Extras din referat
Spectrul electromagnetic
Lumina folosita in tehnologia fibrei optice este un tip de energie electromagnetica. Cand o sarcina electrica se deplaseaza inapoi si inainte sau accelereaza, un tip de energie numita energie electromagnetica este produsa. Aceasta energie sub forma unor unde poate sa se deplaseze prin vacuum, aer si unele materiale precum sticla. O proprietate importanta a oricarei unde este lungimea sa.
Undele radio, microundele, radarul, lumina vizibila, razele x gamma par a fi lucruri total diferite. Totusi, ele sunt tipuri ale energiei electromagnetice. Daca toate tipurile de unde electromagnetice sunt aranjate in ordine de la cea mai lunga unda pana la cea mai scurta un continuu numit spectru electromagnetic este creat. Lungimea de unda este determinata de cat de frecvent sarcina electrica care o genereaza se deplaseaza inapoi si inainte. Daca ea se deplaseaza inapoi si inainte incet, lungimea de unda generata va fi una lunga. Deoarece undele electromagnetice sunt generate in acelasi mod, ele impartasesc aceleasi proprietati. Ele calatoresc cu aceeasi rata de viteza in vacuum. Rata este de aproximativ 300.000 km pe secunda. Aceasta este de asemenea si viteza luminii.
Ochiul uman poate simti energie electromagnetica cu lungimi de unda intre 700 nm si 400 nm ceea ce se numeste lumina vizibila. Cea mai mare lungime de unda a luminii este in jurul a 700 nm si este vazuta culoarea rosu sic ea mai scurta in jurul a 400 nm si apare sub forma culorii violet. Aceasta parte a specrumului electromagnetic este vazuta in culorile curcubeului.
Lungimile de unda ce nu sunt vizibile ochiului uman sunt folosite prentru a transmite informatii prin fibra optica. Ele sunt putin simtitor mai lungi decat cea a culorii rosu si este numita lumina infrarosu. Lumina infrarosu este folosita la telecomenzi. Lungimea de unda in fibra optica este fie de 850 nm, 1310 nm sau 1550 nm. Aceastea au fost selectate deoarece se deplaseaza prin fibra optica mai bine decat alte unde.
Reflectia
Cand o raza de lumina (raza incidenta) loveste suprafata lucioasa a unei piese plate de sticla o parte din energia razei este reflectata. Unghiul dintre raza incidenta si o linie perpendiculara pe suprafata sticlei in punctul unde raza incidenta loveste sticla este numit unghi incindent. Dreapta perpendiculara este numita normala. Unghiul dintre raza reflectata si normala este numit unghi de reflectie.
Refractia
Cand o raza de lumina loveste suprafata de contact dintre doua materiale transparente, lumina se imparte in doua parti. O parte din raza de lumina este reflectata in prima substanta iar cea de-a doua parte traverseaza interfata si patrunde in cea de-a doua substanta.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Fibra Optica.doc