Atena - orașul favorit al zeilor

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 14319
Mărime: 4.02MB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul I -Turismul fenomen economic si social 5
  3. 1.1 Notiuni, concepte, definitii 5
  4. 1.2 Forme de turism 9
  5. 1.3 Factorii de influenta ai activitatii turismului 10
  6. Capitolul II -Potentialul turistic al Atenei 13
  7. 2.1 Potentialul natural 13
  8. 2.2 Potentialul antropic 15
  9. 2.3 Rolul activitatilor turistice in Atena 22
  10. Capitolul III -Promovarea produsului turistic 29
  11. 3.1 Tehnici de promovare folosite in turism 29
  12. 3.2 Studiu de caz, reviste, brosuri, pliante 31
  13. 3.3 Protectia mediului in activitatea turistica 33
  14. Concluzie 35
  15. Anexe 37

Extras din proiect

INTRODUCERE

Atena a devenit cel mai renumit oraş al Greciei Antice între anii 500-400 î.c. Regiunile pe care azi le numim Grecia, coasta Turciei şi Egiptul erau pline de poleis sau oraşe cetăţi. Unele erau cetăţi mari, ca de exemplu Corintul. Fiecare cetate avea monedă proprie, legi proprii şi modul lor de a vorbi.

Între anii 500-400 î.c.atenienii au dus numeroase lupte împotriva altor oraşe cetăti. În această perioadă au întemeiat un imperiu şi au creat un mod de viaţă, care de atunci a fost admirat de toată lumea.

Atenienii credeau că oraşul lor era sub protecţia zeiţei Atena, o zeiţă războinică şi că tatăl ei era Zeus, regele tuturor zeilor. De asemenea credeau că ea are mulţi fraţi şi surori printre care Apollo, zeul soarelui şi Dionysos, zeul vinului. Pentru ei Atena era zeiţa înţelepciunii; ea a inventat plugul, trompeta, arta olăritului, carul de luptă, corabia.

Zeiţa Atena a oferit oraşului care-i purta numele măslinul, care l-a transformat într-o cetate foarte bogată .

Unele din minunile Atenei Antice pot fi văzute sub forma unor clădiri care au supravieţuit până azi. În mijlocul Atenei se află un deal, numit Acropole. Aici s-au construit cele mai minunate clădiri ale oraşului, care în majoritate erau folosite în scopuri religioase.

Erechteionul ; numele acestui templu vine de la unul din primii regi ai Atenei. În curtea Erechteionului creştea măslinul despre care se credea că fusese dăruit oraşului de către zeiţa Atena.

Statuia Atenei luptătoarea era atât de mare încât marinarii atenieni aflaţi departe pe mare puteau vedea coiful şi lancea zeiţei strălucind în lumina soarelui.

Propileele. Pe aici se făcea intrarea în Acropole. Drumul către Propilee era format dintr-o pantă abruptă pe care înaintau procesiunile religioase îndreptându-se spre templu.

Partenonul era cea mai frumoasă cladire de pe Acropole ; era un templu construit de Pericle şi dedicat zeiţei Atena Partenos. Cuvântul grec “parthenos” înseamnă “necăsătorit ”, iar Partenon însemna “casa zeiţei necăsătorite”. Este o clădire impunătoare cu o lungime de 99,7 m şi o lăţime de 33,5 m. Construcţia ei a durat 15 ani; a fost clădit din marmură Pentelică, care conţine minereu de fier şi îi conferă în lumina soarelui o strălucire cală, aurie. În interior există o altă statuie imensă a zeiţei Atena, sculptată în fildeş şi aur de Phidias. Partenonul era scena unuia din cele mai mari festivaluri ateniene-Panathenaea. Acest festival se ţinea la fiecare 4 ani în cinste zeiţei Atena ; era un amestec de ceremonie religioasă şi distracţie, se organizau întreceri atletice şi o cursă cu torţe care se ţinea noaptea pe străzile oraşului. Cel mai important eveniment al festivalului era o procesiune în care tinere fete ateniene duceau peplos-ul la Partenon (îmbrăcăminte sacră făcută în fiecare an pentru Atena şi pusă pe umerii statuii. Pericle a comandat ca această procesiune să fie sculptată pe friza care înconjoară Partenonul. Aceste sculpturi se numesc marmurile Elgin (după Lordul Elgin, cel care le-a dus în Anglia)Unele dintre ele pot fi admirate în British Museum.

