Produsele Biologice

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1772
Mărime: 19.76KB (arhivat)
Publicat de: Leonard Cazan
Puncte necesare: 3
UNIVERSITATEA EFTIMIE MURGU REŞIŢA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRATIVE

Extras din referat

Mâncare sănătoasă

Principalul motiv pentru care se cauta produsele bio este grija consumatorilor pentru propria sanatate. Oamenii isi doresc tot mai mult o alimentatie sanatoasa, naturala si echilibrata pentu ei si pentru copiii lor. Produsele bio sint mai bogate in saruri minerale, oligoelemente, si vitamine necesare bunei functionari a corpului uman.

Grija pentru natură...

Agricultura biologica respecta natura: ea nu introduce chimicale in sol si in pinza freatica. In acest fel ea protejeaza mediul in care traim, dind garantia unei planete mai curate si a unei vieti mai sanatoase pentru locuitorii ei.

Cultivarea si consumul de produse bio inseamna un sprijin pentru sanatatea planetei. Adica pentru sanatatea noastra.

In cautarea gustului pierdut...

Sint cautate alimentele de origine bio si pentru gustul acestora, oricine stiind ca o rosie crescuta fara ingrasaminte chimice sau pesticide in gradina bunicilor are cu totul alt gust decit una dopata cu chimicale.

Plantele cultivate bio cresc respectind ritmul anotimpurilor si sint culese la maturitate, fapt ce le da un gust imposibil de obtinut in alte tipuri de culturi.

E suficient sa maninci un pui crescut in libertate ca sa iti dai seama cit de mare este diferenta de gust fata de carnea care se obtine in marile combinate avicole.

Profilul consumatorilor occidentali de bio-produse

Timputile când doar vegetarienii şi ecologiştii convinşi consumau produse obţinute din culturi biologice au trecut. Tot mai mulţi oameni au realizat avantajele unei astfel de alimentaţii.

• Consumatorii de azi sunt persoane active, de 30-50 ani, din mediul urban, cu şcolarizare medie sau peste medie. Este vorba de oameni care au copii şi sunt interesaţi de sănătaea proprie şi a copiilor lor;

• Marea majoritate nu sunt consumatori exclusivi de bio-produse, dar sunt conştienţi că prin creşterea procentului de produse „curate” consumate îşi cresc şansele de a trăi sănătos;

• Nu toţi consumatorii de bioproduse sunt oameni bogaţi (aşa cum s-ar putea crede).

"Sanatatea nu este totul, dar totul fara sanatate este nimic". A. Shopenhauer

Alimentaţia sănătoasă

Nu doar in Romania, dar si in alte tari, foarte multa lume nu cunoaste ce inseamna alimentatie biologica, confundand termenulcu naturist, vegetariansau dietetic. Sinonime pentru termenul de biologic, am gasit in literatura de specialitate organic sau ecologic. Si deoarece pe foarte multe din aceste produse care se comercializeaza la noi se scrie biologic/bio voi adopta si eu aceasta titulatura.

Tot mai multi oameni, in ultimii ani, cauta produse biologice pentru sanatatea lor si a familiei lor si acest lucru a devenit o preocupare si pentru Romania. Poluarea crescanda a aerului respirat, a apei, a hranei noastre de toate zilele ne macina sanatatea fara sa ne dam seama. Cresterea alarmanta a incidentei unor boli precum cancerul, diabetul, obezitatea, afectiunile digestive devine ingrijoratoare. Copiii sunt de patru ori mai vulnerabili decat adultii la efectul substantelor chimice (pesticide, insecticide, aditivi alimentari etc) iar pentru ca generatiile viitoare sa creasca sanatoase dictonul «suntem ceea ce mancam» este mai mult decat oricand in actualitate.

Intregul sistem biologic se bazeaza pe folosirea legilor naturale esentiale care au stat la baza agriculturii traditionale, urmarindu-se in primul rand pastrarea si recastigarea sanatatii noastre si, in mod constient, nefolosirea a nimic daunator mediului inconjurator. De asemenea produsele biologice nu sunt modificate genetic, pamantul fiind tratat cu atentie si dragoste, ingrasat conform legilor naturii lasate de strabuni. Cand pamantul este ingrasat chimic, omorand toata viata din el, iar plantele sunt stropite cu substante contra daunatorilor, cum ar mai putea o astfel de hrana sa contribuie la sanatatea noastra?

Agricultura biologica foloseste numai ingrasaminte organice naturale avandu-se in atentie menajarea pamantului prin echilibrarea lui biologica. Impotriva daunatorilor lupta se face din timp, profilactic si pe cai naturale. Sunt interzise ingrasamintele chimice azotoase, pesticidele, conservantii de sinteza, fertilizatorii artificiali, antibioticele, regulatorii de crestere – substante cu impact negativ asupra sanatatii noastre - si desigur nu se folosesc tehnici genetice. Biologic inseamna si animale crescute, hranite si tratate in mod natural, fara chimicale care sa patrunda in lapte, oua, iar ulterior in organismul uman.

Rolul agriculturii ecologice/organice/biologice este de a produce hrana curata, ce rezoneaza pe deplin cu metabolismul uman, neproducandu-i slabiciuni sau boli. Cultura biologica se bazeaza pe sistemul circuitului inchis al agriculturii folosindu-se ca fertilizator gunoiul de grajd produs de animalele aceleiasi ferme sau ale altei ferme, iar ca si nutreturi pentru animale se folosesc cele rezultate din ferma. In cultivarea cerealelor, legumelor, fructelor trebuie respectate reguli stricte pentru ca acestea sa poata fi certificate ca biologice. Produsul este urmarit pe tot lantul alimentar, de la solul in care se cultiva cerealele cu care sunt hranite animalele pana la modul de viata al acestora – interzicandu-se categoric hormonii de crestere.

