Globalizare și Guvernare

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2277
Mărime: 10.53KB (arhivat)
Publicat de: Dimitrina Dicu
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA DE VEST Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor

Extras din referat

Atunci când ONU a fost înfiinţată două treimi din deputaţii curenţi nu au existat ca state suverane. Planeta a găzduit o populaţie totală de mai puţin de 2.5 miliarde de euro, în comparaţie cu 6 miliarde de azi. Costul de apeluri telefonice transoceanic a fost prohibitiv pentru mediu de persoană.

Putini oameni, grupuri sau guverne se opun globalizării ca atare. Ei protesta împotriva diferenţelor sale. În primul rând, beneficiile şi oportunităţile globalizării rămân extrem de concentrate într-un număr relativ mic de ţări şi sunt răspândite inegal în cadrul ei. În al doilea rând, în ultimii decenii, a apărut un dezechilibru între eforturile de ambarcaţiuni şi au fost bine puse in aplicare normele si facilita extinderea pieţelor globale.

Mai larg, pentru mulţi oameni globalizarea a început să însemne o mai mare vulnerabilitate la nefamiliale şi forţele imprevizibile, care pot aduce la instabilitate economică şi socială, uneori, la viteza de fulger. Criza financiară din 1997-1998 a fost cea de-a cincia greva internaţionale monetara şi financiara în doar două decenii. Chiar şi în cele mai puternice ţări, oameni isi fac griji pentru locurile de muncă.

Stau la baza acestor diverse expresii de îngrijorare, este un singur si puternic mesaj: globalizarea trebuie să însemne mai mult decât crearea de pieţe mai mari. Pentru a supravieţui şi a prospera, o economie mondială trebuie să aibă o fundaţie solidă mai multe valori comune şi practici instituţionale.

A. Provocarea în 1945

Această opinie a fost îmbrăţişată ferm de liderii din lume care s-au reunit de la al doilea război mondial pentru a reconstrui o viabila din punct de vedere internaţional. Mai mult, marile puteri nu aveau mijloace adecvate pentru ajustarea politică internaţională şi de schimbări paşnice.

Pentru a stabiliza balanţa puterii Europene, de exemplu, aceste puteri au recurs la tăiere până pe continentul african. În domeniul economic, pentru realizarea stabilităţii financiare internaţionale trebuie sa tina ostatic nivelul de activitate economică internă la schimburi lor în balanţa de plăţi externe - contractante, când în deficit, când extinderea în excedent.

Această practică a devenit susţinută prin argumente de franciza, a fost extinsă pentru oameni obişnuiţi şi guvernele au început să răspundă treptat. Predecesorii noştri, cu înţelepciune au ales un curs de deschidere şi cooperare. ONU a stabilit instituţiile Bretton Woods, Acordul General pentru Tarife şi Comerţ precum şi o serie de alte organizaţii.

În ţările industrializate, sprijin intern pentru pieţe deschise a fost asigurata de construirea reţelelor de protecţie socială şi asigurarea asistenţei pentru adaptare la grupurile afectate negativ şi industrii.

B. Provocarea de azi

Dispoziţiile Cartei agresiuni externe, a presupus că, un atac de către un stat faţă de altul, ar constitui cea mai serioasă ameninţare; dar în ultimele decenii, de departe mai mulţi oameni au fost ucişi în războaie civile, de epurarea etnică şi de acte de genocid. Globalizarea contrazice fiecare din aşteptări. Nu este surprinzător că este regimul de comerţ în cadrul unui stres - este din ce în ce mai tradiţional.

Globalizarea capacitatea de a constrânge ţările industrializate pentru a amortiza efectele adverse interne suplimentare de deschiderea pieţei. Ţările în curs de dezvoltare care nu s-au bucurat de privilegiu se simt nesigure.

Bolile au formă de istorie, răspândirea de către comercianţi, transportatori naturali şi invadatori. Mai presus de toate HIV / SIDA a lovit cu viteză şi domeniul de aplicare a făcut-o posibilă numai prin frontierele deschise şi mobilitate fără precedent.

În timp ce poluarea transfrontaliera a fost, de decenii, pe agenda internaţională, odată cu efectele cumulative ale industrializarii au afectat schimbările climatice la nivel global, a intrat în lume - literalmente, a devenit de invaluite - un nou context în întregime instituţional convenţional. Internetul este cea mai rapidă creştere, instrument de comunicare din istoria civilizatiei, şi poate fi cel mai rapid instrument de diseminare de orice tip vreodată.

Preview document

Globalizare și Guvernare - Pagina 1
Globalizare și Guvernare - Pagina 2
Globalizare și Guvernare - Pagina 3
Globalizare și Guvernare - Pagina 4
Globalizare și Guvernare - Pagina 5
Globalizare și Guvernare - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Globalizare si Guvernare.doc

Te-ar putea interesa și

Mondializarea și Influența Sa asupra Mediului Economic

Introducere Mondializarea reprezinta o retea de interdependente dezvoltata între statele lumii, o sinteza a transformarilor radicale cu care s-a...

Adaptarea societăților transnaționale la specificul cultural al mediului de afaceri din România

INTRODUCERE Asistăm, în ultima vreme, la o dezvoltare şi transformare fără precedent a lumii în care trăim. Aproape totul se schimbă, se...

Grupările Regionale în Evoluția Lumii Contemporane

Introducere La început de mileniu, omenirea se îndreaptã spre o nouã erã; fenomene complexe dominã viata politicã, economicã, socialã, militarã...

Corporațiile Transnaționale

Capitolul 1 Globalizarea economică 1.1. Aspecte generale privind fenomenul de globalizare Internaţionalizarea producţiei este considerată inima...

Implicații ale globalizării financiare asupra politicilor monetare

Introducere Nici o definiţie a fenomenului globalizării nu este mai acoperitoare decât cea indusă de cunoscuta sintagmă a “satului planetar”si că,...

Arma Economică

CAPITOLUL I: NOTIUNI SI INSTITUTII ABORDATE 1.1. Globalizarea si societatea 1.2. Razboiul global - conditionalitati economice 1.3. Sanctiunile...

Spațiul Geografic și Globalizarea

Introducere Globalizarea ca fenomen destul de mult comentat, de unii chiar criticat, pare a deveni din ce în ce mai mult în atenţia analiştilor...

Globalizarea piețelor financiare

INTRODUCERE lobalizarea reprezintă o realitate a lumii contemporane cu manifestări şi repercusiuni interconectate la toate nivelurile activităţii...

Ai nevoie de altceva?