Extras din referat
Dezvoltarea simultană a telecomunicaţiilor şi utilizării calculatoarelor a făcut posibilă creşterea explozivă a Internet-ului şi crearea unor tehnologii specifice care vor influenţa esenţial activităţile economico-sociale.În asemenea condiţii ,se va dezvolta extensiv comerţul electronic,care va revoluţiona conducerea afacerilor şi va dinamiza comerţul internaţional.Asemenea schimbări vor oferi consumatorilor noi posibilităţi de alegere şi de căutare a celor mai competitive produse pe piata mondială.
Comerţul electronic reprezintă o formă maturizată a comerţului clasic şi este in stransă legătură cu evoluţia Internet-ului şi gradul lui de penetrare în societate.
Comerţul electronic reprezintă multitudinea proceselor software şi comerciale necesare proceselor de afaceri să funcţioneze, numai sau în primul rând, utilizând fluxuri digitale de date. Comerţul electronic presupune utilizarea Internetului, a comunicaţiilor digitale şi a aplicaţii software în cadrul proceselor de vânzare/cumpărare, el fiind o componentă a procesului de e-business.
În sens larg, comerţul electronic este un concept care desemnează procesul de cumpărare şi vânzare sau schimb de produse, servicii, informaţii, utilizând o reţea de calculatoare, inclusiv Internet-ul.
În sens restrâns, comerţul electronic poate fi analizat din patru puncte de vedere, şi anume:
- din punctul de vedere al comunicaţiilor – reprezintă furnizarea de informaţii, produse, servicii, plăţi, utilizând linii telefonice, reţele de calculatoare sau alte mijloace electronice;
- din punctul de vedere al proceselor de afaceri – reprezintă o aplicaţie tehnologică îndreptată spre automatizarea proceselor de afaceri şi a fluxului de lucru;
- din punctul de vedere al serviciilor – este un instrument care se adresează dorinţelor firmelor, consumatorilor şi managementului în vederea reducerii costurilor şi creşterii calităţii bunurilor şi a vitezei de servire.
- din punctul de vedere al accesibilităţii în timp real (online) – reprezintă capacitatea de a cumpăra şi de a vinde produse, informaţii pe Internet sau utilizând alte servicii accesibile în timp real.
Aşa cum se observă din figura comerţul electronic,în cel mai larg sens,include toate activitătile economice bazate pe tranzacţii electronice şi infrastructura asociată.Într-un sens mai restrâns,comerţul electronic cuprinde doar comerţul între organizaţii şi cel cu consumatorii desfăşurat prin intermediul mediilor electronice. Cea mai îngustă acceptiune este aceea care limitează comerţul electronic la tranzacţiile cu consumatorii finali şi care presupune un sistem electronic de plăţi.
Fiecare dintre definiţiile prezentate este expansivă,incluzând nu numai tranzacţiile comerciale dintre vânzător şi cumpărător,dar şi activităţile adiacente care fac posibile aceste tranzactii.
Necesitatea unor astfel de definiţii reflectă starea embrionară a comerţului electronic din zilele noastre.Studiile efectuate relevă faptul că mai mult de jumătate din utilizatorii Internet-ului din SUA si Canada l-au folosit pentru cumpărături on-line,dar,de fapt,doar 15% au achiziţionat efectiv produsele sau serviciile,precum şi faptul că,în majoritatea cazurilor,plata s-a bazat pe transmiterea prin fax sau prin telefon a numărului carţii de credit.
Comerţul electronic înseamnă mai mult decât existenta unui site Web,putând să includă home banking, cumpărături on-line din magazine şi mall-uri virtuale,cumpărări de acţiuni, căutări de job-uri,achiziţii prin licitaţii,colaborări electronice în cercetare,dezvoltare de proiecte etc.
Toate acestea reprezintă aplicaţii ale comerţului electronic,care necesită susţinere informaţională,sisteme şi infrastructuri organizaţionale.
Bibliografie
1. Ion Gh. Rosca, Bogdan Ghilic-Micu si Marian Stoica - « INFORMATICA, SOCIETATEA INFORMATIONALA, eSERVICIILE » -Editura Economica, Bucuresti 2006
2. http://www.ecursuri.ro/cursuri/comertul-electronic-in-romania.php
3. http://www.afaceri.net/articole/Comert_electronic/Cuprins_comert_electronic.htm
Preview document
Conținut arhivă zip
- Comert online.doc