Portugalia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 89 în total
Cuvinte : 21333
Mărime: 5.23MB (arhivat)
Publicat de: Sorin Iliescu
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

INTRODUCERE

Primele încercări de definire a turismului, ca fenomen economic şi social, datează de la jumătatea secolului al XIX-lea. Între timp, activitatea de turism a cunoscut evoluţii mai lente sau mai spectaculoase, îndeosebi începând din anii ’60 ai secolului XX, transformându-se într-un adevărat „fenomen specific lumii moderne” şi care a devenit, prin amploarea activităţilor desfăşurate, prin contribuţia la crearea produsului brut mondial şi la crearea de locuri de muncă, prima „industrie” a lumii.

pentru propria plăcere, pe care aceştia le efectuau în Egipt ori frecventarea locurilor unde se găseau izvoare termale, mai mult pentru motive ludice, decât sanitare sunt doar câteva exemple ale formelor incipiente ale turismului, din perioada antichităţii.

Au urmat, în perioada Evului Mediu, alte activităţi ce pot fi considerate a fi „turistice”, precum călătoriile de studii la şcoli şi universităţi de prestigiu din Anglia sau Franţa, organizarea de mari târguri şi chiar pelerinaje (în perioada anilor 1500). La acestea, se adaugă, în perioada Renaşterii, călătoriile de plăcere şi cele motivate de curiozitatea intelectuală.

Turismul internaţional, deplasarea şi călătoria unor persoane în afara graniţelor pentru recreere, destindere şi cunoaştere, s-a amplificat considerabil pe seama dezvoltării social-economice generale, a democratizării relaţiilor dintre state, a ridicării nivelului de civilizaţie şi a diversificării şi modernizării transporturilor şi căilor de comunicaţie. Ca urmare a acestui fapt, turismul internaţional se apreciază că astăzi cuprinde aproape o jumătate de milion de persoane, revenind aproape 83 de turişti la mia de locuitori.

Funcţionarea turismului internaţional a început încă din perioada interbelică, prin realizarea în cadrul Societăţii Naţiunilor a unui organism specializat în acest domeniu – Uniunea Internaţională a Organismelor Oficiale de Turism (UIOOT) – din 1925, care a avut sediul la Geneva, schimbată în 1975 în Organizatia Internaţională a Turismului (OMT), cu sediul la Madrid.

Acest organism internaţional care integrează organizaţii naţionale şi regionale, companii, societăţi, asociaţii turistice din toată lumea, a consimţit crearea a şase comisii regionale reprezentând Africa (cu 36 de state membre), Europa (cu 24 de state membre), America (cu 19 state membre), Asia de Est şi Pacific (10 state membre), Orientul Mijlociu (12 state membre), Asia de Sud (8 state membre).

În vederea stimulării şi dezvoltării activităţilor turistice sunt organizate saloane internaţionale de specialitate şi Bursa Internaţională a Turismului ce oferă servicii pentru diferite ţări ale lumii.

Turismul internaţional este specific mai ales ţărilor dezvoltate ale lumii. Amploarea cea mai mare a turismului internaţional se desfăşoara între ţările Europei, între Europa şi America de Nord şi între America de Nord şi Centrală.

Activitatea turistică internaţională se analizează pe baza unor indicatori care exprimă cel mai fidel intensitatea, cantitatea şi calitatea turismului. Cei mai frecvenţi indicatori sunt: numărul turistilor străini care vizitează anual o ţară (se calculează dupa numărul vizelor la frontieră şi dupa numărul sejururilor) şi veniturile anuale obţinute din activitatea turistică internaţională (exprimat în dolari SUA).

Cele mai ridicate fluxuri internaţionale (peste 80% din sosiri) au fost înregistrate de ţările dezvoltate ale Europei de Vest, Americii de Nord, şi de către noile ţări industrializate ale Asiei. Cererea turistică internaţională se caracterizează prin mari inegalităţi şi printr-o orientare preponderentă către ţările dezvoltate. Cu toate că ţările în curs de dezvoltare sunt într-un real progres, ele nu reprezintă decât o treime din sosirile internaţionale de turişti din lume.

Cu secole în urmă, Portugalia era o pionieră a explorarilor în lumea întreagă. Până recent însă, nu a avut prea mult suces în industria turismului. În afară de Lisabona, Algarve și insula Madeira, Portugalia era nedescoperită de majoritatea vizitatorilor. Astăzi, Portugalia înflorește ca o bijuterie pură a turismului european. Istoria sa bogată și tulburată, creată de descoperirile secolelor XV și XVI și conducerea Statului nou din 1932 până în 1974, este o parte integrantă a țării de astăzi.

Portugalia are suficiente locuri listate ca patrimoniu mondial de catre UNESCO și minunății naturale și culturale pentru a atrage atenția oricărui vizitator, pe o perioadă mai îndelungată de timp. Țara are o diversitate surprinzătoare, o climă idilică și locuitori primitori, asta fără a mai menționa imaginile de carte poștală a coastei stâncoase, plajelor primordiale și a pescarilor, străzilor pietruite, caselor văruite și castelelor de poveste.

