Extras din referat
Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice pentru un numar tot mai mare de tari ale lumii.
Receptiv la prefacerile civilizatiei contemporane, turismul evolueaza sub impactul acestora, dinamica sa integrandu-se procesului general de dezvoltare. La randul sau, prin vastul potential uman si material pe care il antreneaza in desfasurarea sa, ca si prin efectele benefice asupra domeniilor de interferenta, turismul actioneaza ca un factor stimulator al progresului , al dezvoltarii.
Multiplele sale conexiuni si implicatii in plan economic, social, cultural si politic, rolul sau activ in societate, pe de o parte, si transformarile sale ca fenomen, pe de alta, argumenteaza preocuparile pentru cunoasterea continutului, a sensibilitatilor si incidentelor sale, pentru descifrarea mecanismelor de functionare. In acest context se inscriu si eforturile specialistilor privind definirea, cu rigurozitate stiintifica, a sistemului categorial integrat turismului, a interdependentelor cu celelalte componente ale economiei, de cuantificare a efectelor sale.
Mai multe studii, care au urmarit depistarea tendintelor dezvoltarii tehnico-economice, efectuate in anii din urma, au scos in evidenta extraordinara gama a transformarilor tehnice, economice si sociala din perspectiva anilor ce vin. Unele din aceste transformari au in fluenta asupra fenomenului turistic, fiind acceptate de majoritatea specialistilor in prognoza turistica. Iata citeva:
- Cresterea numarului populatiei
- Sporirea sperantei de durata medie a vietii la aproape 80 de anii
- Cresterea veniturilor pe cap de locuitor
- Dezvoltarea si diversificarea mijloacelor de transport
- Cresterea continua a nivelului de cultura
DEFINITII
Turismul e considerat, in primul rind, „o forma de recreare alaturi de alte activitati si formule de petrecere a timpului liber”; el presupune „miscare a temporara a oamenilor spre destinatii situate în afara resedintei obisnuite si activitatile desfasurate în timpul petrecut la acele destinatii”, de asemenea in cele mai multe situatii, el implica efectuarea unor cheltuieli cu impact asupra economiilor zonelor vizitate.
Turismul se prezinta, asadar, ca o activitate complexa, cu o multitudine de fatete, cu incarcatura economica semnificativa, pozitionata la intersectia mai multor ramuri si sectoare din economie; toate acestea isi gasesc reflectarea in varietatea punctelor de vedere cu privire la continutul notiunii de turism si a conceptelor adiacente.
Pornind de la premisa ca turismul se refera, in esenta, la calatoriile oamenilor in afara resedintei obisnuite, definirea continutului acestuia aduce în discutie aspecte cum sunt: scopul calatoriei, distanta si durata calatoriei, precum si caracteristicile subiectului calatoriei, respectiv ale turistului.
Profesorul elvetian dr. W. Hunziker a elaborat, în 1940, o definitie a turismului, acceptata pe plan mondial: „Turismul e ansamblul de activitati si fenomene ce rezulta din deplasarea si sejurul persoanelor în afara domiciliului lor, atata timp cat sejurul si deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilitate si o activitate lucrativa oarecare”.
Dictionarul enciclopedic roman (1966, vol. IV) propune urmatoarea definitie a turismului: „Activitatea cu caracter recreativ sau sportiv, constand din parcurgerea, pe jos sau cu diferite mijloace de transport, a unor distante pentru vizitarea regiunilor pitoresti, a localitatilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice etc.”
Turismul se refera la activitatile desfasurate de persoane, pe durata calatoriilor si sejerurilor, in locuri situate in afera resedintei, pentru o perioada consecutiva ce nu depaseste un an, cu scop de loisir, pentru afaceri sau alte motive.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Serviciile in Turism.doc