Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5353
Mărime: 2.32MB (arhivat)
Publicat de: Dorina Petrea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Costas Ilie
MINISTERUL EDUCATIEI ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA „ CIBERNETICĂ, STATISTICĂ și INFORMATICĂ ECONOMICĂ

Cuprins

  1. I. Introducere 3
  2. 1. Stocarea primară 3
  3. 2.Srocarea secundară 3
  4. 3. Stocarea off-line 3
  5. 4. Stocarea terțiară 5
  6. II. Studiu 4
  7. 1. Imprimanta 7
  8. 2.Banda de hîrtie și cartele perforate 7
  9. 3. Suportul magnetic 8
  10. 4. Discuri magnetice 8
  11. 5. Floppy-disck 9
  12. 6. Hard-disck 9
  13. 7.Bandă magnetică 9
  14. 8. Suportul de semiconductori 10
  15. 9. Memorie Flash 10
  16. 10. Suportul optic 10
  17. 11. CD 11
  18. 12. DVD, Blue-ray 12
  19. 13. HD DVD, HVD 13
  20. 14. PD, Carduri de memorie (CompactFlash) 14
  21. 15. Carduri de memorie(Secure Digital) 15
  22. 16. Memorie ROM 16
  23. 17.Securitatea memoriei 17
  24. Bibliografie 19

Extras din referat

Introducere

Stocarea datelor și informațiilor dintr-un sistem informatic este una din problemele fundamentale ale informaticii, și în aceea ce privește păstrarea informației pe termen lung, este și obiectul de interes al arhivisticii.

Într-o ărezentare generală a informației digitale, putem distinge trei tipuri principale de stocare la nivel digital, și anume: stocarea primară. Stocarea secundară și stocarea terțiară, cu unele subtipuri.

Stocarea pimară se referă la ”depozitarea” informației pentru utilizarea ei de către unitatea de procesare a computerului. Nu vom insista asupra ei, deoarece stocarea este temporară, volatilă.

Stocarea secundară vizează păstrarea pe un termen lung a informației. Stocarea secundară are in general o capacitate mai mare decît stocarea primară, dar este de asemenea și mai înceată la srcriere/citire decît aceasta. Principalul suport pentru stocarea secundară este imprimanta.

Stocarea off-line presupune transmiterea informației pe un suport care poate fi cu ușurință deconectat de la sistemul informatic. Stocarea off-line este folosită pentru transfer de date și pentru arhivarea datelor. Dispozitivele de stocare off-lin: CD, DVD, carduri de memorie, memorie flash, dischete, dischete cip, și benzi magnetice sunt cele mai comune suporturi pentru stocarea off-line.

Stocarea terțiară presupune un sistem care conectează/deconectează automat suporturi de stocare media offline,în funcție de cerințele sistemului de operare. Este folosită în domeniul stocării industriale de date și pe mari sisteme de calcul științifice și pe rețele de computere de afaceri. O formă de stocare terțiară este stocarea în bază de date, care presupune un sistem în care informația este păstrată în mari baze de date (bănci de date, depozite de date). Presupune arhivarea și stocarea unor mari cantități de dispozitive de stocare, legate între ele. Informația poate fi accesată printr-un super computer, un mainframe sau un personal computer, În general, aceste baze de date pot fi accesate doar de utilizatori autorizați.

O formă de stocare secundară și terțiară este stocarea în rețea, ce presupune accesarea informației printr-o rețea de computere.

Studiu

În continuare este reprezentată schema modalităților de înregistrare a datelor, după care vor fi descrie fiecare în parte. (vezi Fig.1.)

Stocarea secundară

Stocarea primară se realizează prin intermediul metodei imprimării pe hîrtie.

Materia primă a acestei activităţi o constituie documentul. Etimologic, termenul “document” provine din latinescul “documentum”, cu sensul de “ceea ce serveşte la a învăţa, a se instrui”, termen intrat cu acest sens în limba franceză în secolul al XII-lea. A fost preluat ca neologism în limba română, circulând cu sensul juridic modern, până în secolul al XIX-lea, când s-a fixat şi impus terminologia ştiinţei documentarii.

In accepţie largă, noţiunea de “document” este definită ca: orice bază de cunoaştere fixata material, înregistrată sau susceptibilă de a fi utilizată pentru consultare studiu sau probă. Iniţial, termenul documentare a indicat activitatea de informare prin intermediul documentelor, cu sensul reflexiv al verbului a se documenta.

O dată cu evoluţia mijloacelor de comunicare materializate, înţelesul modern al termenului s-a extins spre sensul tranzitiv al verbului, adică activitatea de “a informa” pe alţii, caracteristica care predomină în organizarea modernă a acestui domeniu.

Documentarea presupune o recepţionare mai metodică şi mai temeinică, memoria vizuală a fiinţei umane fiind mai puternică pe tot parcursul vieţii, deci şi cea mai importantă.

