Adolescența

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3454
Mărime: 16.28KB (arhivat)
Publicat de: Nicodim Marcu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bulgaru Ana

Extras din referat

Pubertatea

Corpurile noastre se schimba din momentul în care ne nastem si continua sa se schimbe pe parcursul vietii. Se schimba deoarece tot ceea ce este viu creste si se dezvolta.

Câteodata, între vârstele de 9 si 15 ani fetele si baietii fac mai mult decât sa creasca în înaltime si în greutate asa cum au facut de la nastere. Fetele încep sa devina femei, iar baietii încep sa devina barbati.

Aceasta perioada este numita pubertate. Cuvâtul pubertate vine de la cuvântul latinesc “pubertas” care înseamna adult. Când oamenii folosesc cuvântul pubertate, de obicei se refera la toate modificarile fizice ce au loc în corpul unui copil în aceasta perioada. Majoritatea acestor schimbari dau posibilitatea unei femei si unui barbat sa conceapa un copil.

Celalalt cuvânt folosit pentru a descrie perioada dintre copilarie si maturitate este adolescenta. Cuvântul adolescenta vine din cuvântul latinesc “adolescere”, care înseamna a creste. Când oamenii folosesc cuvântul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile gânduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti.

Desi cuvintele adolescenta si pubertate au întelesuri diferite oamenii le folosesc, de obicei, ca sinonime. Pubertatea sau adolescenta este o perioada de tranzitie — când un baiat sau o fata nu mai este un copil, dar nu este nici adult înca.

Fetele, de obicei, încep pubertatea la 9-11 ani. Baietii, de obicei, o încep un an mai târziu, pe la 10-12 ani. Pentru majoritatea copiilor, pubertatea tine câtiva ani. Acest interval le da ragaz sa se obisnuiasca cu noile corpuri adulte.

Multitudinea de schimbari care au loc în corpurile noastre în timpul pubertatii sunt cauzate de hormoni. Hormonii sunt chimicale produse în multe parti ale corpurilor noastre. Acestia calatoresc prin sistemul circulator al corpului (prin sânge) din locul unde sunt produsi pâna acolo unde actioneaza.

Cuvântul hormon este de origine greaca, unde însemna a pune în miscare. Exista multe tipuri de hormoni în corpul nostru.

În timpul pubertatii, creierul începe sa produca anumiti hormoni. Acesti hormoni trimit un mesaj organelor sexuale — testiculele baiatului si ovarele fetei — care le spune sa începa sa functioneze, sa produca hormoni sexuali.

Schimbarile la baieti

Corpul tau trece prin schimbari importante, când începe sa produca hormonii care îti controleaza cresterea si sistemul reproducator. Primul semn vizibil al pubertatii este cresterea sânilor, la fete. Hormonii feminini stimuleaza cresterea grasimii si pe alte parti ale corpului tau: pe coapse, pe fese, etc. Înauntrul corpului tau sistemul reproducator începe sa se maturizeze. La un moment dat, în timpul acestui proces, vei începe sa ai ciclu. Odata cu aceasta, chiar daca ciclul este neregulat, poti ramâne însarcinata.

Din baiat în barbat

Schimbarile care marcheaza dezvoltarea fizica a unui baiat într-un barbat matur, unul care este capabil de reproducere, apar din jurul vârstei de 14 ani si se completeaza între vârstele de 14-18 ani.

Aceste schimbari din pubertate — când baietii devin mai înalti si mai musculosi, cu umeri mai lati, cu organe genitale mai dezvoltate, si cu par care apare la subsuoara, pe fata, pe piept, pe brate si pe picioare—sunt pricinuite de actiunea hormonilor, mai ales a hormonului specific barbatesc, testosteronul.

Barbatul adult mai prezinta o schimbare a vocii datorita maririi laringelui si datorita faptului ca corzile vocale devin mai lungi si mai groase, ducând la îngrosarea vocii, alaturi de o crestere a cantitatii de transpiratie si a activitatii glandelor sebacee.

