Extras din referat
În sistemul de operare Windows 95/98, baza de date ierarhica intitulata Registry pastreaza configuratia sistemului. În Registry sunt stocate urmatoarele informatii:
- informatii privind configuratia hard a sistemului
- informatii despre softul instalat pe calculator
- informatii despre configuratia propriu-zisa a sistemului de operare
- informatii despre OLE si despre aplicatiile instalate care suporta drag and drop
- informatii despre configuratia retelei
- informatii despre profilurile utilizator definite pe calculator (users profiles)
Observatie: Windows 3.1 nu avea Registry, locul acestuia fiind îndeplinit de doua fisiere SYSTEM.INI (memora configuratia sistemului) si WIN.INI (memora informatii referitoare la configuratia aplicatiilor instalate pe calculator).
Registry se poate modifica prin urmatoarele mecanisme:
- instalari si dezinstalari de aplicatii soft
- prin intermediul configurarilor ce se realizeaza cu ajutorul aplicatiilor din Control Panel
- folosind utilitarul Registry Editor
- interactiunea din timpul lucrului dintre aplicatii si registru.
Registry asigura schimbarea usoara a configuratiei aplicatiilor. Dimensiunea sa poate fi oricât de mare, în limita spatiului disponibil pe hard-disc. Fiecare aplicatie Windows (aplicatie pe 32 de biti conceputa special pentru sistemul de operare Windows 95/98) care se instaleaza pe calculator scrie anumite înregistrari în Registry, nefiind astfel necesar folosirea de fisiere specifice de initializare (fisiere cu extensia .ini care sa corespunda aplicatiei). Aplicatii mai vechi, concepute pentru a rula sub Windows 3.1 utilizeaza fisiere ini si de aceea, daca acestea se instaleaza sub Windows 95/98, nu vor înscrie date în Registry.
Windows 95/98 se livreaza împreuna cu sistemul de operare MS-DOS versiunea 7.0, pentru a oferi utilizatorilor facilitatea de a rula aplicatii mai vechi (aplicatii DOS sau aplicatii Windows 3.x pe 16 biti). În Registry sunt stocate toate informatiile necesare configurarii mediului de lucru DOS, de aceea în cele mai multe cazuri nu mai este nevoie de fisierele AUTOEXEC.BAT, CONFIG.SYS.
Daca se utilizeaza înca aplicatii pe 16 biti ce folosesc fisiere de initializare ale caror informatii nu pot fi interpretate de Registry, atunci fisierele de initializare de tip .ini trebuiesc pastrate. De asemenea, anumite aplicatii DOS mai vechi scriu comenzi în AUTOEXEC.BAT si CONFIG.SYS si în acest caz, fisiere trebuiesc pastrate. Un alt exemplu în care mai sunt necesare fisierele AUTOEXEC.BAT si CONFIG.SYS ar fi la utilizarea unor drivere speciale pentru anumite tipuri de echipamente (de exemplu, scanner, imprimanta, etc.).
În concluzie, AUTOEXEC.BAT, CONFIG.SYS si fisierele de initializare .ini se folosesc în Windows95/98 doar pentru a mentine compatibilitatea cu aplicatiile mai vechi.
Structura bazei de date Registry este urmatoarea:
§ chei (keys)
§ valori
§ date.
Pentru a întelege cele trei tipuri de obiecte, trebuie deschis Registry. Start->Run->în caseta de dialog se introduce comanda Regedit.exe. (daca cumva fisierul nu se afla în calea Dvs. de cutare, atunci utilizati butonul Browse pentru a cauta fisierul; el este stocat în folderul sistemului de operare, adica în Windows).
Se efectueaza click pe butonul Ok, dupa care este lansata în executie aplicatia Registry Editor (editorul pentru Registry). Aplicatia are doua moduri de lucru:
" Mod vizualizare: nu este permisa modificarea datelor din Registry
" Mod editare: este permisa modificarea.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Fisiere Sistem.doc