Extras din referat
ROLUL MICROORGANISMELOR IN ECOSFERA
În biosferă organismele vii preiau din sol, din atmosfera și din apă, elemente pe care le folosesc pentru biosinteze proprii și pentru energia necesară proceselor biologice. După moartea sistemelor biologice, substanțele organice suferă o serie de mineralizări în componentele inițiale care se reîntorc de unde au plecat.
În circuitul biogeochimic al materiei, un rol esențial îi revine energiei solare și sistemelor biologice fotosintetizante, care din CO2, apă și substanțe minerale, sintetizează substanțe organice. De la producătorii primari, substanțele organice sunt preluate sub forma de hrană de către sistemele biologice heterotrofe sau saprofite, iar după moartea acestora substanța organică suferă mineralizări.
Circuitele biogeochimice cumulează rutele de transfer ale elementelor biogene în biosferă . Ciclurile biogeochimice au loc în atmosferă, hidrosferă și litosferă previn reacții fizice, chimice, biologice și prin permutări spațiale repetate.
Între ciclurile biogeochimice din habitate, biosferă sau hidrosferă există legături strânse de interconectare și interdependență reciprocă. Astfel microorganismele proteolitice sunt implicate în trei cicluri, deoarece proteinele sunt descompuse în CCO2, NH3 și H2. Intervenția omului în aceste cicluri poate determina perturbări cu efecte nedorite .
Astfel prin arderea excesivă a combustibililor fosili, și o industrializare excesivă, crește concentrația de CO2 în atmosferă cu producerea efectului de seră .. Rolul microorganismelor este esențial și indispensabil în circuitul global al materiei în ecosferă. Fără microorganisme nu pot exista plantele verzi. Alături de sursa de energie solară, microorganismele reprezintă al doilea factor indispensabil vieții pe Pământ.
ACTIVITATEA MICROORGANISMELOR ÎN ECOSFERĂ
Activitatea microorganismelor la animalele ierbivore
Animalele ierbivore utilizează ca sursă de hrană substanțe organice provenite de la plante. Substanța organică vegetală este constituită din numeroase polizaharide complexe(celuloze, hemiceluloze, pectine, amidon), care sunt biodegradate de enzimele microorganismelor rezistente în aceste animale.
La ierbivorele nerumegatoare substanța organică vegetală este digerată în stomac și în intestinul subțire și apoi degradată în cedcum și în colon .
Gradul de degradare a celulozei și a hemicelulozei este de 20-30% . Acizi organici rezultați, din activitatea microorganismelor, sunt absorbiți prin mucoasa intestinală în sânge și oxidați de celule animale, iar celulele microorganismelor sunt eliminate prin fecale.
Le ierbivorele rumegatoare (bovine,ovine,caprine etc.) sistemul digestiv este pluricompartimentat în rumen (burduf) ,reticulul (ciur) și omassum (foios). În rumen are loc digestia celulozei, hemicelulozei, heptinelor și amidonuli sub acțiunea unor microorganisme specifice.
Rumenul la bovine are o capacitate de circa 100 litri(la o greutate corporală de 500 kg) și conține 30-50% de litri de lichid supus fermentației. La ovine are o capacitate de 5-6 litri (la o greutate de inchegator), care conține glande gastrice pentru digestia adevărată, duodenul, intestinul subțire și gros.
Bibliografie
Autori : Eugen Ulea, Florin Daniel Lipșa , Editura: Ion Ionescu de la Brad , Edi'ia 2011 – MICROBIOLOGIE
http://www.referat.ro/referate_despre/rolul_si_activitatea_microorganismelor_in_ecosfera_microbiologie_5dc7b.html
https://www.scribd.com/document/254171356/Activitatea-Microorganismelor-in-Ecosfera
Preview document
Conținut arhivă zip
- Rolul si activitatea microorganismelor in ecosfera.docx