Căile de Modernizare a Bazei tehnico-materiale în Comerț

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2184
Mărime: 14.84KB (arhivat)
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Progresul tehnic in comert

Baza tehnico-materiala a comertului se perfectioneaza continuu ca urmare a progresului tehnic din economie. Acesta se extinde din sfera productiei, unde gaseste campul cel mai larg de afirmare, in toate sectoarele care asigura pregatirea si realizarea productiei, datorita interdependentei dintre ramurile economiei nationale.

Prin progresul tehnic in comert se intelege procesul de perfectionare a tehnicii si tehnologiilor comerciale si a sistemului de organizare a activitatii cu scopul cresterii productivitatii muncii. Acesta devine astfel mijlocul principal de adaptare a activitatii comerciale la cerintele distributiei eficiente a productiei.

Factorii progresului tehnic in comert

Progresul tehnic gaseste in comert conditii largi de afirmare, desi mai limitate

in raport cu alte ramuri economice, datorita unor particularitati ale procesului de munca in comert, printre care si existenta multor activitati cu preponderent caracter manual.

- In primul rand, necesitatea promovarii progresului tehnic in comert rezulta din interdependenta dintre comert si celelalte ramuri economice mai receptive la acest proces, cum sunt industria, transporturile, telecomunicatiile, informatica etc.

Ramanerea lui in urma in comert ar influenta negativ intregul circuit al miscarii marfurilor. De exemplu, un sistem de distributie invechit, cu multe verigi intermediare si cu depozite necorespunzatoare, incetineste procesul realizarii marfurilor si restrange efectul favorabil adus de mecanizare si automatizare in cres terea productiei. Tot in acest context se explica si necesitatea ridicarii nivelului deservirii comerciale, ca o conditie a promovarii pe piata a noilor produse pe care progresul tehnic din industrie le asigura continuu.

- Progresul tehnic in comert se impune si ca o conditie a cres terii insasi a eficientei activitatii comerciale, constituindu-se in unul din factorii principali ai cresterii productivitatii muncii, ai accelerarii vitezei de rotatie a marfurilor si, in final, ai reducerii cheltuielilor de circulatie. In conditiile de concurenta, el duce, prin cres terea nivelului de deservire comerciala, la sporirea cifrei de afaceri a unei firme si la

intarirea pozitiei ei pe piata. Aceasta conditionare explica interesul constant al comerciantilor pentru dezvoltarea si modernizarea bazei tehnico-materiale prin constructii noi, remodelari de unitati promovarea unor forme noi de vanzare, modernizarea utilajului etc.

- In sfarsit, progresul tehnic in comert este impus si de schimbarile pe care le-a adus in management tehnica moderna a comunicatiilor si informatica. Relatiile comerciale se desfas oara astazi intr-un timp scurt, desi oferta poate fi teritorial mult

indepartata de cerere, ceea ce presupune capacitatea producatorilor si comerciantilor de a reactiona prompt la schimbarile pietei. Ori acest fapt este posibil numai prin existenta in comert a unui sistem rapid de miscare a marfurilor, de stocare si depozitare a lor, de livrare prompta catre cumparatori, precum si a unor mijloace de prelucrare operativa a informatiilor.

In tara noastra, progresul tehnic in comert a fost mai lent decat in alte ramuri economice, ca urmare a politicii de investitii din trecut, cand partea cea mai mare a acestora a fost dirijata spre industrie. Totodata, investitiile au fost inegal distribuite pe elementele bazei tehnico-materiale, dezvoltandu-se reteaua de magazine, iar in cadrul acesteia reteaua amplasata la parterul blocurilor de locuinte, pe principalele artere de circulatie. Desi reteaua comerciala s-a apropiat prin aceasta de consumatori, spatiile comerciale nu permit, prin marimea lor, la multe grupe de marfuri, expunerea unui sortiment larg si folosirea tehnologiilor de comercializare adecvate acestor grupe. Mult ramasa in urma ca modernizare este - asa cum s-a mai aratat - reteaua de depozite, cu consecinte asupra eficientei distributiei marfurilor.

Preview document

Căile de Modernizare a Bazei tehnico-materiale în Comerț - Pagina 1
Căile de Modernizare a Bazei tehnico-materiale în Comerț - Pagina 2
Căile de Modernizare a Bazei tehnico-materiale în Comerț - Pagina 3
Căile de Modernizare a Bazei tehnico-materiale în Comerț - Pagina 4
Căile de Modernizare a Bazei tehnico-materiale în Comerț - Pagina 5
Căile de Modernizare a Bazei tehnico-materiale în Comerț - Pagina 6
Căile de Modernizare a Bazei tehnico-materiale în Comerț - Pagina 7
Căile de Modernizare a Bazei tehnico-materiale în Comerț - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Caile de Modernizare a Bazei Tehnico-Materiale in Comert.doc

Te-ar putea interesa și

Strategii de Management în Vânzarea cu Amănuntul

CAPITOLUL 1. CONSIDERENTE GENERALE PRIVIND MANAGEMENTUL STRATEGIC ŞI IMPLEMENTAREA STRATEGIEI 1.1. Cadrul conceptual al managementului strategic...

Ai nevoie de altceva?