Gripa porcină și efectele ei socio-economice

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2224
Mărime: 18.72KB (arhivat)
Publicat de: Anda A.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Puscas
Prezentat in cadrul Facultatii de Management.

Extras din referat

Am ales aceasta tema – Gripa porcina si efectele ei socio-economice- pentru ca este de actualitate si are un impact sever asupra economiei si populatiei.

Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A. Boala se poate răspândi rapid. Potrivit specialistilor, virusul a suferit o mutatie si s-a transmis de la porc la om. Gripa porcină trece ocazional la om, în general la persoane care vin în contact cu aceste animale. Ea nu se transmite mâncând carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om.

Prima mentiune in istorie a gripei a fost cand Hippocrat a scris despre epidemia din 412 i.Ch care a afectat Grecia, extinzandu-se apoi in toata Europa.

De mai bine de 2.500 de ani, o pandemie de gripa ramane o problema deschisa, mai ales in contextul temerilor legate de recenta gripa porcina provenita din Mexic.

Gripa porcina s-a declansat in Mexic in luna aprilie a acestui an. Autoritatile din Mexic au anuntat, stare de alerta in toata tara, dupa ce autoritatile sanitare au semnalat izbucnirea unei epidemii de gripa porcina.

In Mexic, locul de unde a pornit epidemia, oficialitatile sustin ca valul epidemic s-a relaxat si ca putem vorbi deja de o forma mai usoara de gripa porcina. Organizatia Mondiala a Sanatatii insa nu confirma aceste rezultate.

Desi originea virusului ramane misterioasa, cazurile suspecte dar si cele confirmate devin din ce in ce mai numeroase. Gripa porcina este deja prezenta pe trei continente: pe continentul american (Mexic, Statele Unite, Canada), in Europa si, de asemenea, in Asia.

Nicio regiune nu este ferita de gripa porcina. Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii este clar. In timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si-a ridicat nivelul de alerta, in intreaga lume creste numarul de cazuri confirmate, precum si cel al cazurilor suspecte.

Tarile isi inmultesc masurile de preventie, incercand sa limiteze propagarea virusului: intarirea controalelor la frontiere si in aeroporturi, suspendarea importurilor de carne de porc provenind din regiunile infectate, restrictionarea calatoriilor in Mexic si in anumite state americane.

ASPECTUL SOCIAL

Noul virus al gripei porcine a infectat peste 10.000 de persoane si a provocat 85 de decese in lume, insa Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intarzie sa declare prima pandemie din acest secol, cedand in fata presiunilor exercitate de unii dintre membrii sai.

Numarul de cazuri diagnosticate a atins in prezent 11.034 de persoane din 41 de tari - Statele Unite, Canada si Mexic fiind in continuare cel mai grav afectate. Insa virusul se propaga si in Japonia, unde numarul persoanelor bolnave a atins 259.

Astfel, Japonia a devenit a doua regiune din lume afectata, dar OMS nu are inca dovezi ca este vorba de un focar autonom de transmitere. Daca ar fi avut, ar fi trebuit sa declare nivelul sase de alerta, adica pandemie, potrivit criteriilor sale.

Aceasta prudenta brusca uimeste, cu atat mai mult cu cat organizatia s-a aratat foarte prompta sa activeze fazele precedente de alerta pandemica. La numai cateva zile dupa anuntarea aparitiei virusului care contine gene de gripa porcina, aviara si umana, OMS a decretat faza 4 de alerta, care semnala transmitea de la om la om a unui virus de orgine animala.

Doua zile mai tarziu, in 29 aprilie, organizatia nu a ezitat sa declare nivelul 5, care anunta ca o pandemie este iminenta. Aceasta decizie s-a bazat pe faptul ca s-a inregistrat transmitere sustinuta de la om la om in doua tari din aceeasi regiune: Statele Unite si Mexic.

Dupa aceea virusul s-a raspandit cu repeziciune si in alte tari ajungand pana in Europa.

Preview document

Gripa porcină și efectele ei socio-economice - Pagina 1
Gripa porcină și efectele ei socio-economice - Pagina 2
Gripa porcină și efectele ei socio-economice - Pagina 3
Gripa porcină și efectele ei socio-economice - Pagina 4
Gripa porcină și efectele ei socio-economice - Pagina 5
Gripa porcină și efectele ei socio-economice - Pagina 6
Gripa porcină și efectele ei socio-economice - Pagina 7
Gripa porcină și efectele ei socio-economice - Pagina 8
Gripa porcină și efectele ei socio-economice - Pagina 9
Gripa porcină și efectele ei socio-economice - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Gripa Porcina si Efectele ei Socio-economice.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?