Valoarea informaţiei documentare constă şi în perenitate. Fiind fixată pe suport material, ea poate fi transmisă în spaţiu dar şi în timp.

După suportul documentar (denumit şi mediu suport, purtător de informaţie sau mediu de înregistrare) sunt :

a) documente istorice – înregistrate pe suport istoric (argilă, piatră, papirus, pergament, tăbliţe de lemn, pânza etc.).

b) documente contemporane-înregistrate pe suport modern (hârtie, carton, material plastic etc.)

c) documente tehnice - înregistrate pe suport tehnic care poate fi: suport optic (pelicula fotografica, celita, pelicula de film); suport magnetic (benzile magnetice, cartele magnetice, discurile compacte audio);

Necesita utilizarea unui echipament tehnic pentru a fi consultate.

După tehnica de înregistrare (de fixare pe suport)

a) documente obţinute prin metode clasice de înregistrare: documente manuscrise; documente dactilografiate (maşina mecanică de scris); documente tipărite (imprimare cu ajutorul tiparului); documente xerografiate(fotografiere, scriere uscată); documente xilografiate (texte gravate în lemn); documente litografiate (texte gravate în piatra).

b) documente realizate prin metode moderne de înregistrare:

- înregistrare electromagnetică: documente audio (discuri, benzile magnetice etc.) documente video (filmate cu camera de luat vederi simple sau digitale, sau generate de calculator);

- înregistrare electronică – documente electronice (sunt cuprinse fişierele de date şi software-urile de aplicaţie; ele pot fi înregistrate pe suport hârtie, magnetic, optic sau orice alt suport conceput pentru a fi prelucrat pe calculator sau printr-un procedeu similar)

După semnele convenţionale folosite;

a) documente scrise (având la baza litera)

b) documente grafice (în care predomina imaginea)

- schematice (scheme, planuri, grafice, diagrame, hârtii);

- imagini reale sau concrete (desene, picturi, ilustraţii, stampe etc.). Fiecare dintre clasele menţionate poate fi, la rândul sau, subclasată după alte criterii.

Vom reda, în acest sens, câteva posibilităţi de subclasare a documentelor scrise pe suportul modern, hârtie, având în vedere faptul că această categorie de documente intră în sfera de interes a muncii administrative.

A) Documentele imprimate

După natura mesajului:

-texte

-date (numerice, alfanumerice)

După formă:

- foi volante

- broşuri

- cărţi.

Preview document

Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 1
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 2
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 3
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 4
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 5
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 6
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 7
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 8
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 9
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 10
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 11
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 12
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 13
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 14
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 15
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 16
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 17
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 18
Modalități de Înregistrare a Datelor pe Suport - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Modalitati de Inregistrare a Datelor pe Suport.doc

Alții au mai descărcat și

Tipuri moderne de suporturi informaționale

1. Notiuni de baza Patrunderea informaticii in aproape toate domeniile vietii stiintifice, economice si sociale a devenit tot mai evidentă în...

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Te-ar putea interesa și

Analiza optimizării sistemului de management în cadrul SC Cornea Ind Construct SA

INTRODUCERE Moto: „Managementul este unul din factorii esenţiali care explică de ce o ţară est bogată sau săracă” (RICHARD FARMER, ADVANCES...

Reproiectarea sistemului de management la SC Conpet SA Ploiești

CAPITOLUL I – DIAGNOSTICAREA VIABILITĂŢII ECONOMICE ŞI MANAGERIALE 1.1. Documentarea preliminara 1.1.1. Caracteristici tipologice ale firmei...

Organizarea structurală a întreprinderii

Cap 1. Introducere Cea de a doua componenta a organizarii formale a intreprinderii o reprezinta organizarea structurala, prin care se asigura...

Metodologii manageriale - SC Nova Pan SRL

Cap I. Caracteristici tipologice ale firmei şi intrări de resurse materiale 1. Obiectul de activitate Obiectul de activitate al societăţii este...

Proiectarea sistemelor informatice

CAPITOLUL I. PREZENTAREA DOMENIULUI FIRMEI 1.1.Descrierea organizatiei 12 mai 1989 a devenit o zi semnificativa pentru piata Moldovei. In aceasta...

Analiza sistemului de management și a componentelor sale la SC Roccafranca SRL

Intoducere Mediul de afaceri este în continuă schimbare. Pentru a lua avans, de fapt doar pentru a ține pasul, organizațiile de toate tipurile...

Contractul de transport maritim categorii de contracte și specificul fiecăruia

INTRODUCERE Având în vedere marea diversitate a ramurilor de drept, in cadrul dreptului pozitiv din toate țările civilizate și cu precădere din...

Economia firmei - tehnologii de fabricație

Dacă în anii 1970 sintagma predominantă era aceea de Societate informati¬că, preocuparea noastră principală atunci fiind realizarea unui Sistem...

Ai nevoie de altceva?