masive. Munții formează un lanț în jurul câmpiei și se întinde de la Lacul Garda până la granița cu regiunea Friulia – Venezia Giulia. În masivele Prealpine Venețieni înălțimea nu depășește decât uneori 2.000m (Nuudo Col – 2.472m). Munții Dolomiți semnifică 70 % din suprafața muntoasă. Sunt blocuri masive de calcar care impun o frumusețe naturală zonei. Printre masivele cele mai importante sunt: Marmolada (3.342m), Tre Cime di Lavaredo, Antelao, Pelmo, Tofone, Cristallo, Sorapiss și Civetta.

Suprafața joasă de câmpie este una dintre cele mai interesante zone extinse din Italia. Valea râului Po este o prelungire de la Munți până la Marea Adriatică, iar unori este întreruptă de dealuri. Acestă zonă este împărțită într-o câmpie mare care este alcătuită din pietriș și nu constituie un teren fertil și o câmpie inferioară care are numerose surse de apă și este utilizată în agricultură.Acestă zonă este suprapusă și pe Delta Po și Laguna Veneției, care constituie o importantă zonă turistică.

Suprafața deluroasă este o continuare a munților care au fost erodați și au aceeași orientare. Câteva dealuri reprezentative: Colli Berici, Colli Euganei, Colli Asilani, Montello etc.

2.1. Populația regiunii Veneto

Regiunea are o populație de 4,937,854 de locuitori, situându-se pe locul patrul în cadrul Italiei. Veneto are cea mai mare densitate a populației, 265 locuitori pe km2. Acestă situație se întâlneste mai ales în regiunile Padova, Vaneția și Treviso, dar uneori sunt și câte 300 locuitori pe km2. Belluno este provincial cu cea mai putin dens populată regiune, cu 57 locuitori pe km2.

La fel ca și celelalte regiuni din nordul și centrul Italiei, și Veneto s-a confruntat cu o creștere a populației forte lentă cauzată de scăderea drastică a fertilității. Populația a fost în contiuă creștere din 2002 până în 2011 fapt datorat imigrației nete care a început încă din anul 1980.

Preview document

Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 1
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 2
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 3
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 4
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 5
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 6
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 7
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 8
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 9
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 10
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 11
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 12
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 13
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 14
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 15
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 16
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 17
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 18
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 19
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 20
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 21
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 22
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 23
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 24
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 25
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 26
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 27
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 28
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 29
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 30
Analiza Activităților Turistice în Regiunea Veneto - Italia - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Analiza Activitatilor Turistice in Regiunea Veneto - Italia.docx

Alții au mai descărcat și

Turism rural în regiunile Toscana și Sicilia

1. Analiza componentelor spaţiului turistic Italia este o ţară continentală, peninsulară şi insulară, ale cărei "rădăcini" sunt înfipte în arcul...

Turismul Cultural în Spania

CAPITOLUL 1. TURISMUL CULTURAL 1.1. Definirea fenomenului turistic Turismul este o noţiune neclară, subiectivă în esenţă. Este dificil de separat...

Turismul Spaniei

Denumire oficiala: Regatul Spaniei Localizare: Insula Iberica, in sudul Franteti, intre marea Mediterana la est si la sud si Oceanul Atlantic la...

Politica turistică a țărilor nordice

Turismul in Tarile Nordice Tarile Nordice (Finlanda, Suedia, Danemarca si Norvegia) sunt caracterizate printr-o economie stabila si un nivel de...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Strategia de Turism a Laponiei

Prezentarea Laponiei Laponia este o regiune etnica si culturala in nordul Europei, care se intinde pe teritoriul a patru state: Norvegia, Suedia,...

Te-ar putea interesa și

Program de prezentare și valorificare a resurselor și destinațiilor turistice din Italia

Introducere Ofertarea și prestarea de servicii cât mai complexe devin elemente esențiale ale competitivității internaționale și își pun din ce în...

Analiza Activității Turistice Recente din Regiunea Friuli Venezia Giulia

Situată la poalele Alpilor Carmici, cu o tradiţie agricolă importantă, Friuli Venezia Giulia este una din cele douăzeci regiuni ale Italiei, dar şi...

Ai nevoie de altceva?