Sistem de măsurare a performanțelor Prefectura Bistrița Nasaud

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2618
Mărime: 471.30KB (arhivat)
Publicat de: Alex M.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Autonomia locală nu poate fi realizată decât în cadrul principiilor statului de drept, principiul autonomiei locale însuși fiind unul din acestea în toate țările democratice. La nivelul unității administrativ teritoriale cu gradul cel mai mare de extensie, Prefectul este un reprezentant al statului cu rolul de a veghea asupra aplicării legii de către autoritățile administrației publice locale, inclusiv ale comunităților autonome.

Potrivit Constituției României, prefectul este reprezentantul Guvernului la nivel județean. El are următoarele calități:

1. reprezentant al Guvernului;

2. conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale;

3. autoritate de tutelă administrativă pentru supravegherea legii de către autoritățile administrației publice locale.

Funcția prefectului, ca reprezentant al Guvernului, are caracter politic. Aliniatul al 2-lea din art. 123 precizează că: „Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local și conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale”. Alin. 3 al aceluiași articol spune că: „Atribuțiile prefectului se stabilesc prin lege organică.”

Instituția Prefectului Județului Bistrița-Năsăud este o instituție publică cu personalitate juridică, patrimoniu și buget propriu. Capacitatea juridică de drept public a instituției prefectului se exercită în exclusivitate de către prefect. Exercitarea drepturilor și asumarea obligațiilor civile ale instituției prefectului se realizează de către prefect sau de către o altă persoană anume desemnată prin ordin al acestuia.

Prefectura este reprezentantul Guvernului, în teritoriu, fiind o entitate administrativă numită. Guvernul numește câte un prefect, ca reprezentant al său, în fiecare județ. În calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul veghează ca activitatea consiliilor locale și a primarilor, a consiliilor județene și a președinților consiliilor județene, să se desfășoare în conformitate cu prevederile legii.

Personalul din cadrul instituției Prefectului este format din funcționari publici, funcționari publici cu statut special și personal contractual.

Relații interne din cadrul instituției

Între compartimentele Instituției Prefectului există o serie de relații, precum: relații de cooperare, colaborare, coordonare și control al activității compartimentelor. Cele mai reprezentative relații se stabilesc între compartimentul financiar-contabil și celelalte compartimente sau servicii din cadrul instituției: compartimentul resurse umane, compartimentul administrativ, compartimentul audit public intern, compartimentul servicii publice deconcentrate și compartimentul informare și relații publice. Pe lângă aceste compartimente, compartimentul financiar-contabil este în legătură și cu prefectul, conducătorul instituției, precum și cu arhiva instituției.

Bibliografie

Iorgovan, Antonie, „Tratat de drept administrativ, vol. II”, Ed All, Beck, București 2005

Onofrei, Mihaiela, „Decizia în administrația publică, suport de curs”, Iași, 2009/2010

Bălan, Emil, „Procedură administrativă”, Editura Universitară, București, 2005

http://www.prefecturabn.ro/

www.mai.gov.ro

www.administratie.ro

Preview document

Sistem de măsurare a performanțelor Prefectura Bistrița Nasaud - Pagina 1
Sistem de măsurare a performanțelor Prefectura Bistrița Nasaud - Pagina 2
Sistem de măsurare a performanțelor Prefectura Bistrița Nasaud - Pagina 3
Sistem de măsurare a performanțelor Prefectura Bistrița Nasaud - Pagina 4
Sistem de măsurare a performanțelor Prefectura Bistrița Nasaud - Pagina 5
Sistem de măsurare a performanțelor Prefectura Bistrița Nasaud - Pagina 6
Sistem de măsurare a performanțelor Prefectura Bistrița Nasaud - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Sistem de masurare a performantelor Prefectura Bistrita Nasaud.docx

Ai nevoie de altceva?