Analiza francizei LUKOIL

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2239
Mărime: 31.28KB (arhivat)
Publicat de: Cristina M.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristina

Cuprins

  1. 1. FRANCHISINGUL - MODALITATE DE EXTINDERE A UNEI AFACERI
  2. 2. FRANCIZA - FORMĂ DE COOPERARE A COMPANIEI S.A. ,,LUKOIL”
  3. 2.1. Date generale privind compania S.A. ,,Lukoil”
  4. 2.2. Franciza - formă de cooperare a S.A. ,,Lukoil”
  5. 2.3. Compania "LUKOIL-Moldova" SRL
  6. CONCLUZII
  7. REFERINȚE BIBLIOGRAFICE

Extras din referat

1. FRANCHISINGUL - MODALITATE DE EXTINDERE A UNEI AFACERI.

Franchisingul e o modalitate de dezvoltare a unei afaceri cu șanse mari de reușită. Prin franchising se înțeleg relațiile contractuale dintre francizor și francizat privind acordarea drepturilor de operare a afacerii și obținerea asistenței din partea vânzătorului în schimbul unei plăți. Scriitorul american John Naisbitt spunea “Franciza este cel mai de succes concept de marketing creat vreodată”.

Franciza modernă își are originile în SUA. Aceasta a fost utilizată pentru prima dată de către compania Singer Sewing Machine în anii 1860. A urmat apoi General Motors, care a început să folosească franciza în 1898 și, în sfârșit, Rexall Drugs în 1902. După această primă etapă de lansare, au urmat alte companii din domeniile auto, industria petrolului, îmbutelierea băuturilor răcoritoare, accesorii auto, etc. Astăzi, franciza este modalitatea de a face afaceri cu cea mai rapidă creștere în lume. Mai mult de 600.000 de afaceri în franciză sunt răspândite pe continentul american, generând vânzări mai mari de un trilion dolari. Peste 40% din vânzările din comerțul cu amânuntul de produse și servicii în SUA sunt realizate de francize.

Franciza este o formă de comerț care pune în legatură un francizor, proprietar al unei mărci și un comerciant independent care se numește francizat. Pentru proprietarul afacerii, franciza este un mod de extindere a activității, pentru francizat este o oportunitate de a deschide și a conduce o afacere sub o marca recunoscută. Prin urmare, obținerea unei francize implică plata unei taxe de intrare în sistem, precum și a unor obligații care se plătesc periodic la date fixe, de regulă sub forma unui procent din cifra de afaceri.

Francizarea este o metodă dovedită de a face afaceri și este folosită cu succes în multe domenii de către mii de antreprenori din lume. Franciza oferă libertate în conducerea, administrarea și influențarea direcției propriei afaceri. Dar acolo unde este libertate, este și responsabilitate pentru propriile decizii. Responsabilitatea francizatului este definită de anumite regularități incluse în contractul de franciză. Asta înseamnă că regulilor legate de serviciul cu clienții, cumpărarea produselor de la francizor și participarea la fiecare campanie de promovare organizată de rețeaua de franciză, sunt respectate de fiecare francizat.

Franciza este de asemenea modalitatea prin care investitorul este scutit de riscurile înființării unei afaceri. O afacere nouă poate implica costuri enorme sau pierderi uriașe. Acest lucru este evitat prin cumpărarea pachetului de franciză, ce oferă toate informațiile necesare începerii activității. De asemenea, dobânditorul francizei poate beneficia și de cursuri de instruire, ce contribuie la diminuarea riscurilor de eșec.

O altă utilizare a francizei este în cazul in care se dorește extinderea sau diversificarea unei afaceri existente. Vânzarea către un subfrancizor a pachetului de franciză poate fi mult mai rentabilă decât o extindere teritorială, supusă unor riscuri enorme. Astfel, francizantul devine un multiplicator al afacerii, și bineînțeles al profiturilor companiei francizoare și a beneficiarilor.

