Cuprins
- Introducere pag 3
- Marketing online pag 4
- Motoare de Cautare, Bannere si Mai mult pag 9
- Unde este oportun sa ne afisam - pag 12
- Email - Rapid, Preturi Acceptabile pag 15
- Cele mai Importante 3 Avantaje ale Marketingului pe Email: pag 15
- Construirea unei marci puternice fara depasirea Bugetului pag 16
- Avantaje ale e-Marketingului pag 17
- Eficienţa campaniilor de publicitate online pag 19
- Cum stăm la capitolul publicitate online- pag 21
- Care sunt avantajele publicităţii online- pag 23
- Interactivitate si costuri reduse pag 25
- Cat costa, in medie, o campanie on-line pag 26
- Retete de eficientizare pag 26
- Pasii unei campanii de succes pag 27
- Studiu de caz: Garnier pag 28
- Istoricul procesului de comunicare pag 28
- Promovarea brandului Garnier pag 32
Extras din referat
EVALUAREA EFICIENTEI CAMPANIEI DE PUBLICITATE ONLINE
Introducere
Internetul ca mediu de marketing ofera, proprietarilor de companii mici si mijlocii, un potential exceptional pentru vanzari si pentru construirea brand-ului. A face marketing pe Internet este foarte eficient din punctul de vedere al costurilor, ofera multe avantaje unice pe care advertising-ul traditional nu le poate oferi si aproape ca le da companiilor mai mici un avantaj nedrept asupra firmelor mari.
Activitatile de Marketing pe Internet sunt in general concentrate asupra a doua scopuri: generarea de trafic pe site-ul dumneavoastra (pentru prospectare, cresterea vanzarilor etc) si cresterea valorii marcii dumneavoastra. Acestea sunt scopuri obisnuite chiar si in marketingul traditional, dar pe Internet acestea capata o dimensiune cu totul noua.
Aproximativ 240 milioane de oameni din toata lumea au acces la World Wide Web (WWW). Indiferent de obiectul de activitate in care se afla cineva, nu se pot ignora 240 milioane de oameni. Pentru ca cineva sa faca parte din aceasta comunitate si pentru a arata ca este interesat sa ofere produsele si serviciile sale, trebuie sa se afle pe Internet pentru ei.
Recent, odata cu cresterea accesibilitatii la Internet, EC (electronic commerce) a captat interesul consumatorilor individuali si al societatilor comerciale de orice marime si preocupari. Mai mult decat atat, cu tehnologiile avansate disponibile acum, se vorbeste tot mai des de Economia Digitala (DE - Digital Economy).
Odatã cu cresterea exponentialã a popularitãtii Webului - instrument primordial de utilizare a Internetului - o activitate din ce în ce mai profitabilã a început sã fie exploatatã de cãtre un numãr crescând de companii: publicitatea si marketingul electronic, instrumente ce oferã posibilitãti enorme la un cost minimal.
Cu mai mult de 30 milioane de utilizatori în toată lumea şi o rată de creştere a numărului de utilizatori de 10-15% pe lună, activitatea de marketing pe Internet devine mult mai uşoară decît cea prin metodele clasice. Dacă se ia în consideraţie faptul că o campanie tipică de marketing determină o rată de răspuns de cel puţin 2%, teoretic rezultă un număr de răspunsuri pe Internet de căteva mii, cel puţin.
Marketing online
Din ce în ce mai multe întreprinderi - din toate sectoarele economice - încep sã realizeze potentialul enorm al noului mediu de comunicatie electronicã, Internetul. Pentru a avea acces la un auditoriu de câteva milioane de "spectatori" - si potentiali clienti - marile retele de televiziune oferã preturi de ordinul zecilor sau sutelor de mii de dolari pentru spoturi publicitare de 30 de secunde; pentru a atinge o asemenea audientã. Însã prin Internet, orice companie îsi poate asigura o prezentã neîntreruptã, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru preturi incomparabil inferioare. În plus, prin aceastã prezentã permanentã, compania îsi asigurã un serviciu de suport si informare continuu, rapid si eficace cãtre clienti.
Internetul a devenit cu certitudine unul dintre cele mai „tranzitate” media. Cu o cifră aproximată la 20 de miliarde de dolari, în urmă cu numai doi ani, publicitatea online capătă o tot mai mare amploare, iar marketingul tradițional căruia nu trebuie să-i „știrbim” din importanță este acum devansat de marketigul online.
Un specialist al domeniului spunea că „online-ul românesc sună virtual, dar este alcătuit si el din oameni care nu vor ajunge la performanță decåt dacă rămån deschisi colaborării constructive pentru inovatie. În online, consumatorul devine utilizator, el are puterea si el alege mesajele care-l interesează și tot el trebuie să aibă la îndemână metode de accesare rapidă a produsului pe care l-a ales. În online poți vinde rapid doar dacă stii unde, când si cum s-o faci”.
Marketingul online însemnă comunicare one to one, o comunicare ce permite companiilor să-și țintească clienții într-un mod în care marketingul pe mediile tradiționale nu poate, iar atenția pe care o acordă fiecărui potențial în parte este astfel sporită.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Evaluarea Eficientei Campaniei de Publicitate Online - Studiu Caz Garnier.doc