Traseu turistic - România, de la civilizație la natură

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 11227
Mărime: 62.67KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Universitate Crestina “Dimitrie Cantemir”

Extras din proiect

Capitulul I:Prezentarea traseului cu indicarea localitǎţilor şi a obictivelor vizitate

Traseul poate fi prezentat astfel:Târgovişte – Câmpulung (Mǎnǎstirea Negru Vodǎ, Mǎnǎstirea Corbii de Piatrǎ) – Nǎmǎesti (Mǎnǎstirea Nǎmǎesti, Casa Memorialǎ “George Topârceanu”, Peştera Dâmbovicioara) – Castelul Bran – Râşnov (Cetatea Râşnov, Cheile Râşnoavei) – Brasov (Biserica Neagrǎ, Turnul Alb) – Sâmbǎta (Complex Sâmbǎta de Sus) – Bâlea (Bâlea Lac şi Cascadǎ, Barajul Vidraru) – Curtea de Argeş (Cetatea Poenari, Mǎnǎstirea Curtea de Argeş) – Târgovişte.

Capitolul II: Elemente de prezentare generalǎ

1. Numǎr de turişti: 30

2. Numǎr de ghizi: 1

3. Numǎr şoferi: 1

4. Numǎr zile:7

5. Perioada de desfaşurare: 21-27 Iulie 2008

6. Numǎr Km parcurşi per total: 617 km (ziua I 132 km; ziua II 95km; ziua IV 50 km; ziua V 94+82 km; ziua VI 32 km; ziua VII 123km)

7. Mijloc de transport folosit: autocarul

8. Pentru participa vǎ rugǎm sǎ vǎ înscieţi cu cel puţin o lunǎ înainte.

9. Preţ informativ

Capitolul III: Desfǎşurarea traseului pe zile

Ziua I

- Plecare din Târgovişte la ora 10:00

- Sosire Câmpulung 12:30

- Cazare Hotel Muşcel 2* tarif 42 €/noapte/pax

- Prânz Hotel Muşcel 13:30 tarif 27 €/pax

- Vizitarea obiectivelor, plecare 15:00

Manastirea Negru Voda

Manastirea Negru Voda se afla in orasul Campulung-Muscel, in judetul Arges. Aceasta a fost ctitorita in anul 1215, prin traditie de catre Radu Negru Voievod. Mai apoi, a fost rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi recladita de Matei Basarab, cand devine si manastire.

Manastirea Negru Voda reprezinta cel mai important ansamblu monastic din Muscel. In componenta ei intra Paraclisul Domnesc al curtii voievodale, ulterior Biserica mare a manastirii, Biserica mica - bolnita - din primul sfert al veacului al XVIII-lea, Turnul clopotnita de la intrarea in incinta - secolul al XVII-lea, Casa Domneasca - secolul al XVII-lea construita pe vechi temelii din secolul al XIV-lea, Casele egumenesti - secolul al XVIII-lea, anexa casei domnesti si chiliile de la inceputul secolului al XIX-lea. Aici se mai afla si Hanul-Bazar al manastirii, disparut inca din 1746.

Fortificatiile datate din jumatatea secolului al XIV-lea sunt realizate sub forma unui val de pietris si bolovani de 9 metri latime inconjurat de un sant adanc de 2.5 metri plin cu apa. Palatul Domnesc a fost nucleul in jurul caruia s-au adaugat pe parcurs toate celelalte constructii ce vor forma Manastirea Negru Voda.

Al doilea ctitor al manastirii, Matei Basarab (1635-1638) reface din temelii lacasul transformand vechea biserica intr-o manastire de calugari, prin hrisovul din 10 august 1647, in acelasi an fiind construit si Turnul clopotnitei, inalt de 35 metri, avand functia de poarta de incinta dar si de fortificatie cu caracter militar, fiind prevazut cu metereze. Gangul boltit pastreaza si astazi masivele porti din stejar care se izvorasc cu o grinda de proportii, avand incrustate adanc inscriptii mentionand data de 1749.

Voievodul Matei Basarab, restaurand in anii 1635-1636 manastirea Negru Voda, vechea ctitorie a Basarabilor distrusa de cutremur in 1628, a gasit potrivit sa aduca tipografia daruita de mitropolitul Petru Movila, tiparind, in 1642, prima carte in limba romaneasca cu continut moral-filozofic: "Invataturi peste toate zilele, pe scurt".

In 1669, boierul Radu Nasturel a infiintat o scoala domneasca, prima scoala cu limba de predare romana, destinata a invata carte si pe copiii celor saraci, nu numai pe copiii boierilor si domnilor.

