Mamele minore - o problemă actuală a societății

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2815
Mărime: 81.02KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela Balan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Victor Stoica
Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Asistență Socială

Extras din referat

Mamele minore reprezintă o problemă socială din cauza provocărilor legate de sănătatea fizică și mentală, dificultăților în educație și angajare, precum și stigmatizării sociale. Impactul asupra mamelor și copiilor lor necesită o abordare amplă, incluzând sprijin social, eliminarea discriminării și responsabilitatea guvernelor în asigurarea unor condiții de trai adecvate.

România are cele mai multe nașteri din Europa la nivelul fetelor sub 15 ani, arată datele comunicate de Institutul Național de Statistică (INS). În 2019, 749 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani. Și aproape 18 mii la mame cu vârsta între 15 și 19 ani, dintr-un total de 199.720 de nașteri la nivel național. Situația e cu atât mai gravă cu cât mai puțin de două procente din mamele minore spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii România în 2020.

Conform unui studiu realizat de Asociația Salvați Copiii, o treime dintre mamele minore din România s-au născut tot din mame minore; 8 din 10 mame și gravide sub 18 ani nu merg la școală, iar 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România.

Conform unui studiu realizat în anul 2020, în România județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj ( câte 52 de minore sub 15 ani devenite mame), Brașov (40 de tinere care au născut înainte de a împlini 15 ani), Argeș (29 de nașteri la vârste sub 15 ani), Sibiu (28 de nașteri din mame sub 15 ani) Bacău (26 nașteri) și Constanța (24 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020) conduc în topul realizat de Eurostat.

La polul opus, județul cu cele mai puține nașteri în rândul fetelor foarte tinere este Gorj, unde în 2020 patru adolescente cu vârsta sub 15 ani au devenit mame. În Mehedinți, Tulcea și Brăila s-au înregistrat, în perioada de referință, câte 6 nașteri la o vârstă sub 15 ani, pentru fiecare, în timp ce în Vâlcea, Neamț, Botoșani, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud câte 7 fete care au devenit mame înainte de 15 ani.

Alte date privin situația mamelor minore din România susțin că, 85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, majoritatea acestora abandonând școala înainte de sarcină. Una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală, iar 75% dintre gravidele și mamele minore au renunțat la școală în gimnaziu.

În unele cazuri, 4 din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicilor de familie pe durata sarcinii, 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informații despre utilizarea acestora, 75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoștințe care au născut la o vârstă sub 18 ani, 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, iar 2 din 10 mame minore au mai mult de un copil.

Rata minorelor înscărcinate variază de la o țară la alta, în funcție de factori sociali, dar și personali. La nivel global, aceasta se situează între 143 de cazuri la 1.000 de nașteri, în zonele sub-sahariene, și 2,9 la 1.000 în Coreea de Sud. Cele mai mari rate în țările dezvoltate se înregistrează în SUA și Marea Britanie.

În Suedia, 7 din 1.000 de mame sunt minore. În această țară a fost aplicat un program național de educație sexuală încă din 1956, iar de la 14 ani elevii primesc prezervative. În Franța se înregistrează 9 mame minore la 1.000 de nașteri. În 1973 a fost introdusă educația sexuală în toate școlile. Programa școlară include între 30m și 40 de de ore de educație sexuală. În Canada, 20 din 1.000 de mame sunt minore.

În SUA proporția e de 52,1 la 1.000 de nașteri, cea mai mare rată din statele dezvoltate. Unele state americane aplică educația sexuală libertină, altele promovează abstinența ca soluție pentru prevenirea sarcinilor premature. Potrivit Campaniei Naționale de Prevenire a Sarcinilor Minorelor din SUA, statul american are cea mai mare rată de minore însărcinate, socotind aici toate tinerele care au născut până la împlinirea vârstei de 20 de ani: aproximativ 820.000 de fete pe an.

Bibliografie

Asociația Dream Project

Fenomenul mamelor minore. 5 motive pentru care România e pe primul loc în Europa - Casă și familie > Copii - Pagina 2 - Eva.ro

Microsoft Word - Studiu mame minore - statistici si solutii.doc (edupedu.ro)

Programe - Asociația Dream Project

România dă aproape jumătate din numărul de mame minore din UE - studiu Salvați Copiii (euronews.ro)

Preview document

Mamele minore - o problemă actuală a societății - Pagina 1
Mamele minore - o problemă actuală a societății - Pagina 2
Mamele minore - o problemă actuală a societății - Pagina 3
Mamele minore - o problemă actuală a societății - Pagina 4
Mamele minore - o problemă actuală a societății - Pagina 5
Mamele minore - o problemă actuală a societății - Pagina 6
Mamele minore - o problemă actuală a societății - Pagina 7
Mamele minore - o problemă actuală a societății - Pagina 8
Mamele minore - o problemă actuală a societății - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Mamele minore - o problema actuala a societatii.docx

Te-ar putea interesa și

Sistemul de asistență socială

1. Analizaţi sistemul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate din cele patru perspective asupra sistemului social....

Abordarea tipurilor de atașament

Introducere În societatea de azi, unde se desfășoară cu precădere activități destinate acumulărilor materiale, timpul liber (loisir) pare o...

Criminologie

Capitolul IV FENOMENOLOGIA CRIMINALITĂŢII Secţiunea I NOŢIUNI, EVALUAREA ŞI TRĂSĂTURILE CRIMINALITĂŢII 4.1.1. Viziunea sistemică în...

Ai nevoie de altceva?