Modulul Pedagogic

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5370
Mărime: 24.13KB (arhivat)
Publicat de: Leonidas Dobrin
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Capitolul I

Despre disciplinare. Acţiuni şi principii pentru funcţionarea de zi cu zi a clasei de elevi.

Ce este managementul clasei, care sunt scopurile lui, de ce este nevoie de el?

Meseria de învăţător sau de profesor urmăreşte obiective deosebite: pregătirea copiilor şi adolescenţilor din punct de vedere academic dar şi pregătirea lor pentru viaţă. Schimbările continue care apar în mediul social, particularităţile curriculumului,diferenţele individuale între copii, fac ca această muncă să fie una provocatoare şi solicitantă în acelaşi timp.

A face managementul clasei înseamnă a utiliza un set de instrumente de gestionare a relaţiilor dintre profesori şi elevi pe de o parte, şi dintre elevi pe de altă parte. Acest set de instrumente este oferit profesorilor şi învăţătorilor pentru a le facilita munca şi pentru a-i ajuta să construiască un mediu de muncă sănătos.

Utilizarea acestor instrumente la clasă urmăreşte doua scopuri egale ca importanţă:

Un prim scop este de a asigura reducerea stresului pe care îl presupune munca în şcoală, prin gestionarea eficientă a problemelor de disciplină şi a relaţiei cu elevii.

Un al doilea scop este de a proteja sănătatea emoţională a copiilor şi a le asigura dezvoltarea armonioasă. Acest aspect este deosebit de important deoarece problemele emoţionale determină problemele de comportament; cele mai multe dintre comportamentele violente şi situaţiile de indisciplină cu care ne confruntăm în mediul şcolar se datorează acestor probleme emoţionale.

Un management al clasei care asigură protejarea sănătăţii emoţionale a elevilor şi reducerea problemelor de disciplină contribuie la dezvoltarea unui mediu de muncă sănătos, mai puţin stresant şi solicitant. Un mediu de muncă sănătos este o resursă importantă pentru optimizarea procesului instructiv, pentru protejarea şi menţinerea sănătăţii şi calităţii vieţii profesorilor şi învăţătorilor.

Problemele de disciplină tot mai frecvente şi dificultatea gestionării lor sunt importante surse de stres la locul de muncă. Multe situaţiile care apar fac dificilă interacţiunea cu elevii şi scad eficienţa activităţii didactice. Studiile de sănătate ocupaţională arată că activitatea didactică în şcoli este însoţită de un nivel foarte ridicat al stresului. Stresul afectează sănătatea fizică, modul în care ne simţim, modul în care ne comportăm, precum şi capacitatea noastră de a ne concentra atenţia sau de a lua decizii.

Sănătatea emoţională (modul în care ne simţim, capacitatea de a fi atenţi la nevoile noastre şi ale celorlalţi şi de a răspunde la ele) este un instrument foarte important în activitatea didactică.

Ce este „disciplinarea”? Obiective ale disciplinării. Activităţi pentru atingerea acestor obiective.

De multe ori termenul de „disciplinare” este folosit doar pentru a denumi modalitatea de a rezolva problemele de comportament ale copiilor, acasă sau la şcoală.

Sensul acestui cuvânt este mult mai larg şi se referă la un proces continuu de învăţare,prin care copilul este pregătit pentru gestionarea propriilor resurse (comportamente,cunoştinţe, abilităţi).

Un sistem de disciplinare eficient cuprinde 3 elemente:

1. un mediu de învăţare caracterizat prin relaţii pozitive, de încredere, între profesor şi elevi, şi între elevi;

2. metode de dezvoltare şi încurajare sistematică a comportamentelor dezirabile(abordare proactivă a disciplinării);

3. metode de diminuare sau eliminare a comportamentelor indezirabile sau ineficiente (abordare reactivă a disciplinării).

Prin urmare:

DISCIPLINA = înseamnă a sprijini elevii să înveţe comportamente noi,dezirabile, a-i ajuta să-şi dezvolte competenţe şi simţul responsabilităţii propriilor acţiuni.