Biserica Mare a manastirii are hramul "Adormirea Maicii Domnului" si in forma actuala este a treia constructie. La inceput a functionat ca biserica de mir, de la inceputul secolului al XIV-lea pana in anul 1628, apoi din 1636 si pana in 1827, a durat a doua constructie facuta de Matei Basarab, arhiereul Filaret Beldiman a rezidit-o intre anii 1827-1832.

Biserica este in forma de nava, cu trei turle, cea din mijloc mai mare, iar cele de la rasarit si apus mai mici. A fost zidita de arhitectul Franz Walet in acelasi loc si cu acelasi material de la prima constructie.

Pe peretele vestic se afla o pisanie ampla, situata deasupra usii de intrare: a fost zidit dintr-un inceput de Radu Negru la 1215, de Basarab I cel Mare, fiul lui Negru Voda si terminata de Nicolae Alexandru Basarab, inmormantat aici. La 1635 Matei Basarab o zideste din nou cu aceleasi materiale de piatra cioplita, intocmind obstea monahala cu primul staret Melchisedec.

Din cauza cutremurului din 1802 si 1819 biserica s-a daramat ramanand asa pana in 1826 cand din porunca voievodului Grigore Ghica si cu blagoslovirea mitropolitului Grigore incepe zidirea cu aceleasi materiale, adaugandu-se si pietre noi cioplite.

Din cauza grelelor intamplari (razboiul Rusiei cu turcii, boala ciumei, holerei si foamei) zidirea ei se intrerupe pana in 1831, cand cu ajutorul vornicului vel Pana Costescu si cu osteneala staretului Filaret Apanias Beldiman, venit din Moldova, biserica se termina si se tarnoseste la 30 octombrie 1832.

Altarul este larg, in forma de arc de cerc. Bolta este compartimentata de doua arcade asimetrice, sprijinite pe stalpi doar in partea de rasarit. In spatele tamplei se afla doua coloane care se inalta pana la bolta, pe cea din dreapta fiind inscriptionat anul 1832, cand s-a tarnosit biserica.

Tampla de lemn are decoratii ornamentale, predominand motivele vegetale stilizate. De asemenea, usile imparatesti si cele diaconesti sunt abundent decorate. Intre cele trei registre cu icoane se remarca cel superior, intrucat se arcuieste semicircular in partea centrala.

Tampla prezinta un plan central mai avansat spre naos, fata de cele laterale, retrase spre altar. In ansamblul ei este una dintre cele mai frumoase catapetesme din Muscel.

Naosul este dreptunghiular si nu are abside. In mijlocul naosului se afla un mare policandru din lemn sculptat.

In 1920 a inceput cladirea Orfelinatului, pe vechile ruine ale chiliilor, iar la 1 septembrie 1922 se inaugureaza aici Seminarul Orfanilor de Razboi "Patriarhul Miron".

Preview document

Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 1
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 2
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 3
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 4
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 5
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 6
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 7
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 8
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 9
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 10
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 11
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 12
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 13
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 14
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 15
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 16
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 17
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 18
Traseu turistic - România, de la civilizație la natură - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Traseu Turistic - Romania, de la Civilizatie la Natura.doc

Alții au mai descărcat și

Potențialul turistic al județului Gorj

Potentialul Morfoturistic Situat in partea de sud-vest a tãrii, judetul Gorj are o suprafatã de 5,602 Km2 care reprezinta 2,35% din suprafaţa...

Valorificarea potențialului turistic balnear în Județul Vâlcea

Introducere Alegerea temei “VALORIFICAREA POTENȚIALULUI TURISTIC BALNEAR ÎN JUDEȚUL VÂLCEA” a fost determintă de dorința de aprofundare a...

Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj

INTRODUCERE Baza materială a turismului, numită generic și structuri de primire turistice, cuprinde totalitatea mijloacelor materiale de care se...

Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural

Introducere Turismul ca fenomen economic se caracterizează prin faptul că se află la interferenţa dintre mai multe componente ale economiei...

Valorificarea turismului în Județul Gorj

Informatii Generale • Asezare: în partea sud-vestica a României ("Tara de Sus" a Olteniei), pe cursul mijlociu al Jiului, prin mijlocul sau...

Traseu Turistic în România

I.Enuntarea temei produsului turistic Titlul ales pentru acest traseu este “O vacanta de vis pentru copilul tau” deoarece traseul cuprinde o...

Turismul Rural din România

Introducere Teritoriul ţării noastre prezintă o mare varietate de valori cultural istorice - artă populară, etnografie, folclor,...

Potențialul agroturistic al județului Vâlcea

Prima atestare documentară pentru judeţul Vâlcea este consfinţită in condica Mănăstirii Cozia, ca fiind ziua de 8 ianuarie 1392, zi în care Mircea...

Ai nevoie de altceva?