În fiecare an atenienii ţineau un mare festival dramatic, numit Marea Dionysia . Festivalul ţinea 6 zile şi punerea sa în scenă era foarte costisitoare.

2

În primele3 zile se prezentau comedii şi întreceri pentru poeţi , iar ultimele 3 zile erau rezervate pentru piese serioase.

Cel mai renumit festival al atleţilor era denumit Jocurile Olimpice ; ele şi-au luat numele de la Olympus, centrul religios din sudul Greciei. Jocurile se ţineau la fiecare 4 ani, la sfârşitul lunii iunie. După o ceremonie de deschidere solemnă primul eveniment era cursa de care de luptă cu patru cai. Participau până la 40 de care învârtindu-se în jurul stadionului însoţite de un zgomot ca de tunete. Foarte puţine erau cele care terminau cursa din cauza ciocnirilor dar şi din cauza distanţei de 14,4 km cât măsura traseul obligatoriu.

În cadrul Jocurilor Olimpice mai existau meciuri de box, alergări, întreceri de lupte şi petatlon. În limba greacă “pente” înseamnă cinci, iar “atlon” – întrecere. Deci pentatlonul era o combinaţie de cinci discipline sportive diferite. Concurenţii trebuiau să alerge, să sară în lungime, să arunce discul şi suliţa şi să se lupte. Învingătorii purtau pe cap o cunună de frunze de măslin sălbatic.

Dansul joacă un rol mult mai important la vechii greci decât în societatea modernă. Dansul nu este o doar o distracţie ci expresia spontană a unor sentimente profunde (bucurie, tristeţe). Pe lângă dansurile solemne, se cunoşteau dansurile violente şi lascive , numite cordax. Sparta a fost una din cetăţile unde dansul era la mare cinste. Muzica era unul din elementele de cult şi puţine ceremonii religioase se desfăşurau fără cântece. Muzica era acompaniamentul necesar al poemelor şi al “corurilor de dansatori” şi umplea lungile intermedii dintre actele tragediilor şi comediilor. Soldaţii se duceau la luptă cântând şi tot cântând se odihneau după o zi de muncă participanţii la banchete. Cei mai vechi muzicieni cunoscuţi sunt Orfeu, Linos, Tamiris. Muzica greacă este în esenţă o muzică vocală. Principalele instrumente folosite erau lira, flautul dublu şi tamburina. Notaţia muzicală era alfabetică ; anumite semne adăugate deasupra literelor indicau durata sunetelor.

La Atena exista un fel de poliţie, alcătuită din arcaşi sciţi.Şefii lor erau “Cei unsprezece”; ei puteau aresta orice hoţ sau criminal prins în flagrant delict şi, dacă acesta îşi recunoştea culpa, să-l execute pe loc. Dacă nu recunoştea, îl predau unui tribunal de judecată. În afara pedepselor băneşti (amenzi, confiscarea totală sau parţială a bunurilor) tribunalele ateniene condamnau la exil temporar (phyge) sau definitiv (aeiphygia), la pierderea drepturilor cetăţeneşti , la închisoare şi la moarte. Locul de tortură era afară din oraş, în apropiere de Zidul Lung de la nord, dintre Atena şi Pireu. Flagelarea pe o roată, stigmatizarea cu fierul roşu şi jugul pus în jurul gâtului erau aplicate doar sclavilor.

Democraţia Atenei avea trei componente principale Ecclesia, Boule şi Dikast eria. Ecclesia era adunarea tuturor cetăţenilor de sex masculin în vârstă de peste 18 ani. Femeile nu puteau deveni membre. În Ecclesia atenienii alegeau magistraţii şi funcţionarii oraşului; ei discutau treburile importante şi hotărau ce era de făcut.

Boule, era consiliul care propunea lucrurile pe care urma să la realizeze Ecclesia. Membrii acestui consiliu erau aleşi prin vot. Dikasteria era formată din tribunale.

Deoarece locuiau într-o climă firbinte, atenienii purtau îmbrăcăminte uşoară. Bărbaţii purtau o tunică scurtă cu mâneci lungi până la cot strânsă cu centură în jurul taliei ; era confecţionată din lână sau pânză aspră. Tunica femeilor era colorată în culori vii, mai scurtă şi deseori nu avea mâneci; sepurta peste o fustă lungă plisată şi era strânsă în talie cu o centură.