Ca să aflăm care este modul cel mai eficient de a aborda disciplinarea, este util să ne stabilim mai întâi ce obiective avem în procesul de disciplinare. Cu alte cuvinte ce ne dorim ca elevii să facă sau să ştie în urma procesului de disciplinare.

Listarea acestor obiective este utilă deoarece oferă un cadru de referinţă la care să vă raportaţi acţiunile de disciplinare.

În cele ce urmează vă propunem activităţi de stabilire a disciplinei:

_ obiectivelor procesului de disciplinare;

_ importanţei acestor obiective;

_ activităţilor care pot fi realizate în clasă pentru a îndeplini aceste obiective.

Sarcină:

Notaţi în cele 2 coloane obiectivele pe care le aveţi în procesul de disciplinare a copiilor din clasa în care lucraţi. Referiţi-vă nu doar la cunoştinţe şi abilităţi legate de materiile predate, ci şi la cunoştinţe şi abilităţi de bază (abilităţi de a relaţiona cu alţii,de a rezolva probleme, de a lua decizii ).

Dacă ar fi să apreciaţi aceste cunoştinţe şi abilităţi din punctul de vedere al importanţei în adaptarea copilului la viaţa adultă, cum aţi nota, pe o scală de la 0 la100, fiecare din exemplele notate mai sus? În care 0 = această cunoştinţă sau abilitate nu este importantă pentru viaţă iar 100 = această cunoştinţă sau abilitate este foarte de importantă.

1.

Elevii să ştie(cunoştinţe):

I

Importanţei cunoştintei.

Scor (0-100) 2.

Elevii să facă (abilităţi): I

Importanţei cunoştintei.

Scor (0-100)

Activităţi pentru dezvoltarea abilităţilor şi cunoştinţelor, stabilite ca obiective în procesul de disciplinare.

Organizaţi unele din exerciţiile în clasă pe echipe – elevul învaţă să-şi asume responsabilităţi într-un grup şi să ofere / ceară informaţii sau feedback.

Stabiliţi regulile clasei împreună cu elevii – astfel ei învaţă să se implice, să-şi argumenteze opinia, să-şi asume responsabilităţi .

Ceea ce face sau nu face învăţătorul / profesorul transmite elevilor un mesaj de învăţare (un comportament problematic care trece neobservat îi poate învăţa că există posibilitatea de a încălca regulile fără a-şi asuma vreo consecinţă,dacă învăţătorul / profesorul ridică tonul pentru a fi ascultat,elevii învaţă că aceasta este modalitatea prin care cineva se poate face remarcat sau poate rezolva o problemă; observaţi clasele în care învăţătorul foloseşte un ton ridicat – elevii folosesc acelaşi ton ridicat între ei şi în clasă este un nivel mai ridicat de zgomot). Mesajele implicite (nonverbale sau paraverbale) pe care le transmite adultul au de multe ori un impact

mai mare decât cele declarate: copilul învaţă mai mult din ceea ce face profesorul decât din ceea ce spune acesta.

Putem verifica eficienţa unei metode de disciplinare întrebându-ne:

Ce înseamnă o clasă disciplinată? Cum ne putem asigura că dezvoltăm şi menţinem o clasă disciplinată.

O clasă disciplinată se caracterizează prin:

1. mediu pozitiv de învăţare, bazat pe reguli clare, înţelese şi acceptate de elevi şi profesori despre ce trebuie să fie făcut şi să nu fie făcut. Un mediu pozitiv de învăţare, bazat pe

relaţia de încredere dintre profesor şi elevi, oferă contextul favorabil pentru ca metodele de management al comportamentelor elevilor să funcţioneze. Este important ca elevii să se simtă în siguranţă şi respectaţi pentru ca metodele profesorului să aibă impact;

2. consecvenţă în aplicarea regulilor din partea profesorilor şi elevilor - un mediu pozitiv şi securizant de învăţare este asigurat prin consistenţă şi consecvenţă în activităţile de zi

cu zi şi în mesajele transmise;

O clasă disciplinată nu înseamnă o clasă în care nu apar comportamente problematice.