Beneficiarul unei francize are avantajul de a exploata o marcă de prestigiu, și de a intra pe o piață concurențială folosind tehnici de producție, comercializare și marketing perfecționate în timp și cu un grad înalt de rentabilitate. Francizatul lucrează sub protecția unui brand ce este deja cunoscut și prezent în conștiința publicului, astfel, este mult mai ușor să atragi clienți. De asemenea, ei beneficiază de renumele, mărcile comerciale, dreptul de autor, secretele de producție comercială sau alte proceduri secrete și de succes deținute de sistemul de franciză.

Principalul dezavantaj este dat de costurile francizei. Pe lângă taxa de acordare a francizei și redevențele anuale, care diminuează profitul beneficiarului, acesta trebuie să mențină permanent un anumit standard de calitate.

Bibliografie

1. Despre compania S.A. Lukoil, disponibil pe pagina web [http://www.lukoil.ru/Company/CorporateProfile], (accesat pe data de 16.09.2018)

2. Despre compania LUKOIL-Moldova SRL, disponibil pe pagina web [http://lukoil.md/ro/About/GeneralInformation], (accesat pe data de 16.09.2018)

3. Managementul afacerilor economice in sistem franchising, disponibil pe pagina web [http://www.rasfoiesc.com/business/afaceri/MANAGEMENTUL-AFACERILOR-ECONOM64.php], (accesat pe data de 16.09.2018)

4. Sistemul de franciză în Republica Moldova disponibil pe pagina web [http://agora.md/stiri/4547/lista-companiilor-din-moldova-care-activeaza-in-sistem-de-franciza], (accesat pe data de 16.09.2018)

Preview document

Analiza francizei LUKOIL - Pagina 1
Analiza francizei LUKOIL - Pagina 2
Analiza francizei LUKOIL - Pagina 3
Analiza francizei LUKOIL - Pagina 4
Analiza francizei LUKOIL - Pagina 5
Analiza francizei LUKOIL - Pagina 6
Analiza francizei LUKOIL - Pagina 7
Analiza francizei LUKOIL - Pagina 8
Analiza francizei LUKOIL - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analiza francizei LUKOIL.docx

Alții au mai descărcat și

Managementul Strategic al Resurselor Umane - Rompetrol

1. Prezentarea firmei Rompetrol Group N.V. este o companie petrolieră multinaţională cu sediul central în Olanda şi care are principalele...

Internaționalizarea Companiei Lukoil în România

PREZENTARE Pe data de 25 noiembrie 1991 a fost infiintata compania de stat LangepasUraiKogalymneft din Federatia Rusa, care includea asociatiile...

Franciza KFC

1. Introducere Franciza este operaţiunea care îmbracă forma unui contract prin care o persoană numită francizor (în engleză franchiser) îi acordă...

Lukoil

1.Prezentarea societăţii Denumirea societatii este S.C. LUKOIL ROMANIA S.R.L. Lukoil Romania este persoana juridica romana, avand forma juridica...

Evoluția istorică a firmelor multinaționale din industria petrolului

1. Istoria petrolului Petrolul sau ţiţeiul – in mod justificat numit si “aurul negru“, pentru calităţile sale ca şi pentru avantajele ce rezultă...

Strategii și politici de mediu

CAP. I PREZENTAREA GENARALA A FIRMEI CAP I.1. Scurt istoric LUKOIL este una dintre marile companii internationale de petrol si gaze,...

Franciza Gloria Jeans Coffees

Partea I 1.1. Franciza Franciza este operatiunea care imbraca forma unui contract prin care o persoana numita francizor ii acorda unei alte...

Macromediul unei firme - Nestle

Introducere V- aţi pus vreodata întrebarea cum poate Nestlé să fie atât de activ pe piaţă şi în acelaşi timp să satisfacă nevoile tuturor...

Ai nevoie de altceva?