Contractul de societate - reglementare și utilitate economică

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2794
Mărime: 26.49KB (arhivat)
Publicat de: Teresa Stoica
Puncte necesare: 6
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor “Alexandru Ioan Cuza” Iasi

Extras din referat

Notiuni si Caracteristici :

Denumirea de drept comercial sugerează ideea că dreptul comercial constituie un ansamblu de norme juridice care reglementează comerţul,iar societatea comercială poate fi definită ca o grupare de persoane constituită pe baza unui contract de societate şi beneficiind de personalitate juridică în care asociaţii se înţeleg să pună în comun anumite bunuri pentru exercitarea unor fapte de comerţ în scopul realizării şi împărţirii beneficiilor rezultate.

Din definiţia societăţii comerciale rezultă că prin încheierea contractului de societate asociaţii realizează o triplă înţelegere şi anume :

– în privinţa aporturilor

– în privinţa intenţiei de a exercita în comun o activitate comercială

– împărţirea beneficiilor.

Aceste trei chestiuni constituie elementele specifice contractului de scocietate comercială

Aportul ascociaţilor reprezintă obligaţia pe care şi-o asumă orice asociat de a aduce în societate un anumit bun cu o valoare patrimonială. Aportul poate fi orice bun al asociatului cu valoare economică care prezintă interes pentru activitatea societăţii. Aportul poate fi în numerar, în natură sau industrie şi constituie o obligaţie pentru fiecare asociat. Aporturile formează capitalul social al societăţii şi totodată ele constituie elementele patrimoniului societăţii. Prin capital social înţelegem expresia valorică a totalităţii aporturilor asociaţilor care participă la constituirea societăţii.

Al doilea element al contractului de societate îl reprezintă intenţia asociatului de a colabora în desfăşurarea activităţii comerciale.

Realizarea şi împărţirea beneficiilor reprezintă al treilea element fiind de fapt scopul societăţii. Cota parte din beneficii ce se plăteşte fiecărui asociat poartă denumirea de dividend.

Voinţa asociaţilor privind constituirea societăţilor comerciale trebuie să se materializeze în condiţiile legii. Potrivit Art. 5 din Legea 31/1990 societăţile în nume colectiv sau în comandită simplă se constituie prin contracte simple, iar societăţile pe acţiuni, în comandită pe acţiuni sau cu răspundere limitată se constituie prin contract de societate şi statut ce pot forma un înscris unic denumit act constitutiv.

Ca act constitutiv, contractul trebuie să cuprindă anumite clauze care să stabilească relaţiile dintre asociaţi. Aceste clauze trebuie să se refere :

- la identificarea parţilor

- la identificarea viitoarei societăţi

- la conducerea şi gestionarea societăţii

- la drepturile şi obligaţiile asociaţiilor

- la dizolvarea lichidarea societăţii comerciale.

Trasaturi:

Elementele specifice contractului de societate care sta la baza societatii comerciale sunt:

- Aporturile asociatilor

- Intentia de a exercita in comun o activitate comerciala

- Impartirea profitului.

Aporturile asociatilor: Sub aspect juridic,prin aport se intelege obligatia pe care si-o asuma fiecare asociat de a aduce in societate un anumit bun, o valoare patrimoniala. Aportul poate avea ca obiect orice bun ca valoare economica al asociatului , care prezinta interes pentru activitatea societatii.Aportul poate fi in numerar, in natura sau in industrie.

Aporturile asociatilor trebuie privite nu numai in individualitatea lor , ci si totalitatea acestora.Intr-adevar , aceste aporturi reunite formeaza capitalul social al societatii si,totodata,ele constituie elemente ale patrimoniului societatii,in sensul ca in patrimoniul societatii trebuie sa existe bunuri a caror valoare sa fie cel putin in limita capitalului social.Capitalul social si patrimoniul societatii sunt doua concepte strans legate intre ele , dar nu trebuie confundate.

