Extras din referat
Comparatia dintre aceste doua sisteme economice este destul de complexa si are implicatii asupra unei multitudini de domenii, nu numai cel economic dar si religios sau chiar ecologist. Pentru a evidentia asemanari sau diferente dintre ele trebuie sa dam o scurta definitie economiei centralizate si economiei de piata.
Economia planificata este un sistem economic in care statul controleaza factorii de productie si ia toate deciziile asupra folosirii lor.El decide ce trebuie produs si obliga intreprinderile sa produca numai acele bunuri.In aceasta economie intreprinderile pot fi doar de trei tipuri: aflate in proprietatea statului, private conduse de stat sau o combinatie a amandurora.Exemplul cel mai clar de economie planificata este fosta URSS care a fost pentru o perioada a doua economie ca marime din lume.
Putem considera avantaje ale acestui sistem economic urmatoarele elemente:
-guvernul poate concentra resursele in directia obiectivelor economice ale respectivului stat, se poate incepe construirea unei industrii grele intr-o tara nedezvoltata fara a mai astepta ani intregi capitalul necesar ce poate fi obtinut prin industria usoara si fara dependente de finantarea externa
-o economie mai stabila prin maximizarea resurselor disponibile, efectul mult mai redus al inflatiei
-economiile de piata tind sa atinga o dezvoltare maxima pe plan local in timp ce cea planificata are efecte globale, este mai benefica statului ca un intreg, cea de piata fiind favorabila mai mult proprietatii private
Desigur ca orice sistem economic trebuie sa existe si niste minusuri recunoscute.Dintre acestea putem enumera:
-nu poate detecta preferintele consumatorului, excesele si deficitele cu destula precizie, deci o coordonare ineficienta a productiei (rol ce revine sistemului libertatii preturilor in economia capitalista).Un exemplu elocvent in acest sens il constituie interminabilele cozi la alimente datorate faptului ca statul decidea productia unor alte bunuri in defavoarea acestora.
-interventia statului este prea mare in viata personala, de exemplu daca statul conducea toata piata muncii deci toate posibilitatile de angajare, optiunile personale erau inexistente, deasemenea nu puteau parasi statul fara permisiune.
Incepand cu anii 80' - 90' s-a inceput trecerea la economia capitalista, o trecere ce s-a dovedit dificila pentru majoritatea tarilor, ce s-a soldat cu scaderi dramatice ale PIB-ului urmate insa in momentul de fata de reveniri si cresteri economice ale acestor tari.
Capitalismul (sau economia capitalista, de piata) este un sistem economic in care mijloacele de productie sunt in majoritate in posesia companiilor si sunt conduse in scopul obtinerii de profit. Productia, distributia si pretul bunurilor si serviciilor este determinata de o piata libera.Capitalismul a aparut ca economie dominanta vestica, in urma decaderii feudalismului.
Desigur, si acest sistem economic are o serie de argumente pro si contra. Printre argumentele pro putem enumera:
-este bazata pe liberalismul economic, care are ca fundament proprietatea privata, sub diferitele ei forme. Aceasta proprietatea confera mediului economic o mare diversitate de centre de activitate economica, motiv pentru care putem spune ca economia este multipolara, descentralizata
Preview document
Conținut arhivă zip
- Economia Planificata vs Economia de Piata.doc