Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3208
Mărime: 164.18KB (arhivat)
Publicat de: Marta Stolnicu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Afloarei Nucu Anca
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Finanțe și bănci

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA BĂNCII AFRICANE DE DEZVOLTARE 4
  3. 1.1. Scurt istoric 4
  4. 1.2. Membrii Băncii Africane de Dezvoltare 4
  5. 1.3. Organizarea Băncii Africane de Dezvoltare 7
  6. CAPITOLUL 2. ACTIVITATEA BĂNCII AFRICANE DE DEZVOLTARE 8
  7. 2.1. Obiectivele Băncii Africane de Dezvoltare 8
  8. 2.2. Resursele Băncii Africane de Dezvoltare 9
  9. 2.3. Operațiile de credit ale Băncii Africane de Dezvoltare 10
  10. CONCLUZII 13
  11. BIBLIOGRAFIE ȘI WEBOGRAFIE 14

Extras din referat

INTRODUCERE

Grupul Băncii Africane de Dezvoltare (BAD) este o instituție multilaterală de finanțare a dezvoltării cu sediul în Abidjan, Coasta de Fildeș, din septembrie 2014. Ea este un furnizor financiar pentru guvernele africane și companiile private care investesc în țările membre regionale și a fost fondată în anul 1964 de către Organizația Unității Africane. BAD cuprinde trei entități: Banca Africană de Dezvoltare, Fondul African de Dezvoltare și Fondul fiduciar din Nigeria.

În cadrul proiectului, ne vom axa pe prima entitate, și anume Banca Africană de Dezvoltare. Astfel, eseul este structurat pe două mari capitole ce vor demonstra importanța acestei bănci pe continentul african, dar și metodele prin care contribuie la diversificarea și expansiunea sectoarelor țărilor membre.

În acest sens, în primul capitol se va prezenta un scurt istoric al acestei instituții, fiind urmat de precizarea țărilor membre ce contribuie la realizarea capitalului social prin aportul adus, dar și de organizarea băncii pe diferite componente împreună cu funcțiile lor. În al doilea capitol sunt surprinse obiectivele Băncii Africane de Dezvoltare, ce se află în strânsă legătură cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Totodată, resursele și operațiile pe care le efectuează banca sunt prezentate cu ajutorul unor grafice ce arată evoluția lor în perioada 2017-2021.

CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA BĂNCII AFRICANE DE DEZVOLTARE

1.1. Scurt istoric

Odată cu sfârșitul perioadei coloniale în Africa, o dorință tot mai mare pentru mai multă unitate în interiorul continentului a dus la stabilirea a două importante proiecte, și anume înființarea Organizației Unității Africane (1963) și înființarea unei bănci de dezvoltare regională.

Acest ultim proiect a fost înaintat oficialilor africani, iar mai apoi Conferinței Miniștrilor de Finanțe privind înființarea unei bănci africane de dezvoltare. Această conferință a fost convocată de Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Africa (UNECA) la Khartoum, Sudan, în perioada 31 iulie-4 august. În cadrul acestei întalniri, acordul a fost semnat de douăzeci și trei de guverne africane, intrând în vigoare la date de 10 septembrie 1964. Sediul băncii s-a deschis în Abidjan, Coasta de Fildeș, în martie 1965, iar operațiunile efective ale băncii au început pe data de 1 iulie 1966.

Din februarie 2003 până în septembrie 2014, banca a funcționat în agenția sa de relocare temporară din Tunisia, din cauza conflictului politic din timpul războiului civil din Ivoire. Banca a putut să-și desfășoare activitatea la sediul inițial abia la sfârșitul anului 2013, când criza politică s-a încheiat. Până în iunie 2015, peste 1.500 de angajați din cei 1.900 s-au întors la sediul băncii din Abidjan. De la înființare, Banca Africană a finanțat 2.885 de operațiuni, pentru un total de 47,5 miliarde de dolari. În anul 2003, a obținut un rating AAA de la principalele agenții de rating financiar, având un capital de 32.043 miliarde USD.

Aceasă bancă a fost concepută pentru a fi exclusivistă, neexistând vreun membru din afara regiunii, lucru ce a condus la umbrirea ei la nivel mondial prin personalul țărilor care nu era unul destul de competent, dar și prin resursele ce veneau doar de la țările membre. Imposibilitatea de a satisface nevoile continentului doar cu banii țărilor membre a dus la asocierea băncii și cu țări non-regionale. Astfel, s-a creat Fondul African de Dezvoltare, cu ajutorul a 13 țări non-regionale. Donațiile externe au înregistrat 83 de milioane de dolari, iar mai târziu, Nigeria a donat 89 de milioane de dolari pentru a crea Fondul Special Nigerian. Este de menționat faptul că singura condiție pentru această asociere a fost ca sediul să rămână în Africa, iar președintele Băncii să fie întotdeauna unul de această naționalitate.

1.2. Membrii Băncii Africane de Dezvoltare

Conform Acordului de Instituire, orice țară africană care are statutul de stat independent poate deveni membru regional al Băncii. De asemenea, țările non-regionale pot deveni membri ai Băncii doar dacă sunt mai întâi membri ai Fondului African de Dezvoltare. Pentru a face parte din acest Fond, țările trebuie să contribuie în conformitate cu termenii și condițiile din acord. În prezent, cei mai numeroși membri ai grupului băncii sunt cei din Africa, fiind implicate 54 de țări. Din America fac parte 4 țări, iar din Europa 16 țări. Alături de membrii Asiei și Orientului Mijlociu, Grupul Băncii Africane de Dezvoltare include 81 de țări participante, fapt evidențiat și în Tabelul 1.1.

Bibliografie

1. African Development Bank, Annual Reports, 2017-2021

2. African Development Bank Group, disponibil pe site-ul: https://www.afdb.org/en

3. Agreement Establishing the African Development Bank (ADB), disponibil pe site-ul: https://www.jus.uio.no/english/services/library/treaties/13/13-01/african_development_bank.html

4. Anton, S.G., (2019), Instituții financiar-bancare internaționale, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași

5. Voinea, Gh., (2004), Mecanisme și tehnici valutare financiare internaționale, Editura Sedcom Libris, Iași, p. 315

Preview document

Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 1
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 2
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 3
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 4
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 5
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 6
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 7
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 8
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 9
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 10
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 11
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 12
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 13
Banca Africană de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse și operații de credit - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Banca Africana de Dezvoltare (BAFD) - obiective, resurse si operatii de credit.docx

Te-ar putea interesa și

Banca Africană de Dezvoltare

CAPITOLUL 1 Africa – cadrul economic general şi perspective de dezvoltare 1.1 Africa – între evoluţia lumii contemporane şi nevoia de dezvoltare...

Banca Africană de Dezvoltare

Cap. 1 Organizare şi funcţionalitate Banca Africană de Dezvoltare a fost creată la 4 august 1963 de către guvernatori africani care au semnat...

Banca Africană de Dezvoltare

1. Coordonate istorice Înființată pentru a ajuta în eforturile de dezvoltare pe continent, Grupul Băncii Africane pentru Dezvoltare cuprinde trei...

Banca Africană de Dezvoltare

Cap.1. Banca Africană de Dezvoltare 1.1. Coordonate istorice Grupul Băncii Africane de Dezvoltare a fost creat în 1964 pentru a susţine...

Ai nevoie de altceva?