Comerț Made în China - Întâlnirea de Afaceri cu Oameni de Afaceri Chinezi

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2001
Mărime: 35.71KB (arhivat)
Publicat de: Levente C.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Informaţii generale

Un procent de 80% dintre fabricile din Comunitatea Europeană, nu fabrică produsele proprii. Produsele sunt cumpărate de la fabricanții chinezi

O precizare ar fi ca multi "producatori" europeni, produc doar cutiile sau carcasele pentru a da o distinctie produselor proprii.

Deşi afacerile în China pot fi foarte profitabile, regulile de etichetă sunt foarte stricte, diferenţele culturale faţă de Europa fiind uriaşe. Oricât de manierat ai fi şi oricât de mult ai încerca să-ţi construieşti un rafinament al gesturilor, este destul de simplu să cazi într-un moment penibil atunci cand vine vorba despre altă ţară şi, mai ales, despre o altă cultură deoarece, din păcate, regulile legate de etichetă nu sunt universal valabile.

Avantaje

Cel mai important avantaj ar putea sa fie , ca produsele fabricate în China sunt aproape identice cu cele fabricate din alte ţări. Au aspectul exterior foarte asemănător cu cele fabricate în alte ţări, iar preţul acestuia este aproape jumătate sau chiar şi mai ieftin.

Dovada acestei afirmaţii este faptul că după ce am cumpărat un produs cu un Brand (de exemplu Philips, Sony, Adidas , Nike , Nokia sau alte mărci de calitate ) după ce desfacem sau ne uităm la eticheta produsului ne dăm seama, că produsul respectiv a fost fabricat in China.

De ce?

Răspunsul este foarte simplu. În China salariile sunt mui malt reduse luând în considerare ca în Germania un salariu minim este peste 1500 de euro, iar în China salariul este 200-300 de euro.

Costurile fabricaţiei sunt mult mai mici decât în ţările mai bogate.

Dezavantaje

Din cauza preţului redus calitatea produsului este mai proastă, funcţiile produsului sunt aceleaşi, dar calitatea acestuia este mult mai mică, iar produsul finit este de calitate redusă.

Plata produsului este nefavorabilă cumpărătorului, doarece cumpărătorul trebuie să plătească inainte de a vedea produsul cumpărat, ceea ce ar putea însemna surprize neplăcute la recepționarea produsului. Uneori produsul cumpărat este altfel, decât produsul pe care am dorit să cumpărăm.

Valuta folosită la tranzacționare este dolarul american , ceea ce este un dezavantaj din cauza cursului de schimb într-o schimbare valutară permanentă.

Produsele din China nu pot fi cumpărate in cantităţi mici deoarece produsele sunt transportate prin navă, iar costul acestuia este foarte ridicat. De exemplu produsul ar costa 100 dolari, dar transportul acestuia poate fi chiar de 4-5 ori mai mult sau chiar şi mii de dolari , acesta depinzând de mărimea şi greutatea aceestuia.

Din cauză că produsul este tranportat prin navă într-o atmosferă maritimă, concentraţia ridicată de sare a aerului ar putea să strice calitatea produsului.

Durata transportului este foarte mare din cauză, că produsul trebuie cumpărat de la o distanţă extrem de mare. Drumul din China este făcută în trei etape. Prima etapă este prin navă până la Constanţa, unde urmează etapa a doua, adică transportul prin calea ferată sau drumurile naţionale, dar din cauza distanţei este mai eficient să fie transportat prin Calea Ferată Română. După ce a ajuns produsul nostru prin cale ferată la oraşul dorit urmează faza a treia. Produsul trebuie preluat de la gară şi transportat pe un mijlocvde transport la adresa respctivă. Mijlocul acesta de trasport ar putea să fie un camion de 24 de tone, sau cu o capacitate mai mică, ceea ce înseamnă iarăşi costuri suplimentare. Deci transportul din China până în România ar putea să dureze chiar 3 săptămâni sau şi mai mult.

Un dezavantaj important este modul de comunicare cu vânzătorul chinez. Pentru ca vânzătorul este chinez iar în România majoritatea oamenilor nu vorbesc limba chineză trebuie sa caute vânzătorul şi cumpărătorul o limbă comună de comunicare. Adica limba engleză.

Întâlnirea de afaceri

Întârzierea la o întâlnire este considerată ca fiind o gravă insultă în cultura de afaceri din China.

Programul de lucru este între ora 8 şi 17, de luni până sâmbătă. În oraşele mai mari, săptămâna de lucru este de cinci zile.

În general, magazinele sunt deschise zilnic între 9 şi 19. Totuşi, cele mai multe magazine sunt deschise până la ora 22. Cei mai mulţi chinezi sunt în pauză între ora 12 şi 14. Practic, totul este inchis în acest interval de timp.

Când vă stabiliţi întâlnirea trebuie să luaţi în calcul şi sărbătorile care însoţesc Noul An Chinezesc: toata lumea este în vacanţă. Întalnirea de afaceri trebuie să fie programată în scris cu 4 – 8 săptămâni înainte. Cele mai bune perioade de contact sunt intervalele aprilie-iunie, septembrie-octombrie. La întâlnire este obligatoriu să ajungi la timp sau chiar mai devreme. Eticheta înseamnă în primul rând punctualitate.

Preview document

Comerț Made în China - Întâlnirea de Afaceri cu Oameni de Afaceri Chinezi - Pagina 1
Comerț Made în China - Întâlnirea de Afaceri cu Oameni de Afaceri Chinezi - Pagina 2
Comerț Made în China - Întâlnirea de Afaceri cu Oameni de Afaceri Chinezi - Pagina 3
Comerț Made în China - Întâlnirea de Afaceri cu Oameni de Afaceri Chinezi - Pagina 4
Comerț Made în China - Întâlnirea de Afaceri cu Oameni de Afaceri Chinezi - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Comert Made in China - Intalnirea de Afaceri cu Oameni de Afaceri Chinezi.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?