Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6

Referat
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2882
Mărime: 23.73KB (arhivat)
Publicat de: Valeriu Martin
Puncte necesare: 7

Extras din referat

UNIVERSITATEA SPIRU HARET

Nume Stuent:

CNP:

Facultatea de Drept si Administratie Publica

Specializare: Drept

Forma de invatamant: Zi

An universitar: 2008-2009

Total ore de activitate practica: 90 ore

- Perioada de desfasurare: de la 21.04.2009 la 19.05.2009

- Program de lucru zilnic: de la 09.00 la 15.00

Locul desfasurarii orelor de practica: Parchetul de pe langa Judecatoria

Sectorului 6.

Adresa: Str. Scaune, nr. 1-3, sector 3

Procuror:

Prezentare

Parchetul este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care executa atributiile ce revin acestui minister. Reglementat prin Constitutia Romaniei (art.130) si in Legea nr.92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, Ministerul Public reprezinta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor, exercitandu-si atributiile prin procurori.

Potrivit legii, parchetele functioneaza pe langa judecatorii, tribunale, curti de apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie (Parchetul General) si sunt conduse de catre primprocurori, respectiv Procurorul General. Ele sunt independente fata de instantele judecatoresti. Dispozitiile ministrului de justitie date prin Procurorul General in vederea respectarii si aplicarii legii sunt obligatorii. Parchetele de pe langa tribunale si curti de apel au sectii de urmarire penala si judiciare.

In raport de nevoi, la propunerea Procurorului general se pot infiinta sectii maritime, fluviale, birouri sau servicii de criminalistica sau criminologie.

Parchetul general are urmatoarea structura:

- Sectia de urmarire penala si criminalistica

- Sectia parchetelor militare

- Sectia de control

- Organizare si studii

- Sectia secretariat administrativa

In cadrul sectiilor functioneaza servicii si birouri. Sectiile sunt conduse de procurori sefi, ajutati de adjuncti.

Competenta procurorului

Admiterea în magistratura se face, de regula, prin concurs, pe baza competentei profesionale, a aptitudinilor si a bunei reputatii, cu respectarea principiilor transparentei si egalitatii.

Concursul de admitere se organizeaza anual sau ori de câte ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii, pentru ocuparea posturilor vacante de la judecatorii si de la parchetele de pe lânga acestea.

Examinarea candidatilor se va face prin sustinerea unei probe scrise de verificare a cunostintelor teoretice si practice la urmatoarele materii:

a) drept civil;

b) drept procesual civil;

c) drept penal;

d) drept procesual penal;

e) organizare judiciara si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Pentru ocuparea unui post vacant de judecator sau de procuror candidatul trebuie sa obtina cel putin nota 7.

Art. 209, CPP, prevede ca procurorul este cel care supravegheaza urrmarirea penala iar in exercitarea acestei atributii, procurorii, conduc si controleaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare si a altor organe de cercetare speciala.

Conform aceluiasi articol, alineatul 4, procurorii din cadrul parchetelor ierarhic superioare pot prelua in vederea efectuarii urmaririi penale cauze penale de competenta parchetelor ierarhic inferioare.

Cand legea prevede ca urmarirea penala trebuie efectuata de catre un procuror, colaborarea acestuia cu organele de cercetare este necesara, actele intocmite de organul de cercetare necompetent fiind pe deplin valabile.

OBLIGAŢII ŞI RĂSPUNDERE DISCIPLINARĂ

Legea nr.303/2004 privind statutul magistraţilor enumeră abaterile pentru care magistraţii răspund disciplinar.

Procurorii răspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum şi pentru abaterile prin care se aduce atingere prestigiului instituţiei.

Pentru săvârşirea de abateri, legea prevede aplicarea de sancţiuni disciplinare.

În cazul procurorilor acţiunea disciplinară se exercită de consiliile de disciplină ale Consiliului Superior al Magistraturii formată dintr-un membru al Secţiei pentru procurori şi 2 inspectori ai Serviciului de inspecţie judiciară pentru procurori.

Comisia de disciplină poate fi sesizată în legătură cu abaterile disciplinare ale procurorilor de orice persoană interesată sau se pot sesiza din oficiu.

În vederea exercitării acţiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetării prealabile, care se efectuează de inspectori din cadrul Serviciului de inspecţie judiciară pentru procurori.

Ascultarea şi verificarea apărărilor procurorului cercetat sunt obligatorii.

Rezultatul verificărilor prealabile se înaintează comisiei de disciplină în termen de 60 de zile de la înregistrarea sesizării la Consiliul Superior al Magistraturii.

Dacă consideră că sunt îndeplinite condiţiile legale, comisia de disciplină sesizează Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru judecarea acţiunii disciplinare.

Hotărârile secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară pot fi atacate cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la completul de 9 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Hotărârea prin care se soluţionează recursul este irevocabilă.

În cazul excluderii din magistratură, hotărârea irevocabilă se transmite Preşedintelui României, în vederea emiteri decretului de eliberare din funcţie.

Preview document

Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6 - Pagina 1
Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6 - Pagina 2
Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6 - Pagina 3
Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6 - Pagina 4
Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6 - Pagina 5
Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6 - Pagina 6
Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6 - Pagina 7
Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6 - Pagina 8
Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6 - Pagina 9
Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6 - Pagina 10
Caiet de practică Parchetul de pe lânga Judecătoria Sectorului 6 - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Caiet de Practica Parchetul de pe Langa Judecatoria Sectorului 6.doc

Alții au mai descărcat și

Caiet de practică în drept notarial

Activitatea notariala asigura persoanelor fizice si juridce constatarea raporturilor juridice civile sau comerciale nelitigioase, precum si...

Caiet de practică drept

Ce trebuie ştiut despre judecata în procesul penal : Judecata este modul în care instanţa de judecată îşi exercită atribuţiile în mod activ....

Caiet practică juridică

In cadrul cabinetului de avocat “Sorin Boldi”, din Baroul Bucuresti. -s-au urmarit listele afisate la avizier cu privire la judecarea dosarelor...

Caiet practică - cabinet de avocatură

I. FIŞA DE IDENTIFICARE A STUDENTULUI Numele studentului : Prenumele studentului : Prenumele tatălui : Instituţia de învăţământ superior :...

Proiect practică - Judecătoria Tribunalului Râmnicu Vâlcea

ACTIVITATEA DE PRACTICA: 1. {n cadrul Judec`toriei ]i Tribunalului Rm. Valcea: - s-au urmarit listele afisate la avizier cu privire la judecarea...

Organizarea Sistemului Judiciar în România - Propuneri

INTRODUCERE Sistemul judiciar, ca ansamblu al structurilor organizatorice care concură la înfăptuirea actului de justiţie, reprezintă în orice...

Statutul magistratului procuror

I. Noțiuni generale Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii. Procurorii care...

Caiet de practică - Primăria Municipiului Bârlad

Primăria Municipiului Bârlad Descrierea instituției Primăria Municipiului Bârlad funcționează în vechiul Palat Comunal,care era încă din...

Ai nevoie de altceva?