Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1619
Mărime: 345.51KB (arhivat)
Publicat de: Ioana P.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.univ.dr.ec. Simona Nicolae
Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor
Universitatea Politehnica Bucuresti, Bucuresti
Specializare: Politici Economice Europene
Materie: Politici de ocupare în Uniunea Europeană

Cuprins

  1. Ce este contabilitatea ? 3
  2. Ce este COVID-19 ? 3
  3. Cum a afectat COVID-19 firmele de contabilitate? 4
  4. Bibliografie 8

Extras din referat

Impactul COVID 19 asupra firmelor de contabilitate

Ce este contabilitatea ?

Contabilitatea este definită în teoria și practica contabilă ca fiind o disciplină științifică cu caracter economico-social, care se ocupă cu stabilirea normelor de calcul și înregistrarea metodică și ordonată a operațiunilor economico-financiare, privind mijloacele economice, procesele economice și sursele acestora, cu scopul caracterizării situației economice și financiare a unităților patrimoniale și a determinării rezultatelor activității pe o anumită perioadă de timp (Bușan, 2014).

Ce este COVID-19 ?

Noul Coronavirus a apărut în China, la finalul anului 2019, în Wuhan, manifestându-se ca o infecție respiratorie severă, cauzată de infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Coronavirusurile reprezintă o familie mare de virusuri, care pot afecta atât oamenii, cât și animalele. În cazul oamenilor, coronavirusurile pot duce la apariția infecțiilor respiratorii și a celor digestive, de la cele mai ușoare, la cele mai severe.

Spre deosebire de virusul SARS din 2003, noul coronavirus a fost considerat de la bun început a avea o rată de mortalitate mai mică. Datorită ratei mari de contagiune, virusul s-a răspândit rapid, declanșând la începutul anului 2020 pandemia COVID-19.

Debutul COVID-19 în România s-a produs la finalul lunii februarie 2020. COVID-19 în România a avut o evoluție accelerată. A debutat cu un număr redus de cazuri confirmate zilnic și a ajuns la câteva mii de confirmări pe zi. Detalii legate de evoluția cazurilor, actualizate în fiecare zi, pot fi gasite pe pagina oficială a Institutului Național de Sănătate Publică România - Harta interactivă.

Cum a afectat COVID-19 firmele de contabilitate?

Criza mondială din domeniul sănătății, în contextul pandemiei de noul coronavirus, amenință puternic activitatea economică din România. În ceea ce privește domeniun cotabil, există o mare presiune.

Noul coronavirus a avut un impact extrem de vizibil în cadrul firmelor de contabilitate. Angajații acestor firme au fost puși în fața unor situații destul de greu de rezolvat din cauza restricțiilor implementate pentru evitarea creșterii numărului de cazuri pe teritoriul țării, dar și din cauza hotărârilor guvernamentale luate “de pe o zi pe alta”.

Se vorbește despre o criză financiară care ar putea depăși amploarea celei din anul 2009, căci foarte multe firme și-au suspendat activitatea ori au suspendat contracte de muncă sau își desfășoară activitatea la un nivel redus, în condiții de avarie. Schimbările legislative fiind mai rapide și mai importante decât oricând, se pune o mare presiune pe contabili, de a căror pricepere și implicare poate depinde viitorul financiar al companiei în stuația de criză.

Guvernul României a pus la dispoziția tuturor firmelor care nu mai făceau față cheltuielilor cu plătile salariilor și a altor cheltuieli din cadrul acestor, diferite mijloace de a evita acest lucru.

În condițiile pandemiei de COVID-19 și conform celor mai recente decizii ale Guvernului, obiectivele macroeconomice în România pe un orizont scurt de timp sunt:

1. Acordarea de facilități pentru persoanele fizice și juridice la plata ratelor, mai în cazul afacerilor care au de suferit în contextul pandemiei, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2020;

2. Acordarea de facilități pentru societățile care și-au trimis salariații în șomaj tehnic sau care au activitatea restricționată în urma emiterii ordonanțelor militare (Ordonanța Militară nr. 2/2020 și Ordonanța Militară nr. 3/2020), prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.32/2020;

3. Acordarea de facilități fiscale și stimulente fiscale. Aici momentan nu au fost luate măsuri concrete în România, ci vorbim doar despre o amânare a plății anumitor impozite pentru agenții economici afectați de pandemie, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 29/2020 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.33/2020.

4. Susținerea sistemului financiar-bancar. Banca Națională a României a dat asigurări că nu vor fi probleme de lichiditate în piață pentru finanțarea IMM-urilor sau a societăților mari care au nevoie în această perioadă de sprijin, în condițiile în care instituțiile de credit le consideră finanțabile.

Bibliografie

http://ceccar.ro/ro/wp-content/uploads/2020/04/CECCAR-Ghid-business-COVID-19.pdf

https://www.startupcafe.ro/coronavirus-covid-19/reguli-firme-angajati-stare-alerta-romania.htm

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/jobs-and-economy-during-coronavirus-pandemic_ro

https://www2.deloitte.com/ro/en/pages/audit/solutions/implicatiile-contabile-cauzate-de-impactul-COVID-19-asupra-activitatii-societatilor.html

https://csu.prevenire.gov.ro/

Preview document

Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate - Pagina 1
Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate - Pagina 2
Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate - Pagina 3
Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate - Pagina 4
Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate - Pagina 5
Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate - Pagina 6
Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate - Pagina 7
Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate - Pagina 8
Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Impactul COVID-19 asupra firmelor de contabilitate.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și strategii de dezvoltare

1. Noţiunea integrare derivă din limba latină în care cuvintele integro, integrare,integratio-integrationis, au sensul de a renova, a restabili, a...

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Ai nevoie de altceva?