Intentia de a exercita in comun o activitate comerciala: Un alt element esential al contractului de societate il reprezinta elemental psihologic, adica intentia asociatilor de a colabora in desfasurarea activitatii comerciale(affectio societatis).

Affectio societatis presupune intentia de colaborare voluntara a asociatilor ,de a lucre in comun,suportand toate riscurile activitatii comerciale.

Impartirea profitului: Scopul societatii este de a realiza profit din activitatea comerciala desfasurata si de a-l imparti intre asociati.Cota-parte din profit ce se plateste fiecaruia dintre asociati poarta denumirea de dividend. In general,prin profit se intelege un castig evaluabil in bani rezultat din orice activitate economica .

Realizarea ori nerealizarea de profit poate fi stabilita numai la sfarsitul exercitiului financiar ,prin intocmirea situatiei financiare anuale. Pentru a putea fi repartizate ,profitul trebuie sa fie real. Asta inseamna ca trebuie sa se fi inregistrat un excedent ,adica o suma care sa fie mai mare decat capitalul social ,deocarece nu pot fi distribuite dividendele din capitalul social.Totodata ,profitul trebuie sa fie util ,adica sa reprezinte profitul ramas dupa intregirea capitalului social,cand activul patrimoniului s-a micsorat in cursul exercitiului financiar.

Preview document

Contractul de societate - reglementare și utilitate economică - Pagina 1
Contractul de societate - reglementare și utilitate economică - Pagina 2
Contractul de societate - reglementare și utilitate economică - Pagina 3
Contractul de societate - reglementare și utilitate economică - Pagina 4
Contractul de societate - reglementare și utilitate economică - Pagina 5
Contractul de societate - reglementare și utilitate economică - Pagina 6
Contractul de societate - reglementare și utilitate economică - Pagina 7
Contractul de societate - reglementare și utilitate economică - Pagina 8
Contractul de societate - reglementare și utilitate economică - Pagina 9
Contractul de societate - reglementare și utilitate economică - Pagina 10
Contractul de societate - reglementare și utilitate economică - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Contractul de Societate - Reglementare si Utilitate Economica.docx

Te-ar putea interesa și

Modelarea dinamică a pieței de capital

INTRODUCERE In orice economie nationala, indiferent cit de dezvoltata, piata de capital cu cele doua componente ale sale, piata primara si piata...

Analiza Societăților cu Răspundere Limitată în contextul schimbărilor legislative din România

Societatea comercială reprezintă un organism autonom, căruia legea i-a conferit personalitate juridică care oferă cadrul optim pentru realizarea...

Regimul Juridic al Societății

Capitolul I Noţiuni introductive I.1. Introducerea în problematica societăţilor comerciale I.1.1. Funcţia economică a societăţii comerciale...

Contractul de vânzare cumpărare a bunului imobil

INTRODUCERE Contractele civile reprezintă instrumentele juridice prin intermediul cărora se realizează folosința, conservarea sau circulația...

Elaborarea Proiectelor de Bugete Publice în România

1. ORGANIZAREA BUGETARĂ ÎN ROMÂNIA 1.1. Conţinut şi intepretări privind sistemul bugetar şi componentele sale Finanţele publice reprezintă...

Regimul Juridic al Societății

Capitolul II Constituirea societatii cu raspundere limitata Introducere Legea nr. 31/1990, în forma modificata si completata prin Ordonanta de...

Fondul de Garantare

INTRODUCERE Scopul iniţial al acestei lucrări a fost acela de a analiza bonitatea fondurilor de garantare a creditelor (FGC) din România pentru a...

Leasingul - Formă Modernă de Finanțare a Capitalului Imobilizat

CAPITOLUL 1 FINANŢAREA INVESTIŢIILOR PRIN LEASING. EVOLUŢIE ŞI PERSPECTIVE 1.1. Istoria economică a leasingului în lume Cum a devenit...

Ai nevoie de altceva?