In Occident se duce o lupta permanenta pentru impunerea pe piata a produselor biologice deoarece agricultura conventionala are de partea ei marele concerne care finanteaza totul. Dar agricultura biologica s-a impus deoarece studiile stiintifice efectuate in marile institute de nutritie au aratat o DIFERENTA ENORMA in ceea ce priveste calitatea produselor biologice in comparatie cu cele ale agriculturii conventionale. In primul rand printr-o hrana biologica organismul nu mai este asaltat de nenumaratele toxine din alimentatia conventionala (a se vedea marea majoritate a alimentelor din supermarketuri). In al doilea rand organismul primeste toate substantele vitale de care are nevoie ca sa fie sanatos ceea ce in alimentatia conventionala nu mai este demult.

In ultima vreme, oamenii de stiinta au descoperit in plantele, fructele si legumele biologice, crude, pe langa vitamine, enzime si minerale, noi substante secundare (de exemplu antioxidantii) cu rol covarsitor pentru sanatate, mai ales contra cancerului si bolilor cardiovasculare. De asemenea, datorita faptului ca nu sunt contaminate cu pesticide, cu micotoxine, produsele biologice pot preveni imbatranirea precoce, bolile cronice si pot creste capacitatea de munca fizica sau intelectuala. Pesticidele folosite in agricultura traditionala pot afecta sistemul nervos iar micotoxinele pot provoca intoxicatii grave. Daca animalul a primit un tratament cu hormoni estrogeni sau cu antibiotice, produsele obtinute de la el (oua, lapte, etc) nu mai pot fi numite biologice. Produsele biologiceau o calitate net superioara celor obisnuite, fiind mult mai bogate in proteine esentiale pentru regenerarea celulara, lupta anticancer, cresterea imunitatii, caci anticorpii sunt lanturi proteice. Produsele biologice nu contin nitrati, substante care in doze mari sunt cancerigene si pot provoca probleme sangvine. De asemenea, ele nu sunt iradiate, metoda de conservare ce poate fi cancerigena. Pentru a fi declarat aliment BIO, trebuie ca minimum 95% din ingrediente sa fie biologice.

Pe piata Uniunii Europene, cererea de produse biologice creste in progresie geometrica. Majoritatea consumatorilor sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru un produs biologic. Sondajele de opinie din Occident arata ca 50% dintre consumatori prefera produsele bio pentru protejarea sanatatii proprii, 30% pentru componentele lor nutritive-biologice si 20% pentru gustul mai bun. Dr. Max Bircher-Benner spunea: “Boala reprezinta o stare de dezordine si o pierdere de energie. Reasezarea ordinii in toate domeniile vietii, in nutritie, in relatiile cu lumea vie si nevie, in viata sufleteasca, acesta este singurul drum de vindecare al bolnavului”.

Preview document

Produsele Biologice - Pagina 1
Produsele Biologice - Pagina 2
Produsele Biologice - Pagina 3
Produsele Biologice - Pagina 4
Produsele Biologice - Pagina 5
Produsele Biologice - Pagina 6
Produsele Biologice - Pagina 7
Produsele Biologice - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Produsele Biologice.doc

Alții au mai descărcat și

Planul de Afaceri al Firmei Pogo SRL

Activitatea intreprinderii ,,POGO SRL” o constituie confectionarea de pungute pentru cadouri. Produsul principal al firmei: pungi de hârtie pentru...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Îngrijiri specifice asistenței medicale acordate pacienților cu boala Alzheimer

Din punct de vedere structural sistemul nervos poate fi impartit in: -sistem nervos central (SNC) , cuprinzand encefalul si maduva spinarii...

Îngrijirea pacienților cu insuficiență renală acută

1.1.Noţiuni de anatomie a aparatului urinar Aparatul urinar sau excretor are un rol deosebit de important servind la eliminarea din organism a...

Studiu de caz legislație europeană, siguranța alimentară - studiu de caz sucul biologic de mere

INTRODUCERE Într-o lume în care trăim într-un ritm amețitor, oamenii au început să fie din ce în ce mai preocupați de sănătatea lor și prin urmare...

Prezentarea Notiunilor de Anatomie și Fiziologie a Aparatului Afectat

CAPITOLUL I 1.1.PREZENTAREA NOTIUNILOR DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI AFECTAT 1.1.1.ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA SCOARŢEI CEREBRALE Scoarţa...

Îngrijirea pacienților cu epilepsie

Argumentul "Epilepsia este ca orice altă boală, nu este mai periculoasă ca alte boli." Hipocrate 1893 Am ales acest subiect deoarece bolnavii...

Agricultura ecologică și rolul ei în dezvoltarea rurală în concepția dezvoltării durabile

Omul secolului XXI. sta în fata marilor provocari, atât în privinta resurselor energetice, cât si în crearea convietuirii armonice cu mediul....

Lucrare asistențe medicale - îngrijirea bolnavului operat de coxartroză

CAPITOLUL I 1.1. Prezentarea noţiunilor de anatomie şi fiziologie a aparatului afectat 1.1.1. Anatomia şi fiziologia aparatului afectat...

Recoltarea Produselor Biologice și Patologice pentru Examene Bacteriologice

„PROFESIUNEA DE ASISTENTĂ MEDICALĂ, PRESUPUNE DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE, MARI CERINŢE VORBIND DE CALITĂŢILE SALE SUFLETEŞTI, SE REFERĂ LA:...

Ai nevoie de altceva?