3. tratarea oricărui comportament problematic ca o oportunitate de învăţare - când avem ca obiectiv să dezvoltăm simţul răspunderii şi abilităţi de viaţă independentă la copii, folosim metodele de disciplinare ca instrumente de învăţare şi nu ca instrumente de depistare şi

sancţionare a greşelilor.

Astfel de rutini sunt monitorizate şi încurajate de învăţător.

_ Există reguli privind comportamentul în clasă.

_ Metodele de disciplinare sunt ferme şi corecte, şi transmit un mesaj pozitiv copiilor.

_ Programul de disciplinare îi învaţă pe elevi autodisciplina,astfel încât să nu fim nevoiţi să corectăm acelaşi comportament problematic la nesfârşit, ci să ne bazăm pe capacitatea elevului

de a-şi gestiona propriile comportamente. Acest obiectiv ne orientează spre metode care îi învaţă pe elevi ce să facă, şi nu doar îi sancţionează pentru ceea ce nu fac bine.

_ Suntem “înarmaţi” cu timp, efort şi răbdare; un program de gestionare a comportamentelor este un proiect pe termen lung.

Pentru atingerea lui s-ar realiza acţiuni care să aibă impact negativ asupra sănătăţii emoţionale şi sociale a copiilor.

Capitolul II

Cum gestionăm comportamentele problematice ale copiilor

Cum definim corect o problemă de disciplină când apar comportamente problematice?

Chiar dacă am stabilit de la început reguli ale clasei, rutini, o relaţie foarte deschisă cu copiii, este normal să apară comportamente problematice. Chiar şi într-un mediu pozitiv de învăţare adulţii stabilesc limite care nu sunt pe placul elevilor.

Preview document

Modulul Pedagogic - Pagina 1
Modulul Pedagogic - Pagina 2
Modulul Pedagogic - Pagina 3
Modulul Pedagogic - Pagina 4
Modulul Pedagogic - Pagina 5
Modulul Pedagogic - Pagina 6
Modulul Pedagogic - Pagina 7
Modulul Pedagogic - Pagina 8
Modulul Pedagogic - Pagina 9
Modulul Pedagogic - Pagina 10
Modulul Pedagogic - Pagina 11
Modulul Pedagogic - Pagina 12
Modulul Pedagogic - Pagina 13
Modulul Pedagogic - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Modulul Pedagogic.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Evoluția Utilizării Platformelor E-learning în Învățământul la Distanță

Cuvinte cheie: Educaţia la distanţă, platforme educaţionale, tehnologii informatice şi de comunicaţie. Capitolul 1: E-learning-o nouă abordare...

Plan de Afaceri Cursuri Bune Maniere Copii

1. Sumar Planul de afaceri este cel mai important document în conducerea unei afaceri. Acesta impune autodisciplina întreprinzătorului, schitează...

Dificultăți de Comunicare

I. DEMARAREA PROIECTULUI 1.1. Tema Pentru această cercetare am decis să aleg tema cu titlul: „Dificultăţi de comunicare întâmpinate de studenţii...

Cariera didactică între rațiune și simțire

1. Considerații asupra rolului educației și al educatorilor în viața cetății Când ne oprim o clipă din tumultul adolescenței și scrutăm viitorul...

Forme de organizare în procesul de învățământ

Introducere Formele de organizare ale procesului instructiv-educativ reprezintă structura organizatorică, cadrul de desfăşurare al activităţii...

Politici Publice - Procesul Bologna

1. Noţiuni introductive Pană nu demult, ştiinţa politică s-a ocupat în mod constant de contexte în care puterea este cucerită, împărţită şi...

Pedagogia comunității - Parteneriate socio-educaționale

Modulul 1. Pedagogia comunității. Parteneriate socio-educaționale - abordări conceptuale Disciplina Pedagogia comunității. Parteneriate...

Pedagogie generală

INTRODUCERE ÎN STUDIUL PEDAGOGIEI Pedagogia este ştiinţa socioumană care studiază educaţia la nivelul funcţiei şi a structurii sale specifice prin...

Ai nevoie de altceva?