Evoluția Producției Agricole a României între Anii 1994-2008

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2556
Mărime: 20.77KB (arhivat)
Publicat de: Adelina-Zoe Coman
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Introducere

Agricultura reprezintă una dintre cele mai vechi forme de activitate umană şi unul din domeniile importante de activitate a populaţiei Romaniei. Aceasta joacă un rol important în viaţa oamenilor deoarece este un mod de supravieţuire. România are o suprafaţa arabilă de 9,427 milioane ha, aceasta reprezentând 64% din suprafaţa agricolă a ţarii care se ridică la 14,722 milioane ha, 23% din suprafaţa arabilă a ţarilor central şi est-europene şi 12,6% din suprafaţa arabilă a ţarilor Uniunii Europene.

Agricultura este un sector vital al economiei româneşti, considerată de-a lungul unei lungi perioade de timp, ramura de baza a economiei naţionale, ramura principala, o prioritate a economiei naţionale. Se consideră (conform unei estimări din anul 2002) că 42% din populaţia globului se ocupă cu agricultura, făcând-o de departe cea mai răspândită ocupaţie umană. Pentru 2009, actualul ministru al Agriculturii , declara în luna iulie că anul acesta se va reduce la jumătate contri¬buţia agriculturii la formarea PIB . România a ajuns să importe 70% din produsele agroali¬mentare, declinul începând în special după 1997.

Această temă a mai fost abordată de autorul Maria Bârsan şi care a susţinut că România are un potenţial agricol semnificativ şi un avantaj comparativ al resurselor naturale fiind un exportator tradiţional de produse agricole pana in 1997 .

În perioada de după 1989 în agricultura României s-au produs schimbări mai puţin spectaculoase decât în alte ramuri în ce priveşte structura şi volumul producţiei. Totuşi, în acest domeniu au avut loc unele schimbări majore în privinţa structurii proprietăţii şi a populaţiei ocupate, precum şi a relaţiilor de export-import.

După 1990, de exemplu, întreaga suprafaţă era în proprietate colectivă, începând cu 1991 un mare număr de vechi proprietari şi-au recăpătat pământul, primind înapoi 9340 mii ha de teren arabil, dar nu mai mult de 10 ha pe familie. S-au format astfel 3,9 milioane proprietăţi agricole mici.

Micile proprietăţi deţin circa 66,5% din suprafaţa agricolă a ţării. Acestea nu au capacitatea necesară să facă investiţii, să utilizeze sistemul de irigaţii şi de fertilizare a solului şi să aplice tehnologii moderne. În acest mod, o parte a agriculturii nu a putut înregistra câştiguri de productivitate şi de a ieşi dintr-o stare de subzistenţă către relaţii de piaţă.

Potenţialul agricol al României o situează înaintea majoritaţii ţarilor din această regiune, ocupând locul al doilea dupa Polonia în ceea ce priveşte suprafaţa agricolă şi arabilă, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Natura culturii ce urmează a se planta pe o anumită locaţie depinde de un număr de factori printre care clima, mediul înconjurător, şi de gradul de asigurare cu apă al terenului. Factorii economici sunt şi ei importanţi deoarece este important pentru fermieri să-şi utilizeze pământul într-un mod cât mai profitabil. Deciziile fermierilor privind alegerea culturii pe care o vor produce sunt influenţate şi de preţurile pieţei şi de costurile de producţie. Fermierii sunt influenţaţi şi de politicile guvernamentale, incluzând subvenţiile pentru producerea sau abandonarea anumitor culturi.

Cunoaşterea producţiei agricole dintr-o ţară are un rol deosebit de important. Deşi la o primă vedere factori cum ar fi cheltuieli cu îmbunătăţiri funciare, numărul salariaţilor, numărul utilajelor agricole, suprafaţa agricolă sau cantitatea de îngrăşăminte utilizată nu par a avea o semnificaţie majoră, ei sunt factori importanţi, deoarece furnizează date esenţiale despre producţia unei ţări.

Toate aceste elemente enumerate mai sus, dar si altele, au capacitatea de a influenţa creşterea producţiei agricole din Romania. Acest proiect urmareşte realizarea unui model econometric care pune in evidentă anumite legături sau corelaţii care se stabilesc între variabilele introduse in model.

Tema aleasă, evoluţia producţiei agricole a României, studiază modul în care unii factori influenţează şi generează schimbări în producţia agricolă. Datele destinate prelucrarii au fost preluate din cadrul Institutului National de Statistică, acoperind perioada anilor 1994-2008. Datele vor fi expuse sub forma unui model econometric si vor fi testate utilizând o serie de teste de semnificaţie.

Modelul econometric

Modelul ales se bazează pe evaluarea influenţei factorilor ce acţionează asupra producţiei agricole din România. În acest proiect am luat în calcul ca variabilă de explicat producţia agricolă, iar ca variabilă explicativă suprafaţa agricolă exprimată în mii ha.

Pentru a evidenţia corelaţia între producţia agricolă şi suprafaţa agricolă am reprezentat grafic cele două variabile, endogenă şi exogenă, iar în urma analizei graficului se poate observa că între cele două variabile există o corelaţie pozitivă şi lineară. Modelul este linear si putem să folosim metoda celor mai mici pătrate pentru a calcula estimatorii parametrilor.

Preview document

Evoluția Producției Agricole a României între Anii 1994-2008 - Pagina 1
Evoluția Producției Agricole a României între Anii 1994-2008 - Pagina 2
Evoluția Producției Agricole a României între Anii 1994-2008 - Pagina 3
Evoluția Producției Agricole a României între Anii 1994-2008 - Pagina 4
Evoluția Producției Agricole a României între Anii 1994-2008 - Pagina 5
Evoluția Producției Agricole a României între Anii 1994-2008 - Pagina 6
Evoluția Producției Agricole a României între Anii 1994-2008 - Pagina 7
Evoluția Producției Agricole a României între Anii 1994-2008 - Pagina 8
Evoluția Producției Agricole a României între Anii 1994-2008 - Pagina 9
Evoluția Producției Agricole a României între Anii 1994-2008 - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Productiei Agricole a Romaniei intre Anii 1994-2008.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Statul și Economia

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să ofere o imagine de ansamblu asupra rolul statului în economie. Rolul statului în economie este vital...

Ai nevoie de altceva?