Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 18389
Mărime: 4.41MB (arhivat)
Publicat de: Eusebiu Rotariu
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL 1. PREZENTAREA TURISTICĂ A JUDEȚULUI GORJ 5
  3. 1.1. Resursele naturale și antropice specifice zonei 5
  4. 1.2. Turismul și serviciile în Județul Gorj 7
  5. 1.3. Evoluția indicatorilor turistici în Județul Gorj 9
  6. CAPITOLUL 2. STUDIU DE CAZ 13
  7. 2.1. Baza materială la nivelul Județului Gorj 13
  8. 2.2. Structurile de primire turistică existente la nivelul Județului Gorj 15
  9. 2.2.1. Structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare turistică 15
  10. 2.2.2. Structurile de primire turistice cu funcțiuni de alimentație publică 19
  11. 2.2.3. Structurile de primire turistice cu funcțiuni de agrement...25
  12. CONCLUZII 32
  13. BIBLIOGRAFIE 34
  14. ANEXE 35

Extras din licență

INTRODUCERE

Baza materială a turismului, numită generic și structuri de primire turistice, cuprinde totalitatea mijloacelor materiale de care se folosește turismul pentru realizarea funcțiilor sale economice și sociale.

În acest context sunt luate în vedere atât mijloacele materiale specifice turismului, cât și cele comune, aparținând altor ramuri.

În cadrul bazei materiale a turismului, spațiile de cazare, alimentație pentru turism, agrementul etc., prin numărul, capacitatea și structura lor, reflectă în cea mai mare măsură, gradul de dotare și dezvoltare turistică în ansamblu sau la nivel teritorial.

Valorificarea patrimoniului turistic al unei țări, regiuni sau zone geografice etc., implică în prealabil asigurarea unor condiții minime pentru deplasarea, sejurul și petrecerea agreabilă a timpului de către turiști.

Îmbinarea acestor elemente minime are ca rezultat polarizarea fluxurilor turistice spre acele destinații care oferă vizitatorilor cea mai mare satisfacție într-o călătorie de vacanță.

În primul capitol, am dezbătut din punct de vedere turistic, Judeul Gorj cu resursele și formele sale de turism specifice.

Județul Gorj se găsește în sud-vestul țării, în nordul Olteniei, pe Jiul Mijlociu. Paralela 45 traversează județul prin mijloc și la sudul municipiului Târgu-Jiu, vecinii săi sunt la nord județul Hunedoara, la nord-vest județul Caraș-Severin, la est sud-est și sud vest județele Vâlcea, Dolj și Mehedinți, având o suprafață de 5602 kmp, 2,3% din teritoriul României, situându-se pe locul al 21-lea din punct de vedere al suprafeței.

Relieful județului este divers, conținând trei trepte importante: munți, dealurile sub-carpatice și extremitatea nordică a Podișului Getic, munții acoperă 30 % din suprafața județului.

Vârfurile înalte ale Munților Parâng acoperă mai mult de 1000 kmp, cea mai înaltă altitudine este atinsă de vârful Parângul Mare (2518 m), al doilea ca înălțime în Carpații Românești. Masivul Vulcan continuă Munții Parâng spre vest coborând lin de la 1990 m (Vf. Starja 1870m , Vf. Oslea 1945 m) la 600 m altitudine.

Dealurile subcarpatice (400-800 m altitudine) se întind de la Olteț până la Motru, unde fac legătura cu munții.

La sud de zona subcarpatică, relieful este încă înalt, dealurile Podișului Getic sunt ca niște creste care coboară spre sub.

Clima este temperat-continentală cu ușoare influențe mediteraneene, cu temperatura anuala medie de 10,3 C.

Județul este sub influența maselor de aer din vest și sud-vest care aduc aer cald și uscat. Bazinul hidrografic al județului Gorj cuprinde râul Jiu (cursul mijlociu) care curge prin Pasul Lainici, până la confluența cu râul Gilort, adunând apele pe o suprafață de 10469 kmp, Jiul își mărește debitul primind apele râurilor Tismana, Orlea, Bistrița, Jales, Susița, Sadu, Amaradia, Cioiana. Alte râuri importante ale județului sunt: Gilort, Olteț și Motru.

