Impactul asupra Mediului a Telelucrului și Teleactivitatilor

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2472
Mărime: 15.83KB (arhivat)
Publicat de: Filip Balint
Puncte necesare: 0

Extras din referat

Impactul asupra mediului a telelucrului si teleactivitatilor

Rezumat

Efectul Tehnologiei Informatiilor Comunicatiilor si a transporturilor asupra urbanismului este obiectul multor dispute in literatura actuala. Comunicatiile s-au dezvoltat atat de rapid incat au alterat in mod dramatic motivatiile si modalitatile de transport. In literatura este aproape unanim acceptat faptul ca progresul tehnologiei calculatoarelor si telecomunicatiilor determina descongestionarea si descentralizarea oraselor. Nu exista nici o indoiala ca progresul tehnologic rapid a avut si va continua sa aiba o puternica influenta asupra arhitecturii si a organizarii oraselor. Activitatea de zi cu zi a societatii actuale are implicatii asupra mediului mai puternice decat oricare alta societate din istoria omenirii. Aceste implicatii se rasfrang asupra costurilor economice si sociale. Telelucrul, si intr-o masura mai mica teleactivitatile in general, permit atenuarea efectelor negative ale activitatilor umane asupra planetei si a mediului inconjurator. Aceasta lucrare examineaza cateva dintre aceste aspecte.

1. INTRODUCERE

Una din cele mai importante probleme de mediu in centrele urbane aglomerate este cresterea exagerata a traficului auto, implicand o poluare excesiva a aerului. In acest sens se evidentiaza oxizii de azot, compusii organici volatili si alti precursori ai ozonului care nu pot fi controlati tehnologic. Un mod de a reduce traficul si a imbunatati calitatea aerului este telelucrul, activitatea desfasurandu-se acasa sau in centre special amenajate, aproape de casa.

2. TELELUCRU

Telelucrul (TL), intr-o acceptiune mai larga, reprezinta utilizarea calculatoarelor si a telecomunicatiilor pentru a schimba geografia de lucru acceptata.

Recentele dezvoltari tehnice si sociale au contribuit mult la suprapunerea activitatilor casnice cu cele lucrative. Telecomunicatiile moderne si tehnologia computerelor permit indeplinirea sarcinilor de servici acasa, fara a mai fi necesare deplasari frecvente si la distanta pentru a ajunge la locul de munca.

Prin insasi definitia TL, acesta presupune eliminarea sau micsorarea distantelor de acasa la locul de munca. TL se foloseste acolo unde nu este nevoie de o interactie fizica cu obiectul muncii sau cu alti lucratori. Multe astfel de activitati se desfasoara pe baza de contract temporar si doar cateva ore pe zi sau zile pe saptamana, lucratorul petrecandu-si restul timpului dedicat muncii in birouri traditionale sau prin prestarea altor teleactivitati.

Cuantificarea telelucratorilor este dificila din mai multe motive. Nu exista o definitie unanim acceptata a telelucrului, iar unii dintre telelucratori practica acest mod de lucru doar o anumita perioada de timp. Unele estimari nu fac diferenta intre oameni de afaceri care lucreaza acasa si telelucratori. De asemenea, datorita metodelor diferite de esantionare ale diverselor estimari, nu se poate face o comparare intre ele, iar o mediere a rezultatelor este absolut nerelevanta.

Din estimarile neoficiale efectuate la noi in tara (unde, pana in prezent, nu s-a efectuat niciun studiu oficial in acest sens), ar rezulta ca in Romania activeaza in prezent cca. 1000 telelucratori, fata de aproximativ 100 cati erau acum 5 ani.

TL implica practici noi, care se pot pune in aplicare prin:

- reducerea costurilor si cresterea performantei calculatoarelor si telecomunicatiilor;

- largirea accesului la uneltele si serviciile care permit lucrul in reteaua electronica deschisa (Open Electronic Networking);

- cresterea dorintei tuturor de a exploata noile metode, de a face afaceri, si de a angaja personal.

TL implica anumite avantaje economice si sociale, precum :

- cresterea presiunii asupra industriei, pentru a reduce costurile simultan cu imbunatatirea serviciilor;

- imbunatatirea calitatii mediului, in special prin impactul asupra drumurilor si masinilor;

- aparitia unei economii de retea, in care TL si telecomertul vor juca un rol central;

- comutarea de la "slujba platita" la oportunitati de lucru", cu o crestere a rolului individului si al intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).

Preview document

Impactul asupra Mediului a Telelucrului și Teleactivitatilor - Pagina 1
Impactul asupra Mediului a Telelucrului și Teleactivitatilor - Pagina 2
Impactul asupra Mediului a Telelucrului și Teleactivitatilor - Pagina 3
Impactul asupra Mediului a Telelucrului și Teleactivitatilor - Pagina 4
Impactul asupra Mediului a Telelucrului și Teleactivitatilor - Pagina 5
Impactul asupra Mediului a Telelucrului și Teleactivitatilor - Pagina 6
Impactul asupra Mediului a Telelucrului și Teleactivitatilor - Pagina 7
Impactul asupra Mediului a Telelucrului și Teleactivitatilor - Pagina 8
Impactul asupra Mediului a Telelucrului și Teleactivitatilor - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Impactul asupra Mediului a Telelucrului si Teleactivitatilor.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Fuziuni pe piața auto europeană

Capitolul 1. Fuziunea a) Fuziunea este una din modalităţile juridice ( reglementate prin Legea nr. 31/1990, republicata - art. 233-244). şi...

Ai nevoie de altceva?