AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3855
Mărime: 106.70KB (arhivat)
Publicat de: Sposob A.
Puncte necesare: 6
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava
Specializare: management și administrarea afacerilor
Politici economice europene - Cluster

Extras din referat

AgroTransilvania Cluster

Se spune ca Asociatia Clusterul Agro-Food-Ind Napoca este primul Cluster Agricol infiintat, pe modelul clusterelor IT, din Romania. Acest cluster a fost constituit in urma unei initiative a Consiliului Judetean Cluj.

Acest cluster din Cluj-Napoca are in vedere dezvoltarea durabila a intregului judet, asigurand piata de desfacere a produselor realizate la nivelul regiunii, scaderea importurilor, precum si adunarea in aceeasi asociatie a celor mai importante persoane din domeniul agro-industrial clujean, de la agenti economici, reprezentanti ai institutiilor de invatamant si cercetare, reprezentanti ai unor retele de supermarket-uri, producatori, pana la reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor publice, toti cu atributii in domeniu. Pe langa acestea, se doreste si cresterea competivitatii in randul producatorilor locali.

Clusterul are rolul de a adopta un plan strategic care sa vizeze adoptarea unor politici unitare de dezvoltare in mediul agro-industrial. Producatorii locali pot colabora cu retelele de hipermarket-uri. Multi dintre reprezentantii de hipermarket-uri ar fi interesati sa vanda produsele locale, dar pentru acest lucru ar trebui sa existe un set de reguli de siguranta. Tot la nivelul clusterului, pe baza planului strategic, se pot propune proiecte de dezvoltare care sa fie finantate din fonduri europene.

Intalnirea pentru constituirea Clusterului Agro-Food-Ind Napoca a avut loc pe data de 21.02.2013 la Consiliul Judetean Cluj.

1. Despre AgroTransilvania Cluster

Misiunea Clusterului Agro-Food-Ind Napoca o reprezinta promovarea colaborarii si cooperarii intre entitatile de afaceri, din sectorul agro-industrial, mediul academic si de cercetare, dar si incurajarea procesului de restructurare competitiva a sectorului si asigurarea participarii in multiple proiecte comerciale, nationale si internationale. In acest sens, membrii asociatiei ,,Clusterul Agro-Food-Ind Napoca" au decis sa se asocieze pentru sprijinirea dezvoltarii sectorului agro-industrial, cu scopul declarat de a sustine cresterea competitivitatii asociatiei, precum si a fiecarui membru in parte, atat pe piata nationala, dar si internationala.

Obiectivele AgroTransilvania Cluster sunt:

- Crearea si promovarea unui cadru armonios de interactiune intre toti factorii interesati care activeaza pe lantul de valoare in domeniul agro-industrial.

- Sustinerea si promovarea unor proiecte de interes comun, inclusiv proiecte de dimensiuni mari, transfrontaliere.

- Promovarea si incurajarea spiritului antreprenorial oferind solutii pertinente pentru reinnoirea si modernizarea sectorului.

- Dezvoltarea unei platforme de cercetare-dezvoltare-inovare si orientarea sectorului privat catre inovare si transfer tehnologic.

- Sprijinirea integrarii ofertei de educatie cu nevoile reale ale mediului de afaceri din domeniul agro-industrial.

- Crearea de instrumente si canale optime pentru gestionarea eficienta a informatiilor si oportunitatilor din domeniu.

- Dezvoltarea de parteneriate, in tara si strainatate, in scopul atingerii obiectivelor asocierii.

- Identificarea oportunitatilor de colaborare in directia sustinerii financiare prin diverse programe, parteneriate, instrumente si/sau operatiuni bancare.

- Elaborarea de proiecte pe diverse domenii menite sa asigure atat dezvoltarea asociatiei cat si a membrilor sau altor structuri interesate din domeniu.

- Desfasurarea oricaror activitati necesare atingerii scopului si obiectivelor asocierii.

- Promovarea de initiative legislative menite sa corecteze - sau, dupa caz - sa reglementeze anumite aspecte de interes pentru sectorul de activitate.

- Organizarea si participarea de/la forumuri, simpozioane, conferinte, seminarii, dezbateri etc, in tara si strainatate.

Conducerea Consiliului Judetean Cluj, in acel moment, se bazeaza ca Clusterul Agro-Food-Ind Napoca sa aiba o dezvoltare durabila, echilibrata si armonioasa, pe tot judetul, dar axandu-se mai mult pe mediul rural. Ei vor sa elimine decalajele de dezvoltare dintre mediul urban si cel rural.

Clusterul va asigura dezvoltarea sectoriala a domeniilor de activitate (spre exemplu: cresterea animalelor, comert, pomicultura), iar responsabilii fiecarui sector vor crea programe si oportunitati pentru accesarea de fonduri europene dar si pentru sustinerea membrilor societatii.

Reprezentantii hipermarket-urilor sunt receptivi la ideea de a colabora cu producatorii locali in legatura cu produsele autohtone dar este necesar sa se respectate niste reguli, sa se implementeze si sa se dezvolte o politica de bune practici, astfel incat tot ceea ce inseamna siguranta alimentara sa poata sa fie respectata iar cantitatile solicitate sa fie cele corespunzatoare.

Bibliografie

1. http://www.stiridecluj.ro/politic/la-cluj-s-a-constituit-primul-cluster-agricol-din-romania-pe-modelul-clusterelor-it

2. http://transilvaniareporter.ro/cluj/agrotransilvania-cluster-demareaza-un-proiect-in-premiera-nationala-la-cluj-napoca/

3. http://www.cjcluj.ro/constituire-cluster-agro-food-ind-napoca-1/

4. http://www.agrotransilvaniacluster.ro/

5. http://store.ectap.ro/articole/810_ro.pdf

6. https://www.researchgate.net/publication/237469344_The_Small_Farms_Industry_Clusters_SFIC_Project

7. http://reeis.usda.gov/web/crisprojectpages/0203460-enhancing-the-prosperity-of-small-farms-and-rural-agricultural-communities-the-role-of-industry-clusters.html

8. http://www.tog.coop/

9. http://www.bendingbridgefarm.com/#!Who-is-Tuscarora-Organic-Growers-Cooperative/fnneq/56a5139c0cf215a9bb935b95

10. https://shop.fromthefarmer.com/collections/tuscarora-organic-growers

11. https://willowsford.csaware.com/supplier.jsp?id=678

12. http://www.ambrogifoods.com/tuscarora-organic-growers-hustontown-pa/

Preview document

AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 1
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 2
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 3
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 4
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 5
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 6
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 7
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 8
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 9
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 10
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 11
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 12
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 13
AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • AgroTransilvania Cluster vs Tuscadora Organic Growers Cooperative.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?