Globalizarea și Noul Mediu Internatonal

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3007
Mărime: 33.24KB (arhivat)
Publicat de: Iustin Rădoi
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere.3
  2. Capitolul 1. Globalizarea în ansamblu.4
  3. Capitolul 2. Cetățeanul și noul mediu internațional.6
  4. Concluzii.10
  5. Bibliografie.11

Extras din referat

Introducere

Globalizarea, unul dintre cele mai controversate fenomene ale prezentului, a condus şi va avea în continuare un impact remarcabil asupra guvernării la nivel global , în domeniul politic, social și cel al securităţii, educaţiei, regândirii cadrului instituţional internaţional.

În cadrul acestei lucrări am urmărit să analizez ce consecințe a avut globalizarea asupra comportamentului cetăţeanului și implicit asupra societăţii. Mi-am propus să enumăr o parte din schimbările aduse de globalizare în ceea ce priveste cetăţeanul şi noile sale forme de manifestare.

Am ales această temă , pentru a descrie, principalele transformări ale cetăţeanului şi ale modului acestuia de manifestare în societate , şi rolul pe care globalizarea l-a jucat în acest proces .

Am început prin definirea cât mai amplă a conceptului de globalizare, iar apoi am vorbit despre comportamentul diferit al cetăţeanului în contextul globalizării, despre schimbările ‘impuse’ de acest fenomen, despre cum se manifestă cetățeanul și felul în care se adaptează la noul mediu internaţional , făcând parte dintr-un stat şi având astfel numeroase drepturi dar şi obligaţii , reglementate de către Constituţia fiecărui stat , alături de legile în vigoare ale statului respectiv .

Cetăţenii Uniunii Europene beneficiază de numeroase avantaje, trăind în state ce nu fac discriminări între membri , fapt care va duce la solidificarea cetăţeniei europene, aceasta cetăţenie incluzând însuşirile cetăţeniei naţionale.

Ca şi rezultat al acestui fenomen putem spune că întâmplările ce au loc într-o anumită parte a globolui se fac tot mai simţite în rândul societăţilor din celelalte părţi.

Totodată globalizarea are rol în deschiderea de noi porţi în scopul tranzacţiei de bunuri, tehnologie şi comunicare, făcând legătura între numeroase paliere de sistematizare a societăţii .

Capitolul 1. Globalizarea în ansamblu

În ultimele decenii se poate discuta despre un nou element important în cadrul dezbaterilor şi anume despre globalizare , acest fenomen dând o nouă formă existenţei statului, cu influenţe majore în sfera statului naţional. Despre termenul de globalizare, putem spune că are diverse conotaţii fiind privit din punctul de vedere al fiecărei persoane .

Amprentele globalizării se fac remarcate fără doar şi poate şi în domeniul politic , în cel social , în domeniul cultural şi nu în ultimul rând în domeniul militar . Aşadar majoritatea statelor contemporane înfrunta diverse probleme în aceste domenii pe plan internaţional. Putem vorbi despre state, în sensul în care acestea au rol important în generarea măsurilor de securitate şi totodată de insecuritate .

Statul este cel care are drepturi exclusive asupra unui teritoriu bine delimitat, reprezentând puterea supremă şi judiciară în faţa cetățenilor . Încă din trecut şi până în zilele noastre , statul este cel care îşi pune amprentele asupra securităţii , asupra structurii acesteia și asupra fiecărui individ în parte. În zilele noastre impactul globalizării este discutat la nivel internaţional, statul naţional și implicit cetățenii aflându-se în centrul discuţiilor pe această temă .

Vorbind la modul general , globalizarea nu este un termen tocmai nou , aceasta îşi are primele semne chiar în Antichităţi , marile imperii impunându-și propriile dictaturi asupra teritoriilor cucerite . La ora actuală globalizarea este dusă de către corporaţiile transnaţionale (CTN) , iar actorii care au rol în redarea unei noi forme economiei sunt bancherii , investitorii şi speculatorii deasemeni tot în rândul actorilor sunt incluse şi multinaţionalele sau transnaţionalele . Astfel sunt înfiinţate întreprinderile gigant care aduc schimbări rolului pe care statul naţional în deţine . În prezent speculatorii cauta profituri peste tot bazându-se pe fluctuaţia Bursei ,având o pondere de 95 la sută din capitalurile de circulaţie din lume .

Preview document

Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 1
Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 2
Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 3
Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 4
Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 5
Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 6
Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 7
Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 8
Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 9
Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 10
Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 11
Globalizarea și Noul Mediu Internatonal - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Globalizarea si Noul Mediu Internatonal.docx

Alții au mai descărcat și

Globalizarea și Impactul Social al Acesteia

Introducere Globalizarea semnifică creşterea relaţiilor economice între statele lumii, prin reducerea unor bariere tarifare, care împiedică buna...

Efectele Negative ale Globalizării - Comerțul cu Droguri

Capitolul I – Globalizarea ca fenomen 1.1. Ce este globalizarea? Nu există o definiție a globalizării care să fie ăntr-o formă universal...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?