Extras din referat
INTRODUCERE:
Odata cu dezvoltarea Internetului, comertul on-line a luat amploare antrenând din ce în ce mai multi jucatori pe piata. Mediul de afaceri s-a schimbat radical. Practic acum si cele mai mici firme au o pagina web în care prezinta cel putin câteva datele de contact, oferta de bunuri si servicii oferita clientilor sai precum si domeniul de activitate. Afacerile se dezvolta si cei care iau în calcul si o prezenta on-line pot spera sa gaseasca noi clienti si/sau parteneri de afaceri.
Primele sistemele de comerţ electronic au apărut în anii 1990 , se focalizau pe integrarea funcţiilor de comerţ şi utilizatori si implicau un număr mare de grupuri de utilizatori, fiecare cu propriile cerinţe şi aşteptări.
Definitie:
- Comertul electronic (e-commerce) este procesul de cumparare, vinzare sau schimb de produse, servicii sau informatii prin intermediul retelelor de calculatoare.
- E-business (afaceri electronice) nu se limiteaza la cumpararea si vinzarea de bunuri sau servicii, incluzind servirea cumparatorilor, colaborarea cu partenerii de afaceri sau conducerea unei organizatii prin mijloace electronice.
- Afacerile electronice pot fi partiale sau totale si ele presupun desfasurarea a cel putin uneia din urmatoarele activitati:
Prezenta online ( pagina de prezentare)
Comanda online
Plata online
Trimiterea produsului online
- E-commerce este un subset al unei strategii globale de e-business. E-commerce încearca sa adauge fluxuri de venituri folosind World Wide Web sau Internet pentru a construi si consolida relatiile cu clientii si partenerii si a îmbunatati eficienta prin utilizarea strategiei “de nava goala”. Deseori, e-commerce presupune aplicarea sistemelor de gestionare a cunostintelor.
- Caracteristici actuale ale sistemelor de e-Commerce:
– Integrează tehnologiile IT cu afacerile;
– Trece dincolo de graniţele unei organizaţii;
– Adaptare la schimbare;
– Depăşirea limitelor tradiţionale (geo-politice);
– Schimbarea sensului tradiţional de afacere economic
- Tipuri de comert electronic:
• Business-to-business (B2B) : Model de comert electronic in care toti participantii sunt companii sau alte organizatii ( ex : rtcoffice.ro)
• Business-to-consumer (B2C): Model de comert electronic in care companiile vind la cumparatori individuali – persoane fizice (emania.ro, amazon.com)
• Consumer-to-business(C2B): Persoane fizice (consumatori) care utilizeaza Internetul pentru a-si vinde produsele sau serviciile firmelor si/sau cauta vinzatori sa liciteze pentru produsele sau serviciile de care au nevoie (telejob.ro, priceline.com)
• Consumer-to-consumer (C2C) : Consumatori care vind direct la alti consumatori ( okazii.ro, ebay. Comert mobil (m-commerce) – Tranzactii si activitati de comert electronic conduse prin mediu electromagnetic (tel. mobil)
• E-government: Government-to-business (G2B): Model de comert electronic in care o institutie guvernamentala cumpara sau vinde bunuri, servicii sau informatii de la persoanele juridice (e-licitatie.ro)
• Government-to-consumer(G2C): Acopera relatii guvern-cetateni la nivel de informare si prestare servicii publice ( ex. Platirea taxelor online).
Preview document
Conținut arhivă zip
- E-Commerce.docx