Sistem de măsurare a performanțelor ISJ Bistrița Năsăud

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3146
Mărime: 24.66KB (arhivat)
Publicat de: Alex M.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Managementul resurselor umane constă în ansamblul activităților orientate către asigurarea, dezvoltarea, motivarea și menținerea resurselor umane în cadrul organizației în vederea realizării cu eficiență maximă a obiectivelor acesteia și satisfacerii nevoilor angajaților. Pe măsură ce organizațiile se dezvoltă au de a face cu o serie de aspecte esențiale ale managementului resurselor umane. Managerii creează un plan de atragere și reținere a persoanelor cu abilitățile de care are nevoie organizația. Implementarea planului presupune recrutarea, selecția, integrarea, instruirea, recompensarea, alegerea beneficiilor celor mai potrivite și evaluarea permanentă a performanțelor pentru a se verifica dacă sint atinse obiectivele organizaționale. Aceste activități reprezintă componentele managementului resurselor umane.

Dezvoltarea resurselor umane în învățământ implică un proces de instruire a oamenilor pentru a îndeplini sarcinile de care este nevoie în unitatea școlară. Problema constă în recunoașterea tipului de instruire de care angajații au nevoie. Toate deciziile de instruire trebuie să țină cont de motivarea angajatului supus formării.

Orice organizație școlară este în creștere și de aceea trebuie stabilite metode de găsire și angajare de oameni care să posede abilitățile solicitate. Acest lucru se reflectă de obicei într-o formă de planificare a resurselor umane. Analizându-se proiectele și tendințele viitoare ale organizației - printr-un proiect de dezvoltare instituțională (PDI), se estimează numărul de oameni de care este nevoie și tipul de abilități și competențe pe care le solicită eventualele posturi vacante.

Evaluarea în managementul resurselor umane

Unul din cele mai importante aspecte ale MRU este evaluarea metodelor și măsurarea rezultatelor acestora. Chiar și cele mai bune programe atent plănuite și aplicate sunt lipsite de sens fără o modalitate de a le evalua eficienta și de a confirma credibilitatea acestora.

Evaluarea metodelor de MRU ar trebui să includă atât evaluări interne cât și externe.

Evaluarea internă se concentrează asupra analizei costuri versus beneficii ale metodelor de MRU iar evaluarea externă asupra beneficiilor generale ale metodelor de MRU în atingerea obiectivelor organizației. Departamentele de resurse umane din organizațiile mari folosesc adeseori date numeroase și detaliate și analize statistice pentru a testa succesul obținut.

Rezultatele pot fi apoi folosite pentru ajustarea programelor de MRU sau chiar pentru a produce schimbări organizaționale.

Factori utilizați pentru a determina dacă departamentul de resurse umane sau un anumit program de MRU este eficient:

- Angajamentul și implicarea - managerul de RU verifică în ce măsură politicile de resurse umane asigură angajamentul și implicarea angajaților. Angajamentul este necesar pentru a cultiva loialitatea, pentru îmbunătățirea performantelor și pentru a optimiza cooperarea între indivizi și grupuri.

- Competențe - se referă la măsura în care politicile de resurse umane atrag, mențin și dezvoltă angajații. Asigură aceste politici nivelul de competențe necesar în organizație atunci când este nevoie și în cantitatea necesară?

- Eficiența costurilor — măsoară performanțele financiare ale politicilor în raport cu salarizarea, beneficiile, absenteismul, rulajul de personal și disputele între angajați și management.

- Analiza congruenței - ajută la determinarea nivelului în care politicile de resurse umane asigură cooperarea între diferite grupuri în interiorul și în afara organizației, inclusiv în interiorul departamentelor, între angajați și familiile acestora, între manageri și subordonați.

Pe lângă analizele statistice, pot fi folosite și simple observații care pot furniza informații asupra eficienței resurselor umane într-o companie. De exemplu raportul dintre costurile cu salariile pentru mangement și muncitori indică eficiența forței de muncă într-o organizație, în general, costuri manageriale scăzute indică o forță de muncă mai independentă (împuternicită), mai eficientă.

Asigurarea calității și managementul calității în educație și formare inițială constituie un domeniu de intervenție care necesită cu precădere dezvoltarea și implementarea sistemelor și procedurilor interne de evaluare, de management și asigurare a calității activităților de educație și formare inițială și continuă, precum și profesionalizarea activităților manageriale la nivelul furnizorilor de educație și formare inițială și continuă. Se are în vedere, în principal, activitatea instituțiilor și a ofertanților de educație și de formare din sistemul formal de educație.

Principalele acțiuni avute în vedere sunt:

- crearea și dezvoltarea sistemelor de asigurare și management al calității în educație și formare;

- dezvoltarea unor programe de formare profesională în domeniul managementului educațional și în managementul calității;

- dezvoltarea unor mecanisme de monitorizare a inserției absolvenților pe piața muncii în vederea ajustării ofertei educaționale în concordanță cu evoluțiile de pe piața muncii;

- crearea și dezvoltarea unor mecanisme de asigurare și managementul calității în educație în contextele nonformale și informale de învățare.

Bibliografie

M. Dragomir, A. Pleșa, M. Breaz, L. Chicinaș - „Manual de management educațional pentru directorii unităților de învățământ”, Editura Hiperborea, București, 2000

F. Orțan - „Management educațional”, Editura Universității din Oradea, 2004

Maican, D. - „Managementul resurselor umane”, Editura Casa Corpului Didactic, Slatina

Stanciu, Ș. - „Managementul resurselor umane”, Editura SNSPA, București, 2001

Maria Eliza Dulamă - „Metodologii activizante-teorie și practică”, Editura Clusium, 2008

Preview document

Sistem de măsurare a performanțelor ISJ Bistrița Năsăud - Pagina 1
Sistem de măsurare a performanțelor ISJ Bistrița Năsăud - Pagina 2
Sistem de măsurare a performanțelor ISJ Bistrița Năsăud - Pagina 3
Sistem de măsurare a performanțelor ISJ Bistrița Năsăud - Pagina 4
Sistem de măsurare a performanțelor ISJ Bistrița Năsăud - Pagina 5
Sistem de măsurare a performanțelor ISJ Bistrița Năsăud - Pagina 6
Sistem de măsurare a performanțelor ISJ Bistrița Năsăud - Pagina 7
Sistem de măsurare a performanțelor ISJ Bistrița Năsăud - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Sistem de masurare a performantelor ISJ Bistrita Nasaud.docx

Ai nevoie de altceva?