Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2373
Mărime: 3.07MB (arhivat)
Publicat de: Stana Spiridon
Puncte necesare: 8
Referatul a fost intocmit pentru materia Analiza urbana.

Extras din referat

Vedere de ansamblu – Piaţa Unirii

Specificul zonei şi importanţa

Zona studiată este reprezentată de Piaţa Unirii şi împrejurimile sale (de la Strada Alexandru Lăpuşneanu – Piaţa Unirii – Strada Cuza Vodă până la Serviciul de Stare Civilă Iaşi).

Piaţa Unirii este situată în inima oraşului Iaşi, fiind spaţiul în care se intersectează trei mari artere istorice ale oraşului, respectiv Bulevardul Ștefan cel Mare, Strada Alexandru Lăpuşneanu şi Strada Cuza Vodă.

Specificul zonei este unul mixt, îmbinând elementele culturale, istorice, educaţionale cu cele comerciale.

Scurt istoric

Zona aleasă se află în centrul oraşului Iaşi, centrul cultural, universitar şi istoric, al doilea oraş ca mărime al ţării.

Piaţa Unirii reprezintă un important reper turistic şi istoric – în 1859 aici s-a înfăptuit prima unire a Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza fiind ales domnitor al Moldovei, pe 5 ianuarie, iar pe 24 ianuarie al Munteniei. Evenimentul s-a sărbătorit printr-o Horă a Unirii, devenită simbol al Unirii Principatelor.

Şi din punct de vedere arhitectural Piaţa Unirii reprezintă o atracţie: Grand Hotel Traian, construit în 1879 după planurile celebrului arhitect Gustav Eiffel, cel care a proiectat printre altele si turnul parizian, Muzeul Unirii (fosta reşedinţă a lui Cuza), Liceul Naţional, Casinoul „Select” (fosta clădire a Administraţiei Financiare), clădirea „Galeriilor Cupola”, Palatul Braunstein, cinematograful Republica sunt reperele care dau un farmec aparte pieţei.

Tot în Piaţa Unirii a fost ridicată o statuie în memoria lui Alexandru Ioan Cuza. Operă a sculptorului Romanelli, statuia este una din cele mai reuşite, din câte s-au ridicat în cinstea marelui domnitor.

Din păcate, zona a fost grav afectată de bombardamentele din 1943-1944, când au fost distruse o serie de clădiri, care alături de cele menţionate mai sus, făceau parte din arhitectura specifică sfârşitului de secolului al XIX-lea, aceste fiind înlocuite de construcţiile sobre ale regimului comunist.

Vedere de ansamblu: Piată Unirii

Fond Construit

Fondul construit al zonei Pieţei Unirii este unul valoros şi destul de eterogen atât din punctul de vedere al stilurilor arhitecturale prezente aici, cât şi în privinţa configuraţiilor spaţiale adoptate, a accentelor şi a regimurilor de înălţime. De la regimul de înălţime se abate Hotelul Unirea, care are o înălţime mult peste media celorlalte edificii.

Piaţa Unirii din zilele noastre este mult mai extinsă şi încăpătoare păstrându-se o parte din cladirile – monumente istorice, dar au apărut în perioada comunistă aşa zisele „blocuri comuniste” care au schimbat aspectul zonal al Pieţei.

Preview document

Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași - Pagina 1
Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași - Pagina 2
Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași - Pagina 3
Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași - Pagina 4
Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași - Pagina 5
Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași - Pagina 6
Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași - Pagina 7
Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași - Pagina 8
Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași - Pagina 9
Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași - Pagina 10
Analiza urbană a unui sit - Piața Unirii Iași - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Analiza Urbana a Unui Sit - Piata Unirii Iasi.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?