3

Atât femeile cât şi bărbaţii purtau sandale din pile sau lemn sau un fel de cisme perforate legate până la genunchi numite “coturni”,care aveau talpa groasă şi puteau fi purtate atât pe piciorul drept cât şi pe cel stâng.

Tinerii eleganţi din clasa cavalerilor purtau părul lung; atenienele îşi ondulau părul, îşi făceau bucle şi- l adunau în creştet şi la ceafă. Ele îşi acopereau capul cu o parte din tunică sau din mantia lor, îndoită ca o glugă. Părul putea fi vopsit (mai ales blond, culoare foarte apreciată) , se purtau cozi false şi peruci, împodobite cu piepteni de os, fildeş, sidef, sau bronz.Sclavii şi oamenii din popor, purtau pe cap o bonetă din piele de câine, numită kyne, iar cei înstăriţi purtau pilos (pălărie frumoasă, cu calotă înaltă, conică, ascuţită la vârf).

Atena era un mare centru comercial. Mărfuri din toată lumea greacă erau importate prin portul Pireu. Navele comerciale se numeau “rotunde sau “scobite”, faţă de cele de război, mai lungi, înguste şi mai puţin adânci. Cele mai mari vase comerciale transportau aproape 400 de tone. Portul Pireu a fost amenajat de Temistocle şi a ajuns centrul unei activităţi intense, comerciale şi militare. Marina de război era alcătuită din trireme (nave cu trei rânduri de vâsle) , era o corabie rapidă, care putea transporta 200 de oameni.

În domeniul matematicii s-au evidenţiat Euclid, Arhimede, Apolonios din Perga , Pitagora şi Tales din Milet. Primii pitagoricieni au descoperit media geometrică şi numerele iraţionale. Redactate la sfârşitul secolului al IV-lea sau la începutul secolului al III-lea, cele 13 cărţi ale Elementelor lui Euclid, alcătuiesc o “summa”genială a matematicii din timpul său. Cărşile 1-4 cuprind geometria plană, 5-6 raporturi şi proporţii, 7-9 teoria numerelor, 10 studiul numerelor iraţionale, 11-13 geometria în spaţiu. Lui Arhimede din Siracuza, ucis în 212 la vârsta de 75 de ani, I se datorează printre altele, calculul suprafeţei sferei şi a suprafeţelor laterale ale conului şi cilindrului.

Preview document

Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 1
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 2
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 3
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 4
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 5
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 6
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 7
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 8
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 9
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 10
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 11
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 12
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 13
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 14
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 15
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 16
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 17
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 18
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 19
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 20
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 21
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 22
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 23
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 24
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 25
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 26
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 27
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 28
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 29
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 30
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 31
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 32
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 33
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 34
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 35
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 36
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 37
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 38
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 39
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 40
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 41
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 42
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 43
Atena - orașul favorit al zeilor - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Atena - Orasul Favorit al Zeilor.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea Diversității Ofertei de Agrement Turistic în Municipiul Chișinău

Introducere În perioada actuală, când turismul a devenit o activitate de mare importanţă socială, economică şi, chiar politică, atât pe plan...

Turcia - Politici Turistice

REPUBLICA TURCIA ( TÜRKIYE CÜMHURIYETI) Motto: “Pace in tara, pace in lume” Turcia, tara asezata pe doua continente, la estul extreme al...

Potențialul Turistic al Deltei Dunării

Evaluarea industriei turistice românesti indica faptul ca turismul poate deveni una din industriile de export puternice ale României, care va...

Brand Turistic Brașov

Capitolul I Branding-ul şi destinaţia turistică I.1 Ce este turismul? Turismul modern s-a născut în secolul al XIX-lea, odată cu dezvoltarea...

Turismul Religios

1. Notiuni teoretice despre turismul religios Turismul religios este o forma de turism care exista, de secole si care mai pastreaza înca unele...

Program turistic internațional în Grecia

Capitolul I 1.1 Tipul de program turistic international: Agentia de turism « New Vision » organizeaza un circuit turistic international in inima...

Promovarea și Comercializarea unui Circuit Turistic

Cuvânt înainte Această lucrare are ca temă comercializarea şi promovarea unui circuit turistic din judeţul Braşov, zonă care este unică pentru că...

Obiective turistice pentru un sejur în orașul Sibiu

Sibiul este situat in partea sudica a Transilvaniei, pe raul Cibin si se situeaza la 45°47' latitudine nordica (in linie cu Lyon) si 24°05'...

Ai nevoie de altceva?