Preview document

Portugalia - Pagina 1
Portugalia - Pagina 2
Portugalia - Pagina 3
Portugalia - Pagina 4
Portugalia - Pagina 5
Portugalia - Pagina 6
Portugalia - Pagina 7
Portugalia - Pagina 8
Portugalia - Pagina 9
Portugalia - Pagina 10
Portugalia - Pagina 11
Portugalia - Pagina 12
Portugalia - Pagina 13
Portugalia - Pagina 14
Portugalia - Pagina 15
Portugalia - Pagina 16
Portugalia - Pagina 17
Portugalia - Pagina 18
Portugalia - Pagina 19
Portugalia - Pagina 20
Portugalia - Pagina 21
Portugalia - Pagina 22
Portugalia - Pagina 23
Portugalia - Pagina 24
Portugalia - Pagina 25
Portugalia - Pagina 26
Portugalia - Pagina 27
Portugalia - Pagina 28
Portugalia - Pagina 29
Portugalia - Pagina 30
Portugalia - Pagina 31
Portugalia - Pagina 32
Portugalia - Pagina 33
Portugalia - Pagina 34
Portugalia - Pagina 35
Portugalia - Pagina 36
Portugalia - Pagina 37
Portugalia - Pagina 38
Portugalia - Pagina 39
Portugalia - Pagina 40
Portugalia - Pagina 41
Portugalia - Pagina 42
Portugalia - Pagina 43
Portugalia - Pagina 44
Portugalia - Pagina 45
Portugalia - Pagina 46
Portugalia - Pagina 47
Portugalia - Pagina 48
Portugalia - Pagina 49
Portugalia - Pagina 50
Portugalia - Pagina 51
Portugalia - Pagina 52
Portugalia - Pagina 53
Portugalia - Pagina 54
Portugalia - Pagina 55
Portugalia - Pagina 56
Portugalia - Pagina 57
Portugalia - Pagina 58
Portugalia - Pagina 59
Portugalia - Pagina 60
Portugalia - Pagina 61
Portugalia - Pagina 62
Portugalia - Pagina 63
Portugalia - Pagina 64
Portugalia - Pagina 65
Portugalia - Pagina 66
Portugalia - Pagina 67
Portugalia - Pagina 68
Portugalia - Pagina 69
Portugalia - Pagina 70
Portugalia - Pagina 71
Portugalia - Pagina 72
Portugalia - Pagina 73
Portugalia - Pagina 74
Portugalia - Pagina 75
Portugalia - Pagina 76
Portugalia - Pagina 77
Portugalia - Pagina 78
Portugalia - Pagina 79
Portugalia - Pagina 80
Portugalia - Pagina 81
Portugalia - Pagina 82
Portugalia - Pagina 83
Portugalia - Pagina 84
Portugalia - Pagina 85
Portugalia - Pagina 86
Portugalia - Pagina 87
Portugalia - Pagina 88
Portugalia - Pagina 89

Conținut arhivă zip

  • Portugalia.doc

Te-ar putea interesa și

Mediul de Afaceri al Portugaliei

Introducere Ca o putere maritimă globală în secolele 15 si 16, Portugalia a pierdut mult din bogăţia sa şi din statutul său, odată cu distrugerea...

Monografie banca Portugalia

Capitolul 1 Sistemul bancar portughez 1.1 Scurt istoric Sistemul abancar portughez a avut un debutt a dezvoltării sale caracterizat de numeroase...

Monografia - Sistemul Bancar în Portugalia

Capitolul 1 Sistemul bancar portughez Per-total, sistemul financiar al Portugaliei este solid, bine gestionat şi competitiv, cu riscuri şi...

Analiza comparativă a dimensiunii și structurii resurselor financiare publice (bugetare) în România și Portugalia

1. Structura resurselor financiare publice conform clasificației oficiale 1. Sinteza clasificației bugetare a resurselor financiare Resursele...

Analiza macroeconomică România - Portugalia

INTRODUCERE În cadrul acestui proiect de cercetare, ne-am ales drept subiect țările România și Portugalia. Am considerat că țările au lucruri în...

Economia Portugaliei

Capitlolul 1 Prezentare generalÄ Denumire oficială: Republica Portugheză Capitala: Lisabona Aşezare geografică: Portugalia este o ţară situată...

Sistemul Bancar din Portugalia - Monografie

1. Sistemul bancar al Portugaliei De la aderarea la Comunitatea Europeana din 1986, economia Portugaliei a devenit o economie diversificată bazată...

Portugalia - țara navigatorilor, țara cuceritorilor

1. Capitolul I 1.1 Informatii generale despre Portugalia Pentru programul nostru turistic, tara aleasa a fost Portugalia. Portugalia sau in limba...

Ai nevoie de altceva?