Buna reputație a cadrului didactic versus buna credință în drept

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1295
Mărime: 277.05KB (arhivat)
Publicat de: Georgiana Oprea
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Univ.dr. Elena Emilia Stefan
Facultatea de Drept
Universitatea Nicolae Titulescu, Bucuresti
Specializare: Științe Penale
Aspecte practice din perioada pandemiei și post pandemie

Extras din referat

Conceptul temei

În contextul situației pandemice provocate de Covid 19, etica și valorile academice au avut de suferit în ceea ce privește informarea, promovarea și diseminarea normelor de conduită academică și profesională. Toate instituțiile publice au la bază fie codul de etică și deontologie, fie regulamente de conduită profesională pentru a contracara problemele unui comportament inadecvat.

În timpul pandemiei de COVID-19, sistemul educațional a fost profund afectat, iar cadrele didactice au fost în prima linie a acestor schimbări. În acea perioadă s-a urmărit păstrarea unui echilibru între menținerea unei bune reputații a cadrului didactic și respectarea drepturilor lor legale.

Buna reputație a cadrului didactic se referă la imaginea pozitivă și respectul pe care acesta îl dobândește în comunitatea școlară și în societate în general, ca rezultat al comportamentului și performanței sale profesionale.

Buna credință în drept se referă la principiul conform căruia toți participanții la un proces juridic trebuie să acționeze în mod onest, corect și loial, respectând drepturile și obligațiile prevăzute de lege.

Presiunea pentru menținerea unei reputații ireproșabile a determinat cadrele didactic să se confrunte cu dileme etice, cum ar fi ignorarea unor probleme legate de comportamentul elevilor pentru a evita conflictul sau stigmatizarea.

Respectarea bunei credințe în drept a fost dificilă în situații în care au existat conflicte între drepturile angajaților și alte interese legitime, cum ar fi protecția sănătății și securității publice din timpul pandemiei.

Etica este intrinsec legată de o dimensiune axiologică, adică de anumite valori. Fundamentele axiologice ale eticii universitare trimit către implicarea acțiunii conștiinței umane în construirea de atitudini rezultate din demersul de cunoaștere de tip rațional, „demers gnoseologic care reflectă o structură obiectivă a realității prin intermediul căreia subiectul cunoscător instituie o structură semnificantă. ”

În acest context constituirea criteriilor valorice a reprezintat un demers intelectual construit de către subiectul cunoscător. Internalizarea unui set de valori în conștiința colectivă a condus acțiunea socială spre o direcție principială în care principiile au prevalat asupra preferințelor individuale sau utilitariste.

Legislație aplicabilă

A fost necesară o adaptare rapidă a legislației și regulilor privind învățământul online pentru a asigura calitatea și accesibilitatea acestuia, inclusiv reguli privind platformele de e-learning, drepturile de autor și protecția datelor, precum:

ORDIN Nr. 5545 din 10 septembrie 2020 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, având în vedere:

- prevederile art. 94 alin. (2) lit. s) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;

- prevederile art. 39 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare;

- prevederile art. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011;

- prevederile Ordinului ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/2020 privind aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2,

- în temeiul prevederilor art. 6 lit. d) și art. 15 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 24/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și Cercetării

În contextul pandemiei, așa cum era de așteptat, inclusiv promovarea eticii și a valorilor academice, facilitarea transmiterii informațiilor privind respectarea normelor, a valorilor și a procedurilor cuprinse în Codurile de Etică au suferit modificări. Instituțiile, având la bază coduri de conduită pentru a aborda problematica comportamentului neetic s-au văzut nevoite să-și adapteze metodele de promovare utilizate anterior la noua situație. Metodele utilizate au facilitat transmiterea informațiilor vizând drepturile și obligațiile studenților, normele de comportament ale personalului academic și non-academic facilitând respectarea standardelor etice și morale acceptate.

Studiu - urmări ale pandemiei - alte sisteme educaționale

Sistemul educațional israelian s-a confruntat cu o criză gravă de consum la locul de mucă în rândul profesorilor. Un raport actualizat al Biroului Central de Statistică din 15 martie 2022, relevă faptul că în anul 2019, 8.641 de cadre didactice au părăsit sistemul de învățământ, față de 6.984 în anul anterior, așadar se observă înregistrarea unei creșteri de 23,7%. Aceste date sunt îngrijorătoare în rândul factorilor de decizie și au pus sistemul de învățământ în fața unei provocări majore

Bibliografie

- Ștefan, E.E., (2018), Etică și integritate academică, Editura Pro Universitaria;

- https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Legislatie/2020/OMEC%205545.pdf

- https://www.didactic.ro/revista-cadrelor-didactice/coala-in-vremea-pandemiei

- https://www.uvt.ro/wp-content/uploads/sites/2/2023/06/Abstract_ro_-Keren_Shua.pdf

- https://www.prouniversitaria.ro/wp-content/uploads/2021/10/ARTICOL-3.pdf

Preview document

Buna reputație a cadrului didactic versus buna credință în drept - Pagina 1
Buna reputație a cadrului didactic versus buna credință în drept - Pagina 2
Buna reputație a cadrului didactic versus buna credință în drept - Pagina 3
Buna reputație a cadrului didactic versus buna credință în drept - Pagina 4
Buna reputație a cadrului didactic versus buna credință în drept - Pagina 5
Buna reputație a cadrului didactic versus buna credință în drept - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Buna reputatie a cadrului didactic versus buna credinta in drept.docx

Ai nevoie de altceva?