Comerțul activitate profesională în economie

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1756
Mărime: 13.79KB (arhivat)
Publicat de: Felix Manolache
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constantin Ion Bogdan

Extras din referat

Comertul este un sector de activitate precisa, complexa a economiei si se desfasoara in diferite forme (comertul cu amanuntul,comertul cu ridicata,comertul desfasurat pe suprafete mari sau foarte mici).Este necesara evaluarea carecta a rolului sau intre productie si consum.

Comertul reprezinta una din cele mai importante activitati ale unei economii, devenind elementul principal al economiei de piata, indiferent de forma acestuia. Potrivit conceptului de dezvoltare durabila a societati , comertul are o importanta strategica pentru dezvoltarea echilibrata si viabila a sistemelor economice si sociale din orice tara. Cunoasterea si studierea comertului, una din cele mai vechi indeletniciri omenesti, interpretarea fenomenelor pe baza carora se realizeaza actele de comert necesita cunostinte de specialitate, instrumentar teoretic propriu sau oferit de alte discipline.

- Definirea si continutul activitati de comert

Activitateade comert are ca obiect marfa, operatiunile de vanzare cumparare ale acesteia. Etimologic, termenul “comert”provine din cuvantul latinesc”commercium”, care inseamna”cu marfa”respectiv o activitate care se ocupa cu marfurile.

In teoria si practica economica, comertul are dublu sens:

a) Ca ramura a economiei nationale

b) De categorie economica

Ca ramura a economiei nationale, comertul cuprinde activitatea agentilor economici-persoane fizice sau juridice-specializati in acte de comert.In sens de categorie economica, notiunea de comert este folosita cu precadere in teorie.

Comertul a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societati, fiind efectul celei de a treia diviziuni sociale ale muncii.

Comertul este obiectiv necesar in toate nivelele sociale unde exista productie de marfuri, natura, amploarea si rolul sau in sacietate fiind determinate de conditiile economico-sociale concretein cadrul carora se desfasoara.

Notiunea de comert are un continut complex, devenind o functie economica ce consta in a cumpara materii prime sau alte produse pentru a le revinde in acelasi stadiu fizic, dar in conditiile preferate de catre consumatori (timp,loc,cantitati sortiment,pret). Totodata, defineste o profesiune, care se practica in cadrul economiei de piata, asigurand realizarea actelor de schimb.Comertul reprezinta o activitate autonoma al carei obiect il constituie cumpararea marfurilor in scopul revanzarii.

Sub aspect juridic, notiunea de comert defineste transferul titlurilor de proprietate asupra materialelor sau serviciilor, precum si a prestatiilor de servicii realizate intre diferitele stadii ale productiei sau intre producator si consumator.

Codul comercial defineste ca act de comert, actele de productie industriala, actele de transport,etc.

Comertul, prin activitatea sa, prin locul pe care il detine in circuitul economic al bunurilor, face legatura dintre productie si consum.

Complexitatea activitati de comert s-a marit pe masura evolutiei societati.

In primele etape ale unui comert modern, activitatea de comert cuprindea un “ansamblu de operatiuni care se realizau in momentul in care produsul, sub forme utilizabile, intra in magazinul producatorului , pana in momentul in care consumatorul preia livrarea.

Apoi, comertul a fost considerat, in general, ca reprezentand “o punere a produsului la dispozitia consumatorului, prin cercetare, pe baza studiilor de piata si determinarea nevoilor reale sau latente ale acestuia, precum si prin suscitarea, reliefarea si argumentarea noilor nevoi pe care consumatorul potential nu le-a sesizat”

In comert se desfasoara urmatoarele categorii de activitati:

-activitati de intermediere a actelor de vanzare-cumparare;

-activitati legate de distributia fizica, cum ar fii: cercetarea pietei; informarea populatiei; educarea consumatorilor; publicitatea; crearea cadrului ambiental necesar desfasurari actului de vanzare-cumparare; crearea conditiilor adecvate de utilizare a produselor etc.

Dezvoltarea societati in ultimele decenii i-a sporit responsabilitatea activitatii comerciale, notiunea de comert fiind definita ca “un ansamblu de activitati care privesc un produs din momentul investitiei sau al manifestarii intentiei de a-l crea, pana la distrugerea sa in procesul de consum, indiferent care ar fi forma acestuia”

In concluzie, trebuie retinut:

-comertul este un sector creator nu de bunuri , ci de utilitati;

-comertul este un reprezentant in serviciul utilizatorilor si al producatorilor, cuprinzand o parte semnificativa a fluxului monetar dintr-o tara;

-intr-o economie moderna, prin crearea sistemului de piata comertul are rolul de instrument de reglare a mecanismului de piata,asigurand confruntarea cererii cu oferta,prin materializarea actelor de vanzare-cumparare.

Preview document

Comerțul activitate profesională în economie - Pagina 1
Comerțul activitate profesională în economie - Pagina 2
Comerțul activitate profesională în economie - Pagina 3
Comerțul activitate profesională în economie - Pagina 4
Comerțul activitate profesională în economie - Pagina 5
Comerțul activitate profesională în economie - Pagina 6
Comerțul activitate profesională în economie - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Comertul Activitate Profesionala in Economie.doc

Te-ar putea interesa și

Plan integrat de dezvoltare urbană pentru Municipiul Curtea de Argeș

CAPITOLUL I I.DATE GENERALE Curtea de Arges 1.1. Limite si unitati administrativ-teritoriale Municipiul Curtea de Arges este situat in partea...

Proiect achiziții - KonoPizza

Introducere Industria alimentară s-a schimbat destul de mult în ultimele două decenii, în special datorită dezvoltării şi implementării de noi...

Promovarea activității de inovare în colectarea deșeurilor pe Valea Cașinului

INTRODUCERE Inovarea managerială nu poate fi altceva decât,creativitatea specifică domeniului managementului, adică a conducerii întreprinderilor,...

Dreptul internațional și instituții europene

Capitolul 1 Evoluţia procesului de integrare europeană 1.4. Accepţiuni 1.4.1. Idei şi curente integraţioniste Este un fapt de necontestat că...

Calitatea de Comerciant

Cap I.Noţiunea de comerciant a.Noţiunea de comerciant Potrivit Codului comercial român, subiecte ale raporturilor comerciale pot fi atât...

Calitatea de Comerciant în Raporturile Juridice Comerciale

Reglementarea calitatii de comerciant Sectiunea 1 Conceptia Codului comercial roman privind raporturile comerciale . Potrivit Codului comercial...

Dreptul comercial în condițiile noului cod civil

Dreptul comercial in conditiile noului Cod civil Dupa o asteptare de multe decenii, in sfarsit, a fost adoptat un Nou Cod civil (Legea nr....

Reglementări UE

I. DOMENIUL POLITICA CONCURENTEI SI MEDIUL DE AFACERI Politica concurentei include toate masurile relevante privind concurenta pe piata, politica...

Ai nevoie de altceva?