Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4991
Mărime: 205.05KB (arhivat)
Publicat de: Tatiana Tudorache
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Spătăcean Ioan Ovidiu
Specializare: Contabilitate și Audit

Cuprins

  1. Capitolul 1 Evaluarea conformității generale cu principiile relevante de guvernanță 3
  2. 1.1. Selecția companiei cotate pe piața reglementată 3
  3. 1.2. Identificarea declarației de Guvernanță corporativă dată de Emitent 4
  4. 1.3. Evaluarea stadiului de conformare cu principiile de GC 4
  5. 1.4. Prezentarea sintezei neconformărilor 6
  6. Capitolul 2 Evaluarea funcției de control intern și managemant al riscurilor 7
  7. Capitolul 3 Concluzii 10
  8. ANEXA 1 11
  9. ANEXA 2 16

Extras din referat

Capitolul 1 Evaluarea conformității generale cu principiile relevante de guvernanță

1.1. Selecția companiei cotate pe piața reglementată

În vederea realizării prezentei cercetări, am selectat compania C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA S.A., aceasta fiind listată pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București S.A., segmentul principal, categoria premium, începând cu data de 29 august 2006.

Descrierea companiei selectate

Transelectrica S.A. a fost înființată conform Ordonatei de guvern nr. 627/31 iulie 2000 ca urmare a separării fostei Companii Naționale de Electricitate (CONEL) în patru entități independente: Transelectrica, Electrica, Hidroelectrica și Termoelectrica - pentru transportul și dispecerizarea, distribuția și producerea energiei electrice. Astfel, serviciile de transport și de sistem au fost complet separate de activitățile de producere, distribuție și furnizare. Din punct de vedere tehnic sistemul energetic este unitar, administrat de un singur operator, care este Transelectrica.

Transelectrica S.A. este deja recunoscută pe plan național și internațional ca o companie puternică, cu rol strategic pe piața de energie electrică din România și un participant important pe piața regională de electricitate. Transelectrica S.A. joacă un rol activ, fiind parte a strategiei de siguranță națională prin asigurarea infrastructurii necesare funcționării și dezvoltării pieței de energie electrică din România. În calitate de Operator de Transport și de Sistem (OTS), Transelectrica S.A. asigură siguranța în ceea ce privește funcționarea Sistemului Electroenergetic National (SEN) și îmbunătățirea permanentă a performanței tehnologice și adecvante a Rețelei Electrice de Transport (RET).

Transelectrica S.A. deține poziția de monopol natural pe piața românească de energie electrică, fiind prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori București.

Criterii de selecție a companiei

Criteriul ce a stat la baza selecției acestei companii, a constat în principal în posibilitatea de a avea acces la cât mai multe informații care să permită o evalare cât mai credibilă a stadiului de conformare generală cu principiile relevante de guvernanță corporativă al societății Transelectrica S.A..

Un alt criteriu ce a stat la baza selecției companiei Transelectrica S.A., se referă la perioada de timp în care societatea a deținut/deține calitatea de societate listată, adoptând ipoteza potrivit căreia în acest timp societatea a avut posibilitatea de a se conforma cerințelor de guvernanță corporativă prevăzute în Codul Guvernanță Corporativă al B.V.B. aplicabil societăților admise la tranzacționare pe piața reglementată.

1.2. Identificarea declarației de Guvernanță corporativă dată de Emitent

În scopul evaluării stadiului de conformare generală cu principiile relevante de guvernanță corporativă s-a avut în vedere identificarea Declarației de guvernanță corporativă dată de Transelectrica S.A. în ceea ce privește gradul de respectare a cerințelor de guvernanță corporativă prevăzute în Codul Guvernanță Corporativă al BVB aplicabil societăților admise la tranzacționare pe piața reglementată.

Ca urmare a cercetărilor efectuate, în data de 07.01.2016, Transelectrica S.A. a informat investitorii cu privire la stadiul conformării cu principiile relevante de guvernanță corporativă. Această informare a fost efectuată prin publicarea de către Transelectrica S.A. a unui raport curent atât pe website-ul Bursei de Valori București (http://www.bvb.ro/infocont/infocont16/TEL070116_ro.pdf) cât și pe website-ul propriu (http://www.transelectrica.ro/documents/10179/3006204/RC_01_neconformitate+CGC+BVB_p.pdf/8240eee9-fa29-4c04-b34c-691e08719146).

În cadrul raportului curent publicat de Transelectrica S.A., sunt specificate doar cerințele de guvernanță corporativă care nu sunt respectate la nivelul societății, de unde deducem că restul cerințelor ar trebui identificate ca fiind respectate.

1.3. Evaluarea stadiului de conformare cu principiile de GC

Evaluarea stadiului de conformare a societății Transelectrica S.A. cu principiile relevante de guvernanță corporativă a presupus parcurgerea următorilor pași:

- PAS 1: Generarea tabelului Evaluarea conformității generale cu principiile relevante de guvernanță, prezentant la Anexa 1;

- PAS 2: Generarea tabelului mai sus menționat a presupus identificarea Declarației de conformitate cu Codul de guvernanță corporativă al B.V.B. prezentată de Transelectrica S.A. în cuprinsul Raportului anual 2016 (link: http://www.transelectrica.ro/documents/10179/5121159/Raport+anual+2016.pdf/42b6b0a7-faeb-4ed5-a463-ce3cc51b7008);

- PAS 3: Verificarea stadiului de conformare. În acest sens s-a avut în vederea identificarea efectivă a modului în care Transelectrica S.A. respectă cerințele relevante de guvernanță corporativă prezentate în Codul BVB, respectiv: identificarea documentelor efectiv solicitate a fi publicate, identificare informațiilor solicitate a fi prezentate investitorilor, etc. Pentru identificarea documnetelor și informațiilo anterior prezentate s-a analizat website-ul societății.

- PAS 4: Notarea constatărilor ce au fost efectuate. Constatările efectuate au avut la bază propriul raționament, luând în considerare ceea ce a declarat Emitentul în cuprinsul Declarației de conformitate cu Codul de guvernanță corporativă al B.V.B. și cerințele relevante de guvernanță corporativă prezentate în Codul BVB;

- PAS 5: Acordarea punctajului. Punctajul a fost acordat în baza raționamentului propriu ținând totodată cont de constatările efectuate raportat la fiecare cerință. Punctajul a fost acordat de la 0 la 3, astfel:

­ Punctaj 0 (zero) - neconformitate

­ punctaj 1 (unu) - conformitate parțială

­ punctaj 2 (doi) - conformitate satisfăcătoare

­ punctaj 3 (trei) - conformitate ridicată

- PAS 6: Calcului indicelui de conformare. Conform descrierii de la PAS-ul 5, fiecărei cerință i sa acordat un punctaj de la 0 la 3 în funcție de constatările efectuate. Dacă societatea Transelectrica S.A. ar fi respectat toate cele 41 de cerințe ar fi obținut un punctaj maxim de 123 de puncte. Având în vedere că aceasta nu îndeplinește în totalitate cerințele relevante de guvernanță corporativă prezentate în Codul BVB, punctajul total obținut a fost de 90,5 puncte.

Preview document

Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 1
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 2
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 3
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 4
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 5
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 6
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 7
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 8
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 9
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 10
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 11
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 12
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 13
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 14
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 15
Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Alinierea la principiile relevante de Guvernanta Corporativa a societatii Transelectrica SA.docx

Alții au mai descărcat și

Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România

Rezumat În România, guvernanţa corporativă a apărut, din punct de vedere conceptual şi reglementar, abia la începutul anilor 2000. Întârzierea are...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?