Dupa ce activitatea testiculara apare în timpul pubertatii, ea continua normal pe parcursul vietii, cu mici variatii. Exista o mica reducere a spermei la vârste înaintate si aceasta este asociata cu aparitia unor modificari degeneratoare în testicule, dar nu exsita un declin testicular abrupt, ca menopauza la femei.

Corpul unui barbat

scheletul

Începând de la vârsta de doi ani baietii cresc cu cca. 5 cm/an pâna la vârsta de 13-14 ani, când încep sa se dezvolte organele sexuale. Adolescenta aduce cu ea o crestere rapida în înaltime si forta. Cresterea rapida care însoteste pubertatea tine câtiva ani. La sfârsitul acestei perioade de crestere, oasele au devenit mai tari si s-au schimbat în proportie, deoarece diferite parti ale corpului cresc diferit. Odata ce umerii încep sa se lateasca, soldurile par mai mici în comparatie si aceasta silueta caracterizeaza barbatul matur.

parul de pe corp

Devreme în pubertate, parul pubic de la baza penisului începe sa apara si, dupa un timp, începe sa creasca si pe scrot. Ar putea sa creasca si în zona anala. Parul pubic creste în mod normal în forma de triunghi cu vârful în jos, sub burta, desi poate ajunge pâna la buric.

Dupa aproximativ 1-2 ani, parul va aparea si la subsuoara si deasupra buzelor. Parul pubic este mai lung si mai cârliontat decât parul prezent pe corp de la nastere.

În plus, pe lânga parul pubic cârliontat apare par si pe mâini, coapse si gambe. Parul poate aparea si pe piept, umeri si spate. Parul facial devine mai gros si mai închis la culoare odata cu maturizarea barbatului. Barba si mustata pot avea aceeasi culoare cu parul de pe cap sau diferita.

Cantitatea de par corporal este determinata de background-ul etnic sau rasial si de familia unei persoane.

Schimbarile la fete

Preview document

Adolescența - Pagina 1
Adolescența - Pagina 2
Adolescența - Pagina 3
Adolescența - Pagina 4
Adolescența - Pagina 5
Adolescența - Pagina 6
Adolescența - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Adolescenta.doc

Alții au mai descărcat și

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Te-ar putea interesa și

Imaginea de sine la adolescentul cu handicap motor

ARGUMENT Adolescenţa este etapa cea mai dificilă a dezvoltării umane care excelează prin multitudinea, diversitatea şi complexitatea modificărilor...

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Influența grupului de egali asupra comportamentului delincvent la adolescenți

INTRODUCERE Dificultatea abordării noțiunii de delincvență este amplificată de diversitatea cuvintelor/ expresiilor folosite pentru a desemna...

Consilierea mamelor adolescente

ARGUMENT Copiii sunt lumina vietii Abia intra în adolescenta, încep sa vada lumea altfel decât cu ochii copilariei, prind aripi sa zboare spre...

Comportamentul autodistructiv la adolescenți

SECTIUNE TEORETICA INTRODUCERE Sinuciderea este unul din actele de vointa cu urmari nefaste – cel mai impresionant act din intreaga manifestare a...

Succesul școlar al adolescenților din familii monoparentale

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa problemei abordate. Educaţia în familie este un mijloc eficient de inoculare a sistemului de valori...

Agresivitatea - Ca formă de adaptare în relațiile conflictuale părinți - adolescenți

INTRODUCERE Actualitatea si importanta problemei abordate. Pentru a face parte urmatoarei provocari privind educatia copilului in cercul familiar,...

Relația dintre Adolescenți și Părinți Privind Percepția și Dezvoltarea Personalității

ARGUMENT Adolescenţa este perioada unor spectaculoase evoluţii şi transformări psihosomatice şi psihosociale.Este vorba de acele transformări care...

Ai nevoie de altceva?