Extras din referat
Plăcile de achiziţie de date utilizate în sistemele de măsurare computerizate pot îndeplini mai multe dintre următoarele funcţiuni:
• intrare analogică (măsurarea unui semnal, sub forma unei tensiuni electrice, provenit de la un traductor aflat în sistemul studiat);
• ieşire analogică (generarea unui semnal, sub forma unei tensiuni electrice care să comande un element de acţionare din sistemul monitorizat);
• comunicaţii digitale (primirea şi emiterea de valori în formă binară, reprezentând date sau coduri ale unor comenzi, transmise sub forma unor impulsuri TTL între placa de achiziţie de date şi alte componente ale sistemului computerizat). Comunicaţiile digitale pot fi utilizate şi pentru măsurări sau generări de semnale în cazul în care traductorul sau elementul de acţionare au o funcţionare descrisă de o stare logică binară (comutatoare cu două poziţii, întrerupătoare, relee, diode electroluminiscente etc);
• numărare / cronometrare (primirea şi emiterea de semnale sub formă de serii de impulsuri TTL în care informaţia este conţinută în numărul de impulsuri din serie sau în frecvenţa acestora).
Toate tipurile de plăci de achiziţie de date pot îndeplini ultimele două funcţiuni enumerate mai sus: comunicaţii digitale şi numărare / cronometrare. Majoritatea tipurilor posedă toate cele patru funcţiuni (plăci multifuncţionale). O serie de plăci de achiziţie de date cu cost redus nu posedă funcţiunea de ieşire analogică iar o altă categorie (plăcile dedicate ieşirilor analogice) nu posedă funcţiunea de intrare analogică.
Printre parametrii care descriu performanţele cu care o placă de achiziţie de date îndeplineşte funcţia de intrare analogică se pot enumera: numărul de canale de intrare analogică, rata maximă de eşantionare, intervalul de măsurare şi rezoluţia.
Numărul de canale de intrare analogică poate fi specificat (pentru plăcile care dispun de ambele tipuri) atât pentru configuraţia uni-polară cât şi pentru cea diferenţială. Intrările analogice în configuraţie uni-polară se referă la tensiuni electrice (de pe canale diferite) măsurate în raport cu un potenţial de referinţă comun, aflat pe legătura la masă a plăcii de achiziţie de date. Acest tip de intrări analogice este utilizat de obicei pentru semnale cu amplitudini relativ mari (peste 1 V), în situaţia în care firele de legătură dintre sursa de semnal şi placa de achiziţie de date au lungimi mai mici de 5 m. În celelalte situaţii se utilizează configuraţia diferenţială, în care fiecare tensiune electrică ce corespunde unui canal de intrare analogică este măsurată în raport cu un potenţial de referinţă propriu. În configuraţie diferenţială are loc reducerea erorilor datorate influenţelor perturbaţiilor electromagnetice din mediul exterior asupra firelor de legătură.
Descrierea sistemului
(senzori, dispozitiv de conditionare a semnalului, placa de achizitie)
Placa de achiziţie de date LabJack U 12
Este un instrument de măsură şi automatizare care, prin caracteristicile sale, permite realizarea unei game diversificate de operaţii, dintre care amintim: posibilitatea de a citi ieşirea unor senzori care măsoară tensiune, curent, temperatură, umiditate, forţă, presiune, accelaraţie, intensitatea luminii, concentraţia unui gaz, etc. Un LabJack aduce aceste date într-un PC, acestea putând astfel să fie stocate şi procesate după cum se doreşte. O placă de achiziţie LabJack U12 poate controla dispozitive precum motoare, solenoide, relee, valve, etc.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Sisteme de Achizitie de Date LabVIEW.doc