Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4350
Mărime: 34.31KB (arhivat)
Publicat de: Ianis Teodor Pană
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Buburuzan Adela
UNIVERSITATEA TEHNICĂ,,GHEORGHE ASACHI’’,IAŞI

Cuprins

  1. INTRODUCERE.3
  2. SURSE DE POLUARE.3
  3. EFECTE ALE POLUĂRII AERULUI.4
  4. CALITATEA AERULUI ÎN ROMÂNIA.6
  5. CALITATEA AERULUI ÎN JUDEŢUL BOTOŞANI.7
  6. MĂSURI DE PREVENIRE SAU REDUCERE A POLUĂRII AERULUI ÎN JUDEŢUL BOTOŞANI.15
  7. CONCLUZIE.15
  8. BIBLIOGRAFIE.16

Extras din referat

INTRODUCERE

Aerul pe care îl inspirăm este parte din atmosferă,amestecul de gaze ce acoperă globul pământesc.Acest amestec de gaze asigură viaţa pe pământ şi ne protejează de razele dăunătoare ale Soarelui.

Poluarea aerului se poate defini prin prezenţa în aerul atmosferic a unei substanţe străine de compoziţia sa normală sau variaţia importantă a proporţiilor componenţlor săi,care pot avea efecte nocive şi/sau pot induce direct sau indirect modificări asupra sănătăţii populaţiei.În general,poluarea aerului este de tip complex,astfel incât se traduce prin prezenţa mai multor categorii de poluanţi care îşi pot însuma sau potenţa posibila acţiune nocivă asupra sănătăţii populaţiei.

Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a menţinut timp de milioane de ani,este ameninţat acum de activitatea omului.

Sursele de poluare a aerului sunt:

- naturale(procesele fiziologice ale omului şi animalelor,pulberile de sol, substanţele organice şi anorganice,radioactivitatea datorată emisiilor de roci sau de origine cosmică,incendierea maselor vegetale,descompunerea materiilor organice vegetale şi animale)

- antropice(arderea combustibililor solizi,traficul auto,industria alimentară, depozitarea şi conservarea alimentelor,prelucrarea lemnului,activitatea agricolă şi zootehnică).

Chiar dacă sursele de poluare a aerului pot fi atât naturale cât şi artificiale,ne putem focaliza în special asupra celor artificiale,unde putem interveni mai uşor prin identificarea lor,monitorizare şi luarea unor măsuri legislative,administrative şi sociale astfel incât să putem diminua un eventual impact negativ asupra sănătăţii populaţiei care poate deveni receptor.

Principalele surse de poluare a aerului sunt în general procesele de combustie în instalatii fixe,transporturile şi procesele industriale diverse.

EFECTE ALE POLUĂRII AERULUI

În ultimele decenii factorii antropici de poluare a aerului au început să depăşească după amploare pe cei naturali,căpătând un caracter global.Emisiile în atmosferă a nocivelor dăunătoare nu numai că distrug natura vie,afectează în mod negativ sănătatea umană,dar ele pot modifica însăşi proprietăţile atmosferei,ce poate duce la consecinţe ecologice şi climatice nefaste

Din punct de vedere al influenţei exercitate de poluanţii atmosferici asupra stării de sănătate a mediului,se pot distinge două grupe de efecte:

-asupra populaţilor umane,numite şi efecte directe,

-asupra ecosistemelor naturale,denumite efecte indirecte.

Efectele directe sunt reprezenate de modificările care apar în starea de sănătate a populaţiei umane,ca urmare a expunerii acesteia la acţiunea agenţilor poluanţi.Astfel de modificări se caracterizează,în ordinea gravităţii,prin creşterea mortalităţii,aparitia unor simptome sau modificări fizio-patologice,apariţia unor modificări fiziologice discrete.

Efectele directe ale acţiunii unor poluanţi asupra sănătăţii populaţiilor umane se pot clasifica în două mari categorii:

-efecte imediate

- efecte pe termen lung.

Efectele imediate sunt caracterizate prin modificări prompte ale mortalităţii unei populaţii umane ca o consecinţă directă a ridicării nivelului de poluare atmosferică.Efectele imediate apar ca rezultat al creşterii bruşte a concentraţiei unor poluanţi,în condiţii nefavorabile de mediu,create prin intercţiunea tuturor factorilor abiotici(metorologici,climatici,geografici,etc.),a caror influenţă negativă asupra sănătăţii umane se exercită într-o perioadă de timp relativ scurtă.Studii şi cercetări de specialitate,efectuate în scopul analizării modalităţilor de apariţie a acestor efecte imediate,au demonstrat faptul că,spre exemplu,la o mărire a concentraţiei zilnice de SO2, peste nivelul de 715mg/m3 şi a suspensiilor (fumului) peste 750 mg/m3, apare o uşoară creştere a mortalităţii generale,în special pe seama afecţiunilor respiratorii cronice,precum şi a unor boli cardiovasculare.

Bibliografie

1. http://www.anpm.ro/Mediu/raport_privind_starea_mediului_in_romania

2. http://www.ecomagazin.ro/efectul-deaer-poluat/

3. http://apmbt.anpm.ro/

4. http://apmbt.anpm.ro/upload/86648_ANUAR%202011.pdf

5. http://ro.scribd.com/doc/92112023/Raport-de-Mediu-PATJ-Botosani

6. http://www.epcmediu.ro/blog/impactul-poluarii-aerului-asupra-sanatatii-umane

7. http:a//apmbt.anpm.ro/upload/94380_raport%20fact.mediu-febr.2013.pdf

Preview document

Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 1
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 2
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 3
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 4
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 5
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 6
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 7
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 8
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 9
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 10
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 11
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 12
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 13
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 14
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 15
Calitatea Atmosferei în Județul Botoșani - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Calitatea Atmosferei in Judetul Botosani.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Economia verde, o șansă pentru viitor

Capitolul 1 Politica regională a Uniunii Europene Deşi este formată din state membre, Uniunea Europeană acordă o atenţie deosebită celor 268 de...

Ai nevoie de altceva?