Diagnosticul juridic al firmei Fanfara SRL

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2669
Mărime: 15.60KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Acest diagnostic urmăreşte relaţiile întreprinderii cu proprietarii, salariaţii şi terţii sub aspectul conformităţii cu actele legislative. Verificarea se face plecând de la textele juridice şi se urmăreşte modul lor de aplicare. Ţinând seama de prevederile legale în vigoare (legea societăţilor comerciale, dreptul civil, dreptul comercial, dreptul muncii, dreptul muncii, dreptul mediului, legile şi reglementările fiscale) evaluatorii vor verifica şi analiza şi vor face aprecieri cu privire la legalitatea tuturor raporturilor de proprietate care iau naştere în procesul de procurare şi gestionare a bunurilor întreprinderii.

În prezentul referat vom încerca să evaluăm, oferindu-i la final un diagnostic juridic, fimei S.C. FANFARA S.R.L. , persoană juridică română, cu sediul în jud. Cluj, mun. Cluj-Napoca, str. Deva, nr. 1-7, număr de ordine în Registrul Comerţului: J12/424/2010, Cod Unic de Înregistrare: RO 12918496, capital social: 200 Ron, reprezentată prin administrator Cuzdriorean Iulia Camelia şi Popa Codruţa Ioana.

1. Dreptul societăţilor comerciale: în acest domeniu se verifică şi analizează actele juridice generale.

Pentru început trebuie să verificăm actul constitutiv al societăţii şi modificările ulterioare infiinţării acesteia, registrul adunării generale a asociaţilor, registrul asociaţilor, registrul părţilor sociale, etc.

Actul constitutiv al societăţii cuprinde : asociaţii; denumirea societăţii, sediul soial al acesteia cu menţiunea că firma poate ulterior să-şi deschide puncte de lucru sau filiale pe întreg teritoriul ţării; activitatea principală a societăţii - 6201 – Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client); activităţile secundare ; capitalul social ( total de 200 Ron, fiecare asociat deţine 50% din acesta – adică 5 părţi sociale, cu o valoare nominală de 20 ron fiecare, în total 100 ron.); beneficiile şi pierderile; activitatea economică-financiară; conducerea societăţii; administrarea societăţii (ambii asociaţi au puteri depline); controlul societăţii; drepturile si obligaţiile asociaţilor; modificarea actului constitutiv; dizolvare, lichidare, fuziunea societăţii şi divizarea acesteia; litigii, semnăturile asociaţilor şi atestarea avocatului care s-a ocupat de redactarea actului.

În firma pe care o analizăm a existat o singură modificare a actului constitutiv. Prin hotărârea adunării generale a asociaţilor din data de 10.07.2010, s-a decis ca firma să deschidă un punct de lucru în jud. Cluj, loc. Cluj-Napoca, str. Dorobanţilor nr. 113, de asemenea prin aceeaşi hotărâre s-a dispus renunţarea la anumite activităţi secundare şi adăugarea altora.

Registrul asociaţilor cuprinde numele şi prenumele, domiciliul fiecărui asociat, partea acestuia din capitalul social. În firma despre care vorbim pe această parte nu au fost modificări până în prezent, nu au avut loc transferuri ale capitalului social, sau modificări ale acestuia.

Nu în ultimul rând s-a verificat registrul unic de control al firmei S.C. FANFARA S.R.L. atât de la sediul social al firmei , cât şi de la punctul de lucru . În registrul unic de control de la sediul firmei era notat că fost un control de la ITM, în urma căruia s-au descoperit anumite nereguli, lipsuri în ceea ce priveşte departamentul de resurse umane: lipsea evidenţa pontajului angajaţilor, regulamentul de ordine interioară nu era semnat de către toţi angajaţii, unul dintre angajaţi lipsea de la locul de muncă fără să aibă cerere de concediu, unul dintre angajaţi era în concediu fără salar şi nu avea cerere în acest sens. Pentru lămurirea acestor nereguli administratorii firmei au fost chemaţi la sediul ITM. Aici au încercat să explice fiecare neregulă în parte, inspectul ITM le-a aplicat o amenda de 1000 Ron , şi le-a dat termen de 30 de zile să depună la sediul ITM dovada luării la cunsştiinţă de către toţi angajaţii a regulamentului de ordine interioară, pontajul la zi al angajaţilor, clarificarea situaţiei angajatului care este in concediu fărăr salar, mai exact dacă solicitarea a venit din parte angajatului atunci să ducă cererea de concediu fărăr salar, dacă firma a decis acest lucru, să se depună decizia prin care s-a luat această măsură.

La punctul de lucru deschis al firmei de asemenea a existat un control ITM , în urma căruia s-au descoperit mici nereguli: la anumiţi angajaţi nu era dosarul de angajare complet. Inspectorul ITM a solicitat ca în terment de 15 zile să fie depuse la sediul ITM dovada completării dosarelor incomplete de angajare a salariaţilor. De acesta dată nu a aplicat nici o sancţiune, doar avetisment scris.

În acest registru unic a mai fost trecut un control din partea Primăriei Cluj-Napoca, departamentul Urbanism, pentru a verifica autorizaţia de construire. Conform raportului Inspectorului Primăriei exista autorizaţie de construire pentru imobilul în care îşi desfăşura activitatea S.C. FANFARA. S.R.L.

2. Dreptul Fiscal: în acest context se verifică: reglementările fiscale specifice sectorului de activitate al întreprinderii; procesele verbale ale organelor de control (Garda, ANAF, etc.) data la care a avut loc, constatări, respectarea recomandărilor; obligaţii restante - analiza cauzelor situării întreprinderii în poziţia de debitor fiscal-bugetar şi modul de stabilire a majorărilor (penalităţi şi dobânzi) în situaţiile contabile.

Înregistrarea fiscală a firmei S.C. FANFARA S.R.L. s-a făcut în momentul înfiinţării societăţii, prin dosarul depus la Registrul Comerţului (copie buletin asociaţi, cazier judiciar asociat, declaraţie pe propria răspundere asociat, dovada depunerii capitalului social, act constitutiv, cerere de autorizare a activităţii principale la sediu sau/şi la punctele de lucru, specimenul de semnătură, declaraţia pentru TVA, cererea tip de înfiinţare şi înregistare fiscală a societăţii).

Plata taxelor la bugetul de stat : impozitul pe venit aferent al anului 2010 a fost achitat la timp , nu au existat penalizări; cel pe anul 2011 nu a fost achitat abia spre finele anului 2012 astfel firma a fost obligată să plătească pe langa impozitul datorat şi penalităţile aferente acestuia. Motivul neachitării la timp a impozitului pe venit al firmei pe anul 2011 este dat de situaţia precară din vremea aceea. S.C. FANFARA S.R.L. a pierdut un proiect foarte important cu un client din străinătate şi s-a confruntat cu o criza financiară, a fost nevoită chiar să reducă pentru o perioadă de timp posturile. Iar impozitul de pe anul 2012 a fost achitat la timp neexistând de aceasta dată penalităţi. Obligaţiile pe care le datorează firma bugetului local pentru fiecare salariat în parte (sanatate, pensie etc) acestea au fost onorate în fiecare lună fără întârzieri.

Preview document

Diagnosticul juridic al firmei Fanfara SRL - Pagina 1
Diagnosticul juridic al firmei Fanfara SRL - Pagina 2
Diagnosticul juridic al firmei Fanfara SRL - Pagina 3
Diagnosticul juridic al firmei Fanfara SRL - Pagina 4
Diagnosticul juridic al firmei Fanfara SRL - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Diagnosticul Juridic al Firmei Fanfara SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?