Lacuri glaciare sunt Gălcescu, Tauri, Slăveciu, Mija, Pasărea și Godeanu. Diversitatea geografică a teritoriului județului duce și la o diversitate a resurselor minerale: cărbune (antracit, grafit, lignit), petrol, gaze naturale, marmura, calcar, marna, etc.

Pădurile care acoperă 43,5% din suprafața județului asigură cantități mari de lemn și adapostesc un vânat diversificat și bogat.

În cel de-al doilea capitol, am dezbătut tema cu privire la dezvoltarea bazei materială existentă în Județul Gorj.

În literatura de specialitate baza materială a turismului mai este prezentată şi sub denumirea de facilităţi turistice: de transport şi comunicaţii, de cazare, de alimentaţie; sportive; de agrement şi distracţie; cultural-artistice; de telecomunicaţii, de servicii cu caracter general (prestări de servicii); de organizare a odihnei şi recreerii (agenţii de turism, birouri de informaţii turistice); speciale (puncte de frontieră şi control vamal, muzică de promenadă); de gospodărie comunală etc.

Structurile de primire turistice se clasifică astfel: structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare turistică, structuri de primire turistice cu funcțiuni de alimentație publică, structuri de primire turistice cu funcțiuni de agrement și structuri de primire turistice cu funcțiuni de transport.

Cazarea constituie componenta importantă a bazei materiale a turismului, ea condiţionează dezvoltarea de ansamblu a turismului, circulaţia turistică în teritoriu, volumul activităţii turistice şi eficienţa acestui domeniu.

În Județul Gorj structurile de primire turistice prezintă un trend variat, fiind compuse din diferite forme și tipuri de cazare.

Prin capacităţi de cazare se înţeleg acele dotări de bază materială care asigură înnoptarea şi odihna turiştilor pe o anumită durată de timp, în baza unor tarife determinate, diferenţiate în funcţie de gradul lor de confort, perioada de an (sezon) în care sunt solicitate serviciile de cazare şi îndeplinesc, după caz, şi alte funcţii caracteristice (alimentaţie, agrement, informare, intermediere, alte servicii).

Trăsătura caracteristică a bucătăriei din această zona este condimentarea excesivă, în care predomină ardeiul iute. Datorită acestui fapt, un comentator al bucătăriei româneşti afirma că încercarea mâncărurilor olteneşti este un act de curaj.

Mancarea este servită în străchini smălţuite alături de ulcioare pline cu rachiu. În bucătăria gorjenească se prepară foarte multe ciorbe de pui, legume, praz, loboda sau ştevie, se foloseşte adesea carnea de porc sau peşte şi ceva mai rar carnea de vită şi vânatul.

La frumusețile peisagistice din județul Gorj contribuie așezarea geografică în imediata apropiere a masivelor muntoase Parâng, Godeanu și Cernei, locuri în care natura este surprinsă în cele mai inedite ipostaze.

Numeroase peșteri și chei, păduri cu rarități și plante endemice, sunt locuri în care turiștii revin, atrași de acest pitoresc colț de țară. Datorită interesului lor științific, unele obiective naturale au fost declarate monumente ale naturii.

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA TURISTICĂ A JUDEȚULUI GORJ

1.1. Resursele naturale și antropice specifice zonei

Teritoriul judeţului Gorj este situat în partea de sud-vest a României, în nordul Olteniei pe cursul mijlociu al Jiului, fiind limitat la nord de paralela 45 latitudine nordică în Vârful Parângu Mare și la sud de paralela 44 latitudine nordică în apropiere de localitatea Ţânţăreni.

Limita estică se află în apropierea localităţilor Alimpeşti si Polovragi pe lângă care trece meridianul 23 longitudine estică, iar limita vestică e reprezentată de Vârful Dobru din munţii Godeanu, situat pe meridianul 22 longitudine vestică.

Gorjul se învecinează în partea de est cu judeţul Vâlcea, în partea de sud cu judeţele Dolj și Mehedinţi, în partea de vest cu judeţele Mehedinţi și Caraş-Severin iar în nord cu judeţul Hunedoara.

Judeţul Gorj este organizat, din punct de vedere administrativ, în două municipii (Târgu Jiu care este şi reşedinţa de judeţ şi Motru), 7 oraşe (Bumbeşti-Jiu, Novaci, Rovinari, Târgu Cărbuneşti, Tismana, Turceni şi Ţicleni) şi 61 comune, şi se învecinează în nord cu judeţul Hunedoara, în est cu judeţul Vâlcea, în sud cu judeţul Dolj şi în vest cu judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin.

