Cuprins
- Cap I. Aparitia, importanta si necesitatea asigurarilor 1
- 1.1. Aparitia asigurarilor 1
- 1.2. Importanta si necesitatea asigurarilor 1
- Cap II. Asigurari din Europa 3
- 2.1. Asigurari in Romania 3
- Cele mai mari companii de asigurari din Romania 3
- 2.2. Asigurari din Europa 4
- Exemple de personalitati ce si-au asigurat unele parti ale corpului: 6
- Concluzii 8
- BIBLIOGRAFIE 9
Extras din referat
Asigurarile au aparutcu din nevoia fireasca a oamenilor de a se proteja impotriva calamitatilor naturii, impotriva consecintelor accidentelor, din nevoia unor mijloace de existenta in conditiile pierderii sau limitarii capacitatii de munca in urma bolilor sau batranetii.
Asigurarile isi au originea in cele mai indepartate vremuri, ele pierzandu-se in negura vremurilor, oamenii de stiinta neavand posibilitatea sa stabilieasca decat prin aproximare perioadele istorice ale aparitiei acestora.
In trecut, oamenii s-au solidarizat pentru a gasi impreuna mijloace de prevenire, dar si de eliminare sau micsorare a consecintelor unor posibile viitoare riscuri.O data cu trecerea timpului si dezvoltarea stiintei, au aparut diferite modalitati pentru a preveni posibilele evenimente ce ameninta bunurile si persoanele. Pe langa acestea se manifesta si diferite evenimente ce nu pot fi prevazute, prevenite sau oprite (cutremure, inundatii, eruptii vulcanice etc), acestea fiind de multe ori provocate de catre oameni (defrisari, accidente de masini, incendii etc).
Se considera ca primele forme de asigurare au aparut inca din antichitate, negustorii si comerciantii practicand unele forme de protectie impotriva unui viitor eveniment, pentru acoperirea pierderilor produse in timpul transportarii marfurilor.
1.2. Importanta si necesitatea asigurarilor
Indiferent cat de multa atentie acordam evitarii problemelor sau protejarii bunurilor noastre, nu putem fi niciodata convinsi ca vom avea succes. Unele evenimente negative implica tulburare psihica si pierderi financiare semnificative.
In Evul Mediu au aparut asigurarile maritime, pentru acoperirea pierderilor produse in timpul transportului marfurilor pe distante mari. Dupa aceste asigurari au mai aparut cele de viata si cele impotriva incendiilor.
In afaceri, daca ne gandim la importanta asigurarii pentru managementul riscului, aceasta protejeaza afacerea de la a se inchide datorita unei eventuale pierderi de proprietate. Pierderele pot fi cauzate de diferite modalitati de distrugere, precum foc, inundatii, furtuni si alte calamitati naturale. De asemenea pot aparea pierderi datorate furturilor, care pot fi asigurate. Pe langapierderile de proprietate, aceste asigurari pentru afaceri sunt fara indoiala cea mai buna cale de a proteja organizatiile de mari pierderi.
La asigurarile de viata, mecanismul acestor polite se bazeaza pe plata periodica a unei sume de bani, iar in caz de deces, asiguratorul achita o valoare persoanelor desemnate, care de obicei sunt membrii ai familiei sau alte persoane care depind de asigurat.
Asigurarile de sanatate - acestea sunt folosite in principal pentru acoperirea cheltuielilor medicale in caz de boala sau accidente.
Asigurarile auto acopera riscurile si daunele datorate incidentelor auto. Pe langa cele obligatorii, exista de asemenea posibilitatea asigurarii vehiculelor cu polite facultative care sa acopere riscuri extinse, nu doar cele datorate accidentelor auto, moment in care cel pagubit isi va acoperi dauna prin asigurarea vinovatului.
Formele de asigurari prezentate mai sus sunt cele mai utilizate de majoritatea populatiei, atat din Romania, cat si din Europa. Folosirea lor arata gradul de importanta pentru oameni cu privire la diferite viitoarele evenimente, calamitati, pirderi, acciente etc.
Cap II.Asigurari din Europa
2.1. Asigurari in Romania
In comparatie cu celelalte tari din vestul europei, am putea spune ca nu avem o traditie a asigurarilor la fel de veche. In anul 1744 a aparut la Brasov Casa de Incendiu, iar peste aproape un secol, tot la Brasov este fondat Institutul General de Pensii. Tot in aceasta perioada, in Bucuresti, Iasi si porturile de pe Dunare isi fac aparitia companii straine care ofereau asigurari de viata, transport si de incendiu.
In anul 1871 putem vorbi cu adevarat despre aparitia primei societati de asigurari, cand s-a infiintat prima societate de asigurari in Romania, numita "Dacia". La doi ani a aparut cea de-a doua societate: "Romania", iar in anul 1881, cele doua s-au unit creind o societate mult mai dominanta,numita"Dacia-Romania".
Bibliografie
1.Prof.,univ.,Gheorge Bistriceanu, ,,Asigurari si reasigurari in Romania", Editura Universitara ,Bucuresti;
2.Suportul de curs ,,Bazele asigurarilor de bunuri si persoane";
3.Constantin Nicolae Lungu ,,Asigurari de bunuri" , Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza ,,IASI"
4.Constantin Nicolae Lungu ,,Asigurari de viata si modernizarea acestora", Editura Sedcom Libris
5.Paul Tanase, Cosmin Serbanescu, Roxana Ionescu, Mariana Popa, Laura Ellz Navoc ,,Asigurari comerciale moderne", Editura C.H. Beck
6.Site-ul ,,http://www.romanialibera.ro
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asigurari pe plan mondial.docx