Prin originalitatea și frumusețea creației populare pe aceste meleaguri, prin caracteristicile proprii ale civilizației și culturii, Gorjul ar trebui să se situeze printre județele cu afluența cea mai mare de turiști.

Stravechi teritoriu românesc, cu însemnate mărturii de viață și cultură din epoca dacică și romană, Gorjul cunoaște în veacul al XIII-lea frământările voievodatului lui Litovoi, iar mai târziu, în Câmpia Padeșului, adunarea, unde domnul Tudor a dat glas vestitei proclamații din 1821.

Preview document

Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 1
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 2
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 3
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 4
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 5
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 6
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 7
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 8
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 9
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 10
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 11
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 12
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 13
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 14
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 15
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 16
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 17
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 18
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 19
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 20
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 21
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 22
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 23
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 24
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 25
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 26
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 27
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 28
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 29
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 30
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 31
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 32
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 33
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 34
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 35
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 36
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 37
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 38
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 39
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 40
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 41
Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului in Judetul Gorj.doc

Alții au mai descărcat și

Potențialul turistic al județului Gorj

Potentialul Morfoturistic Situat in partea de sud-vest a tãrii, judetul Gorj are o suprafatã de 5,602 Km2 care reprezinta 2,35% din suprafaţa...

Valorificarea potențialului turistic balnear în Județul Vâlcea

Introducere Alegerea temei “VALORIFICAREA POTENȚIALULUI TURISTIC BALNEAR ÎN JUDEȚUL VÂLCEA” a fost determintă de dorința de aprofundare a...

Speoturismul - Model de Valorificare a Resurselor Naturale

ARGUMENT Lucrarea „Speoturismul - model de valorificare a resurselor naturale -” îşi propune să evideniţieze importanţa peşterilor în dezvoltarea...

Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural

Introducere Turismul ca fenomen economic se caracterizează prin faptul că se află la interferenţa dintre mai multe componente ale economiei...

Organizarea și Comercializarea Produsului Turistic

Argument Am ales această temă deoarece zona turistică cunoscută sub numele de “Oltenia de sub munte”,este un mic paradis natural, spiritual şi...

Valorificarea turismului în Județul Gorj

Informatii Generale • Asezare: în partea sud-vestica a României ("Tara de Sus" a Olteniei), pe cursul mijlociu al Jiului, prin mijlocul sau...

Turismul Rural din România

Introducere Teritoriul ţării noastre prezintă o mare varietate de valori cultural istorice - artă populară, etnografie, folclor,...

Potențialul agroturistic al județului Vâlcea

Prima atestare documentară pentru judeţul Vâlcea este consfinţită in condica Mănăstirii Cozia, ca fiind ziua de 8 ianuarie 1392, zi în care Mircea...

Te-ar putea interesa și

Promovarea Județului Gorj pe Piața Turistică a Europei

INTRODUCERE Activităţile promoţionale în turism necesită investiţii importante din cauza întinderii geografice mari a pieţelor turistice,...

Resursele și Cheltuielile Financiare Reflectate în Bugetele Locale

1. BUGETELE LOCALE 1.1. LOCUL BUGETELOR LOCALE ÎN CADRUL BUGETULUI GENERAL CONSOLIDAT. STRUCTURA SISTEMULUI NOSTRU BUGETAR Pentru a aprecia locul...

Potențialul Turistic al Comunei Polovragi

POTENŢIALUL TURISTIC AL COMUNEI POLOVRAGI ( JUDEŢUL GORJ ) INTRODUCERE Turismul rural nu este numai un sejur la o fermă sau într-o casă...

Prospectarea resurselor turistice ale Carpaților Meridionali

Carpatii Meridionali Grupa Retezat-Godeanu-Parang. Aprecierea valorii potentialului turistic Analiza detaliata a fondului turistic si a bazei...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Gorj

1.Localizarea si caracterizarea judetului. Gorj, în variantă veche - Gorjii - își are originea în limba slavonă: Gore - „sus”, la care se adaugă...

Plan de Modernizare a Regiunii Crasna

1. Context geografic al localităţii Comuna Crasna se află situată în extremitatea de nord-est a Judeţului Gorj, la poalele Munţilor Parâng, la 33...

Ai nevoie de altceva?